Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Υπέρ των δασμών στα κινεζικά EV, εν μέσω ανησυχιών

ΕΕ: Υπέρ των δασμών στα κινεζικά EV, εν μέσω ανησυχιών

Οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστήριξαν τους προσωρινούς δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που αποστέλλονται από την Κίνα σε μια μυστική μη δεσμευτική ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα που έδειξε την αποφασιστικότητα της ένωσης να αντιμετωπίσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εν μέσω εμπορικών ανησυχιών.

Δεν είναι γνωστό πώς ψήφισε κάθε χώρα στην ψηφοφορία, αλλά έδειξε επίσης ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημάδια ανησυχίας. Ορισμένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, απείχαν, ενώ ορισμένες σχεδιάζουν να διαμορφώσουν μια πιο σταθερή θέση αργότερα, σύμφωνα με πηγές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς η διαδικασία είναι εμπιστευτική.

Η ΕΕ προχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην επιβολή προσωρινών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα έως και 48%, αφού έρευνα έδειξε ότι το Πεκίνο επιδοτεί τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων σε βαθμό που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό στις αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ.

China’s Electric Vehicle Exports to Europe Soared

Although they are weaker this year

Source: China’s General Administration of Customs

Οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Renault, BMW και η Tesla επηρεάζονται επίσης, με τον κατασκευαστή των ΗΠΑ να αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος των αποστολών EV με προορισμό την ΕΕ από την Κίνα.

Οι οριστικοί δασμοί θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, αποκλείοντας μια εναλλακτική λύση, εκτός εάν η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ εμποδίσει την κίνηση κατά τη διεξαγωγή της τελικής ψηφοφορίας. Οι προσωρινοί δασμοί θα εκδοθούν ως «εγγυήσεις» και θα εισπραχθούν μόνο εάν επιβληθούν οριστικοί δασμοί. 

«Η Γερμανία συμμετείχε στη συζήτηση χωρίς να δεσμευτεί», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, είναι πλέον κρίσιμο να αναζητήσουμε μια ταχεία και φιλική λύση με την Κίνα».

Οι συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Κίνας βρίσκονται σε εξέλιξη. Για τις Βρυξέλλες, οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και να αντιμετωπίζει τις υποκείμενες επιβλαβείς επιδοτήσεις που έχει εντοπίσει η έρευνα. Το Πεκίνο προσπάθησε να μετατρέψει την έρευνα σε διαπραγμάτευση και προσπαθεί να διχάσει τα κράτη μέλη πιέζοντάς τα διμερώς, ανέφερε το Bloomberg.

Η Κίνα έχει απειλήσει με αντίποινα εάν η ΕΕ προχωρήσει στην επιβολή δασμών. Έχει ήδη ξεκινήσει μια στοχευμένη έρευνα αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος και τα πορίσματα μιας έρευνας για τα οινοπνευματώδη ποτά της ΕΕ αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά θα μπορούσαν να γίνουν ανά πάσα στιγμή.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να στοχεύσει σε ευρωπαϊκά αγροτικά αγαθά, στον τομέα των αερομεταφορών και αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες. Θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να αμφισβητήσει την έρευνα της ΕΕ στον ΠΟΕ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News