Business & Finance Τρίτη 16/07/2024, 20:48
BUSINESS & FINANCE

Τουρκία: Έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς ΕΕ με εγγυήσεις

Τουρκία: Έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς ΕΕ με εγγυήσεις

Η Τουρκία είναι έτοιμη να πωλήσει περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά θέλει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για να δικαιολογήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις υποδομής. Θέλει επίσης να παρακάμψει τυχόν περίπλοκες ανταλλαγές που επιδιώκει η ΕΕ για να αποφύγει το ρωσικό αέριο.

Η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τις ρωσικές ροές που διέρχονται από την Ουκρανία. Ορισμένες επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εκτροπή των πωλήσεων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία προς την Ευρώπη και την αντικατάστασή τους από πρόσθετες πωλήσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην τουρκική αγορά. Η Τουρκία είναι πιο πρόθυμη να επεκτείνει τις εξαγωγές μέσω της Βουλγαρίας.

«Χρειάζομαι αυτήν την εγγύηση από εσάς – 10 χρόνια, 15 χρόνια, ό,τι κι αν είναι, πρέπει να δώσετε κάτι», είπε στο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ σε συνέντευξή του στην Άγκυρα, περιγράφοντας ως «μπερδεμένη» την ευρωπαϊκή πρόταση ανταλλαγής φυσικού αερίου.

«Αυτές οι συζητήσεις γίνονται χωρίς να γνωρίζουμε την ικανότητα και την αγορά», είπε. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αύξηση της ικανότητας διασύνδεσης Τουρκίας-Βουλγαρίας», η οποία μπορεί να λάβει επί του παρόντος μόνο τα μισά από τα 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως που μπορεί να προμηθεύσει τεχνικά η Τουρκία.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar για να το αυξήσει έως και σε 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά θέλει διαβεβαιώσεις για τη ζήτηση της Ευρώπης, είπε.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν τη διπλωματική διαμάχη που απαιτείται για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη – με τις ατζέντες των αγοραστών και των πωλητών να μην ευθυγραμμίζονται πάντα.

«Πιστεύουμε ότι τα πολιτικά και φυσικά εμπόδια είναι πολύ υψηλά για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο που ρέει μέσω της Ουκρανίας με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν», εκτιμά η εταιρεία συμβούλων Energy Aspects. «Το Αζερμπαϊτζάν θα δυσκολευτεί να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή του για να προσφέρει οποιαδήποτε σημαντική πρόσθετη προσφορά στην Ευρώπη το επόμενο έτος».

 

Ο Μπαϊρακτάρ επεσήμανε συμφωνίες όπως αυτή της Τουρκίας πέρυσι με τη Βουλγαρία για εισαγωγή έως και 1,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG και επανεξαγωγή του προς τα δυτικά ως πιο «ευέλικτη» λύση. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στις Βρυξέλλες, όπου η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ διερευνά τη συμφωνία λόγω ανησυχιών ότι δεν είναι ανταγωνιστική.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρία – η οποία με βάση τη συμφωνία πρέπει να πληρώνει σχεδόν 500.000 δολάρια την ημέρα για πρόσβαση στο τουρκικό δίκτυο φυσικού αερίου – προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για να επιτρέψει σε τρίτους να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα, λόγω του υψηλού κόστους.

Η Τουρκία στοχεύει να γίνει περιφερειακός κόμβος φυσικού αερίου και έχει ήδη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και σε εξερεύνηση και παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ εξακολουθεί να εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, υπέγραψε πολλαπλά συμβόλαια εξαγωγών με τη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουγγαρία πέρυσι για μικρές ποσότητες φυσικού αερίου.

Ρωσική έκπτωση

Ενώ η Ευρώπη προσπάθησε να απογαλακτιστεί από τα ρωσικά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να εξισορροπήσει τους δεσμούς και με τις δύο πλευρές.

Η Τουρκία και η Ρωσία διαπραγματεύτηκαν «ειδικές τιμές» για τα καύσιμα το περασμένο καλοκαίρι και τον χειμώνα ανεξάρτητα από τη συνήθη φόρμουλα τιμής που ορίζεται στη σύμβαση μεταξύ της ρωσικής Gazprom PJSC και της τουρκικής Botas, είπε ο υπουργός, χωρίς να αποκαλύψει τους όρους.

Russia Is Turkey’s Top Gas Supplier

Annual imports by country

Source: Turkey Energy Market Regulatory Authority

«Ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, οι ποσότητες κατανάλωσης, οι ποσότητες των εισαγωγών, μερικές φορές ο πωλητής, μερικές φορές ο αγοραστής μπορεί να κάνει διαφορετικές προτάσεις», είπε.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News