Business & Finance Κυριακή 14/07/2024, 19:04 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
BUSINESS & FINANCE

Περιζήτητοι και καλοπληρωμένοι οι εργαζόμενοι πληροφορικής

Περιζήτητοι και καλοπληρωμένοι οι εργαζόμενοι πληροφορικής

Πονοκέφαλο προκαλεί σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων η εξεύρεση ειδικών στον κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής, με την πλειονότητα των εταιρειών να έχει αποδυθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα συνεχόμενο κυνήγι ταλέντου, ιδίως τώρα που η τεχνητή νοημοσύνη αυξάνει ακόμη περισσότερο τις ανάγκες τους.

Δεν είναι τυχαίο, όπως προκύπτει και από στοιχεία της Randstad, πως στην Ελλάδα οι (μεικτές) μηνιαίες απολαβές ενός data engineer –μιας από τις σημαντικότερες ειδικότητες του κλάδου της τεχνολογίας– ξεκινούν από τα 2.100 ευρώ και δύνανται να φτάσουν έως και τα 4.300 ευρώ, ενώ οι απολαβές ανώτατων στελεχών του κλάδου, όπως ενός CTO (επικεφαλής υπηρεσιών τεχνολογίας), μπορούν να προσεγγίσουν και τα 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με την έρευνα «Technology HR Trends» της Randstad, η οποία διεξήχθη από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Μάρτιο του 2024 και αναλύει τα δεδομένα 157 στελεχών από διάφορες ελληνικές πόλεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, 8 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν την προσέλκυση ταλέντων την πιο σημαντική πρόκληση κατά τη στελέχωση, ενώ το 70% απάντησε πως δυσκολεύεται να διατηρήσει τα πιο αποδοτικά στελέχη και να αναπτύξει ταλαντούχους ηγέτες.

Παράλληλα, για 1 στις 2 επιχειρήσεις η έλλειψη ταλέντων (53%), όπως και η διαχείριση των προσδοκιών αναφορικά με τα πακέτα αποδοχών και παροχών (52%) συνιστούν επίσης μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού. Πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στον κλάδο της τεχνολογίας, ήτοι το 72%, σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2024, έναντι 21% που δεν θα προχωρήσει σε προσλήψεις.

Επίσης, μόλις 3% των εταιρειών αναμένουν φέτος μείωση των εργαζομένων τους. Οι λόγοι που θα κάνουν προσλήψεις; Σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις απαντούν πως θα προσλάβουν προσωπικό εξαιτίας και της ανάπτυξης της επιχείρησης, ενώ κίνητρο για την αύξηση του προσωπικού είναι για πολλές εταιρείες η ανάγκη για νέες δεξιότητες.

Για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της εύρεσης ταλέντων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες, οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν πρόθυμες να προσφέρουν πιο ελκυστικές οικονομικές αποδοχές στους εργαζομένους, με το 82% αυτών να σχεδιάζει αύξηση των μισθών μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Από όσους σχεδιάζουν να αυξήσουν τους μισθούς το 2024, ένα ποσοστό της τάξης του 32% θα προχωρήσει σε αυξήσεις μεταξύ 6%-10%, ενώ καμία επιχείρηση από αυτές που συμμετείχαν στην έρευνα δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις των μισθολογικών απολαβών.

Μεγάλο στοίχημα για τις επιχειρήσεις –όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως– είναι να διατηρήσουν τα ταλέντα που απασχολούνται σ’ αυτές. Αυτό, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 66% των εργαζομένων του κλάδου της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εγκαταλείπει την εργασία του επειδή άλλος εργοδότης παρέχει καλύτερες αποδοχές ή γενικώς καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Το 11% των εργαζομένων αποφασίζει επίσης να εγκαταλείψει τη δουλειά του στην επιχείρηση που δουλεύει λόγω αυξημένου φόρτου εργασίας, ενώ υπάρχουν και εργαζόμενοι (15%) που αποφασίζουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική επαγγελματική πορεία.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα και με την έρευνα, το ποσοστό εναλλαγής προσωπικού παρέμεινε το 2023 σε φυσιολογικά επίπεδα, με το 72% να αναφέρει ποσοστό κάτω του 16%, με τις τάσεις αποχώρησης και κατά την τρέχουσα χρονιά να παραμένουν σε αντίστοιχα επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, 4 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως υποστηρίζουν ήδη τη χρήση της, σχεδιάζοντας παράλληλα να την επεκτείνουν στο μέλλον, ενώ το 29% των εταιρειών δεν έχει σχηματίσει γνώμη για την τεχνητή νοημοσύνη. Τέλος, μόλις το 1% των επιχειρήσεων γυρίζει την πλάτη στη συγκεκριμένη τεχνολογία, αφού δεν προβλέπει να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: 

«Μαζεμένη» διάθεση προσλήψεων μέχρι Σεπτέμβριο – Το 82% δεν βρίσκει ταλέντα

Πώς θα κλείσει το χάσμα εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας – Μόνο 1 στα 2 τμήματα οδηγεί στην ιδιωτική οικονομία

Χαμηλή η απασχόληση των γυναικών στην τεχνολογία – 6 τρόποι για να κλείσει το χάσμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News