Business & Finance Κυριακή 14/07/2024, 12:15
BUSINESS & FINANCE

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι πρώτες αντιδράσεις από επενδυτές

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι πρώτες αντιδράσεις από επενδυτές

(upd) Παγκόσμια είναι η καταδίκη για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χθες Σάββατο σε προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια, που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά. Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει κατά τους αναλυτές με φόντο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Το συμβάν φαίνεται ότι θα έχει αντίκτυπο και στις αγορές. Τι λένε επενδυτές.

Tina Fordham, Γεωπολιτική Στρατηγική Αναλύτρια και ιδρύτρια της FORDHAM GLOBAL FORESIGHT, Λονδίνο

«Οι πυροβολισμοί περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις εκλογικές προοπτικές των Δημοκρατικών, οι οποίοι είναι ήδη διχασμένοι όσον αφορά το μέλλον του Μπάιντεν ως υποψηφίου.

Δεν περιμένουμε να υπάρξει αρχική αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αν μη τι άλλο, η βραχυπρόθεσμη επίπτωση θα είναι η επιτάχυνση της κοινής γνώμης στις αγορές για μια νίκη του Τραμπ»

Ian Bremmer, Πρόεδρος EURASIA GROUP, Νέα Υόρκη

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή τροπή των γεγονότων σε μια χώρα που είναι πολύ βαθιά πολωμένη, σε μια χώρα όπου πολλοί Αμερικανοί δεν πιστεύουν ότι η δημοκρατία τους είναι υγιής ή ιδιαίτερα λειτουργική».

«Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε αυτό το περιβάλλον και ανησυχώ βαθύτατα ότι προμηνύει πολύ περισσότερη πολιτική βία και κοινωνική αστάθεια που θα ακολουθήσει. Τέτοια γεγονότα έχουμε δει ιστορικά σε πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν αστάθεια και συχνά δεν έχουν καλή κατάληξη».

«Η δημοκρατία δεν βρίσκεται σε κρίση αυτή τη στιγμή. Αυτή είναι μια χρονιά πολλών, πολλών εκλογών και τις είδαμε στην Ινδία, την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους. Τις έχουμε δει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μεγαλύτερη κοινή αγορά. Τις είδαμε στη Γαλλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο Μεξικό – πλούσιες χώρες, φτωχές χώρες, δημοκρατίες, όλες.

Είχαν ελεύθερες, δίκαιες εκλογές με ειρηνική μετάβαση. Αυτό δεν είναι αυτό που βλέπουμε τώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη μεγάλη δημοκρατία στον κόσμο σήμερα που βιώνει μια σοβαρή κρίση».

Khoon Goh, Επικεφαλής έρευνας για την Ασία ANZ, Σιγκαπούρη

«Η πιθανότητα νίκης του Τραμπ αυξήθηκε στο 70% στις αγορές στοιχημάτων μετά την απόπειρα δολοφονίας. Δεν είμαι σίγουρος για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές.

Το ράλι του bitcoin θα μπορούσε να οφείλεται (στις) ανησυχίες για περισσότερες εμφύλιες ταραχές. Πιθανότατα θα δούμε κάποιες κινήσεις risk off στο άνοιγμα της αγοράς, αλλά αυτό θα πρέπει να εξασθενίσει γρήγορα».

Nick Twidale, επικεφαλής αναλυτής αγοράς ΑTFX GLOBAL στο Σίδνεϋ

«Νομίζω ότι πιθανώς αυξάνει τις πιθανότητές του και πιθανώς θα δούμε κάποιες ροές safe haven το πρωί».

Rong Ren Goh, διαχειριστής χαρτοφυλακίου, EASTSPRING INVESTMENTS, Σιγκαπούρη

«Ο πυροβολισμός είναι πιθανό να ενισχύσει την υποστήριξη του Τραμπ και απλώς αυξάνει περαιτέρω τη θετική δυναμική που απολαμβάνει μετά το ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν πριν από δύο εβδομάδες.

Η συνάρτηση αντίδρασης της αγοράς σε μια προεδρία Τραμπ χαρακτηρίζεται από ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και μια απότομη καμπύλη των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, οπότε ενδέχεται να παρατηρήσουμε κάτι από αυτό την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι πιθανότητες εκλογής του εκτιμηθεί ότι έχουν βελτιωθεί περαιτέρω μετά από αυτό το περιστατικό».

Nick Ferres, Chief Investment Officer NICK FERRES, VANTAGE POINT ASSET MANAGEMENT, Σιγκαπούρη

«Αν θυμάμαι καλά, ο Ρίγκαν ανέβηκε 22 μονάδες στις δημοσκοπήσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Οι εκλογές είναι πιθανό να είναι συντριπτικές. Αυτό πιθανότατα μειώνει την αβεβαιότητα.

Ο Τραμπ ήταν πάντοτε πιο “φιλο-αγοραίος”. Το βασικό ζήτημα με το βλέμμα στο μέλλον είναι αν η δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει ανεύθυνα χαλαρή και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό για τον πληθωρισμό και τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».

Heman Mishr, Chief Investment Officer, S CUBE CAPITAL, Σιγκαπούρη

«Νομίζω ότι αυτό θα έχει μια αντίδραση-σοκ σε μια αγορά που βρισκόταν σε ‘αναμμένα κάρβουνα’ για τις αμερικανικές εκλογές.
Βλέπω τις πιθανότητες να ενισχυθεί το εμπόριο Τραμπ τους επόμενους μήνες μέχρι τον Νοέμβριο, εκτός αν οι Δημοκρατικοί μπορέσουν να παρουσιάσουν μια πραγματικά αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Απλώς βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες υπέρ του και θα οδηγήσει σε απότομη αύξηση της καμπύλης των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Θα στοιχημάτιζα σε συναλλαγές υψηλής ανάπτυξης, υψηλού πληθωρισμού, χρηματοοικονομικά και ενέργεια που θα πάνε καλά, και αρνητικά για τα ασιατικά νομίσματα».

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Τι σημαίνει για την εκλογική μάχη η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News