Business & Finance Κυριακή 14/07/2024, 09:05
BUSINESS & FINANCE

Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας

Θερινές εκπτώσεις: Ανοιχτά σήμερα τα μαγαζιά – Το ωράριο λειτουργίας

Την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων διανύουμε σήμερα 14 Ιουλίου, με τα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά, προεραιτικά.

Με στόχο την αύξηση του τζίρου, εν μέσω διακοπών και υψηλών θερμοκρασιών, τα καταστήματα προχωρούν σε μειώσεις τιμών και προσφορές στα προϊόντα που διαθέτουν.

Το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας

  • 11:00 με 18:00 για τα καταστήματα
  • 11:00 με 20:00 για τα πολυκαταστήματα, μεγάλα καταστήματα και εμπορικά κέντρα

Ανοιχτά θα είναι και ορισμένα σούπερ μάρκετ. Τα Lidl έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ από τις υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα λειτουργήσουν μόνο κάποια υποκαταστήματα.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, επιβάλλεται η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης.

Το ποσοστό της έκπτωσης θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ζητάνε απόδειξη. Εκτός από λόγους φορολογικής εντιμότητας, σε περίπτωση αγοράς ελαττωματικού προϊόντος η απόδειξη είναι απαραίτητη για την επιστροφή των χρημάτων στους καταναλωτές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News