Business & Finance Σάββατο 13/07/2024, 21:13
BUSINESS & FINANCE

Ιράκ: Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε τράπεζες και τους περιορισμούς στο δολάριο

Ιράκ: Σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις σε τράπεζες και τους περιορισμούς στο δολάριο

Το Ιράκ έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση ζητημάτων περιορισμού του δολαρίου, δήλωσε ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Fuad Hussein κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης al-Iraqiya.

Περιγράφοντας τις συναντήσεις ως “πολύ χρήσιμες”, ο Hussein ανέφερε ότι θα συνεχιστούν. Τα θέματα που έχουν προγραμματιστεί για επικείμενες συζητήσεις περιλαμβάνουν περαιτέρω συνομιλίες σχετικά με τον κατάλογο των ιρακινών τραπεζών που τελούν υπό αμερικανικές κυρώσεις και το καθεστώς των συσσωρευμένων ιρανικών κεφαλαίων στο Ιράκ. “Υπάρχουν σοβαρά βήματα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων”, δήλωσε ο Hussein.

Το Ιράκ αντιμετώπισε ελλείψεις δολαρίων πέρυσι, αφότου η Fed της Νέας Υόρκης άρχισε να ελέγχει πιο προσεκτικά τις μεταφορές σε ιρακινές τράπεζες. Ιρανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες χρησιμοποιούν εδώ και καιρό τράπεζες στο γειτονικό Ιράκ για να έχουν πρόσβαση στο δολάριο και να παρακάμπτουν τις αμερικανικές κυρώσεις. 

Η κεντρική τράπεζα του Ιράκ δεσμεύτηκε να περιορίσει όλες τις εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές από φέτος, σε μια προφανή προσπάθεια να περιορίσει τις συναλλαγές του δολαρίου εκτός του τραπεζικού τομέα του Ιράκ και να περιορίσει το λαθρεμπόριό του στο εξωτερικό. 

Την περασμένη εβδομάδα, η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ιρακινού δηναρίου στην ανεπίσημη αγορά αυξήθηκε από 1.450 σε σχεδόν 1.500 δηνάρια ανά δολάριο.  Τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα πληροφορίες, απέδωσαν την αύξηση αυτή στα μέτρα της Federal Reserve, η οποία σταμάτησε τις συναλλαγές από δολάρια σε γουάν με στόχο τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου του Ιράκ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News