BUSINESS & FINANCE

UBS: Με buy ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Περιθώρια ανόδου έως 51%

UBS: Με buy ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Περιθώρια ανόδου έως 51%

Την κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ξεκινά η UBS, δίνοντας σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς όπως εκτιμά, προσφέρουν ελκυστικά περιθώρια ανόδου έως και 51% όπως και σημαντικές προοπτικές διανομής μερισμάτων.

Οι τράπεζες βγαίνουν δυναμικά από την ελληνική κρίση και βρίσκονται σε καλή θέση να επωφεληθούν από την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνει ο οίκος. Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως συντηρητικά τόσο τα business plans των τραπεζών όσο και τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς για τα κέρδη του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό, η UBS δίνει τιμή στόχο στα 2,3 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,6 ευρώ για τη Eurobank, στα 11 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,5 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

UBS: Με buy ξεκινά την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Περιθώρια ανόδου έως 51%-1

Top pick είναι η Εθνική, λόγω του ισχυρού δικτύου, της υψηλής κερδοφορίας και της ευελιξίας στα κεφάλαια, καθώς και η Πειραιώς, η οποία προσφέρει δυνατότητες re-rating, καλή κερδοφορία, κορυφαίο franchise στις καταθέσεις του retail και τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ο οίκος μιλά για ένα ορόσημο για τον κλάδο, καθώς οι τράπεζες διανέμουν και πάλι μερίσματα, για πρώτη φορά μετά από μία και πλέον δεκαετία. Όπως επισημαίνει, τα σχέδια πληρωμών φαίνονται συντηρητικά καθώς οι διανομές ξεκινούν από 10%-30% και αυξάνονται στο 50% σε διάστημα τριών ετών.

Η UBS προβλέπει ισχυρή αύξηση κεφαλαίου με τη βοήθεια της σταθερής κερδοφορίας, αφού οι προβλέψεις της μιλούν για ROTE  13%-20% το 2026 (προσαρμοσμένο για CET1 14%).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, τα κεφάλαια διαθέσιμα για διανομή μέχρι το 2026 μπορεί να φτάσουν στο 60% της κεφαλαιοποίησης.

Ο κίνδυνος περαιτέρω απωλειών από τα κόκκινα δάνεια έχει υποχωρήσει, καθώς τα NPEs διαμορφώνονται στο 4,4%, ενώ οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) στο κεφάλαιο CET1 αναμένεται επίσης να μειωθούν από 58% στο 35% το 2026.

Ισχυρή αύξηση των επιχειρηματικών δανείων

Η UBS περιγράφει την Ελλάδα σαν ένα συναρπαστικό story μακροοικονομικής ανάκαμψης, καθώς προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2024 και 3% το 2025 (υψηλότερα από το consensus).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσουν έναν καταλύτη για επενδύσεις τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περίπου 15 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα 36 δισ. ευρώ.

Ο οίκος αναμένει ισχυρή πιστωτική επέκταση με τα επιχειρηματικά δάνεια να αυξάνονται περίπου 8% ετησίως το 2023-2026. Οι ρυθμοί αυτοί θα αντισταθμίσουν κάπως την συμπίεση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, καθώς τα επιτόκια θα μειώνονται, με τις ελληνικές τράπεζες να ωφελούνται από το πολύ χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.

Κατόπιν τούτων, η UBS περιμένει ανάπτυξη περίπου 3% ετησίως έως το 2026, με τη βοήθεια των ισχυρών προμηθειών, οι οποίες αναμένεται να εμφανίσουν ετήσια αύξηση πάνω από 10%.

Η UBS καταλήγει ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζών είναι ελκυστικές, με δεδομένη την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων και την αύξηση του κεφαλαίου, ενώ καταλύτες για περαιτέρω re-rating εντοπίζονται σε πιθανές αναβαθμίσεις του guidance και του consensus καθώς και υψηλότερες διανομές μερισμάτων μελλοντικά.

Μάλιστα, οι εκτιμήσεις του οίκου δεν περιλαμβάνουν τυχόν διανομές πλεονάζοντος κεφαλαίου, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι σημαντικές, όπως τονίζεται.

Διαβάστε επίσης: 

Axia για ελληνικές τράπεζες: «Beautiful things» – Αναβαθμίζει τις τιμές στόχους

Φθηνότερος δανεισμός για ελληνικές τράπεζες – Μπαράζ αναβαθμίσεων

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η S&P – Πέτυχαν πλήρη ανάκαμψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News