Ρεύμα: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
Ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί κάποια έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, όπως έγινε πρόσφατα με τα διυλιστήρια αφήνουν από την κυβέρνηση, υπό το φως των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος ρεύματος.
Το θέμα θα συζητηθεί σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής (ΡΑΑΕΥ). Η τελευταία έχει ήδη ζητήσει τα στοιχεία για τις προσφορές που υποβάλλουν ανά ώρα τις τελευταίες ημέρες οι ηλεκτροπαραγωγοί.
Οπως έχει γράψει η «Κ», ο έλεγχος της ΡΑΑΕΥ δεν αφορά στη νομιμότητα των προσφορών αφού το θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει ανώτατο όριο υποβολής. Αυτό που θα εξετάσει είναι περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας. «Αν το λειτουργικό κόστος μιας μονάδας είναι 10 ευρώ και η προσφορά είναι 400 και 500 δεν δικαιολογείται» αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΑΕ.
Ενα ακόμη αντικείμενο έρευνας της ΡΑΑΕΥ είναι η διαδικασία που μπαίνουν στο σύστημα οι λιγνιτικές μονάδες. Εάν δηλαδή μπαίνουν με την ανταγωνιστική διαδικασία των προσφορών ή εκτός προγραμματισμού, κάτι που ανεβάζει σημαντικά το κόστος αποζημίωσής του και άρα την τιμή που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) η μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς το περασμένο επταήμερο διαμορφώθηκε στα 143,79 ευρώ/MWh, καταγράφοντας υψηλό 71 εβδομάδων και ήταν αυξημένη κατά 38,42% σε σχέση με αυτή της προηγούμενης. Μάλιστα η ελάχιστη μέση τιμή ήταν 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ η μέγιστη εκτινάχθηκε στα 550 ευρώ. Οι μέγιστες τιμές καταγράφονται τις βραδινές ώρες, όταν βγαίνουν από το σύστημα οι μονάδες των φωτοβολταϊκών κι ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παραμένει υψηλή.
Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ο καύσωνας, που επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, έφερε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης στο ελληνικό σύστημα, η οποία προσέγγισε τις 1.407 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο. «Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια των μονάδων ΑΠΕ για συγκράτηση των τιμών, αυτές πήραν την ανιούσα καθώς υψηλές θερμοκρασίες επικρατούν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, οπότε και οι εισαγωγές είναι ακριβές», σημειώνει το ΙΕΝΕ.
«Οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν απότομα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η άνοδος συνοδεύεται από σημαντική εξασθένηση της σύζευξης της αγοράς: οι τιμές ποικίλλουν κατά 2 φορές ή σχεδόν 3 φορές μεταξύ των χωρών (και ακόμη περισσότερο κατά τις ώρες αιχμής). Διάφοροι παράγοντες μπορεί να εξηγήσουν την αύξηση της τιμής. Αλλά η ανομοιόμορφη φύση του σοκ υπογραμμίζει ότι μικρές εξαρθρώσεις σε ένα μέρος του συστήματος μπορούν να δημιουργήσουν μαζικές και δυσανάλογες επιπτώσεις σε μια πολύ ευρύτερη γεωγραφία. Αυτή η εικόνα είναι επίσης μια έντονη υπενθύμιση ότι η Ενεργειακή Ένωση παραμένει ένα έργο σε εξέλιξη—και ότι η ολοκλήρωσή της πρέπει να επιταχυνθεί», λέει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα κ. Ν. Τσάφος.
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε επίσης:
Κυρ. Μητσοτάκης: Έκτακτη σύσκεψη την Τρίτη στο Μαξίμου για τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα
Έρευνα της ΡΑΑΕΥ για τις αυξήσεις στις τιμές ρεύματος
ΥΠΟΙΚ: Εισφορά 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων – Μειωμένος ΦΠΑ σε ταξί και καφέ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News