Business & Finance Δευτέρα 15/07/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη μας για την πορεία του πληθωρισμού

Πάουελ: Έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη μας για την πορεία του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι τα οικονομικά στατιστικά του δεύτερου τριμήνου έχουν προσφέρει στους διαμορφωτές πολιτικής μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς το στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για μειώσεις των επιτοκίων. 

Ο Πάουελ αναφέρθηκε στα τελευταία τρία στοιχεία για τον πληθωρισμό – συμπεριλαμβανομένων αυτών της προηγούμενης εβδομάδας – παρότι ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να δώσει κάποιο ξεκάθαρο σήμα για το χρονοδιάγραμμα των επιτοκιακών μειώσεων. 

«Δεν μπορέσαμε να αποκτήσουμε περαιτέρω εμπιστοσύνη στο πρώτο τρίμηνο, όμως τα τρία στοιχεία στο δεύτερο τρίμηνο έχουν ενισχύσει την εμπιστοσύνη μας», ανέφερε ο Πάουελ, σε συνέντευξή του στο Οικονομικό Κλαμπ της Ουάσιγκτον. 

«Τώρα που ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί και η αγορά εργασίας αποθερμαίνεται, κοιτάζουμε και τις δύο εντολές μας. Υπάρχει πολύ καλύτερη ισορροπία», προσέθεσε. Μία απρόσμενη επιβράδυνση στην αγορά εργασίας θα ήταν ένας λόγος που η Φέντεραλ Ριζέρβ θα μπορούσε να αντιδράσει με επιτοκιακή μείωση, τόνισε. 

Παρότι η αμερικανική οικονομία δημιουργεί θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό και η ανεργία παραμένει χαμηλά, η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημάδια επιβράδυνσης. Η ανεργία αυξάνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες και τώρα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2021. 

Ερωτηθείς για την αντίδραση της αγοράς στην απόπειρα δολοφονίας Τραμπ, ο Πάουελ καταδίκασε τη βία και είναι ευγνώμων που τα τραύματα του Τραμπ δεν ήταν πιο σοβαρά. Απέφυγε να αναφερθεί στον αντίκτυπο της αγοράς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News