BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Πόση λιτότητα χρειάζεται στην Ευρώπη – Σε ευνοϊκή θέση η Ελλάδα

JP Morgan: Πόση λιτότητα χρειάζεται στην Ευρώπη – Σε ευνοϊκή θέση η Ελλάδα

Τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο και των νέων δημοσιονομικών κανόνων που τέθηκαν σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2024 και θα επηρεάσουν τους προϋπολογισμούς από το 2025 και μετά, υπολογίζουν οι αναλυτές της JP Morgan, σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν κατά πόσο η λιτότητα αυτή θα πλήξει την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Παρά την σχετική αβεβαιότητα γύρω από το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν οι δημοσιονομικοί κανόνες, η JP Morgan υπολογίζει ότι θα απαιτηθεί μια συνολική προσαρμογή της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ το 2025. Μάλιστα, με δεδομένη την πιθανότητα κάποιας δημοσιονομικής απόκλισης στην Γαλλία αλλά και αλλού, η δημοσιονομική προσαρμογή ίσως να είναι ακόμα μικρότερη, τονίζουν οι αναλυτές.

JP Morgan: Πόση λιτότητα χρειάζεται στην Ευρώπη – Σε ευνοϊκή θέση η Ελλάδα-1

Ποιες χώρες χρειάζονται σημαντική λιτότητα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της JP Morgan, σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή χρειάζονται οι πέντε χώρες για τις οποίες η Κομισιόν έχει προτείνει την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Σλοβακία και Μάλτα).

Επιπλέον, σημαντικές ανάγκες δημοσιονομικής προσαρμογής εντοπίζουν οι αναλυτές στην Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Σλοβενία και την Κροατία. Συνολικά, οι χώρες αυτές αποτελούν το 55% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, επισημαίνεται.

JP Morgan: Πόση λιτότητα χρειάζεται στην Ευρώπη – Σε ευνοϊκή θέση η Ελλάδα-2

Η ποσοτικοποίηση της απαιτούμενης προσαρμογής δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς εξαρτάται από το πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη οι κανόνες.

Όμως, η JP Morgan υπολογίζει ότι η συνολική προσαρμογή θα μπορούσε να είναι έως και 4% του ΑΕΠ στην Γαλλία, 5% στην Ιταλία, 3% στο Βέλγιο, 4% στη Σλοβακία και 1,5% στη Μάλτα.

Πέραν των χωρών σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, προσαρμογή ίση με το 1,5% του ΑΕΠ εκτιμάται ότι χρειάζεται στην Ισπανία και την Αυστρία, 2% στη Φινλανδία, 0,75% στη Σλοβενία και από 1% στη Λετονία και την Κροατία.

Η Ελλάδα σε ευνοϊκή θέση 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε χώρες που έχουν έλλειμμα κάτω από το 3%, διαρθρωτικό έλλειμμα κάτω από το 1,5% και χρέος κάτω από το 60% και άρα δεν χρειάζεται να αλλάξουν τη δημοσιονομική πολιτική τους. Πρόκειται για την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία. Η Γερμανία βρίσκεται σε παρόμοια θέση, καθώς το χρέος της είναι λίγο πάνω από το 60%, αλλά το έλλειμμα είναι αρκετά χαμηλότερο του 3% και το διαρθρωτικό της δημοσιονομικό ισοζύγιο πληροί την ασφαλιστική δικλείδα για την ανθεκτικότητα του ελλείμματος.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, λίγες ακόμα χώρες βρίσκονται σε ευνοϊκή θέση. Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Όλες αυτές οι χώρες εμφανίζουν γρήγορη μείωση του δείκτη χρέους, αν και από υψηλά επίπεδα.

Η επίπτωση στην ανάπτυξη

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της JP Morgan, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα απαιτήσουν σύσφιγξη της δημοσιονομικής πολιτικής συνολικά στην Ευρωζώνη περίπου 0,5% του ΑΕΠ το 2025, και αυτό θα χρειαστεί να συνεχιστεί για άλλα 3-4 χρόνια.

Συνολικά, θα υπάρξει μια διαδικασία «βλέποντας και κάνοντας» και ενδεχομένως έντονες συζητήσεις ανάμεσα στις χώρες-μέλη και την Κομισιόν αργότερα φέτος, εκτιμά ο οίκος.

Σε γενικές γραμμές, οι πιέσεις για μια αυστηρή εφαρμογή των κανόνων θα είναι σημαντικές, προειδοποιούν οι αναλυτές, καθώς η Κομισιόν θα θελήσει να δείξει την αξιοπιστία τους, ενώ οι αγορές θα παρακολουθούν από κοντά.

Ωστόσο, με δεδομένη την έκταση της απαιτούμενης προσαρμογής, η JP Morgan δεν περιμένει ουσιαστικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του 2025, η οποία αναμένεται να στηριχθεί από την περαιτέρω στροφή των οικονομιών στην ιδιωτική ζήτηση.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια

Scope: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των χρεών στις μεγαλύτερες οικονομίες

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News