Business & Finance Σάββατο 13/07/2024, 16:38
BUSINESS & FINANCE

J. Dimon: Ανησυχία για την πορεία πληθωρισμού και επιτοκίων παρά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία

J. Dimon: Ανησυχία για την πορεία πληθωρισμού και επιτοκίων παρά τα πρόσφατα θετικά στοιχεία

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon εξέδωσε την Παρασκευή άλλη μια προειδοποίηση για τον πληθωρισμό, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές.

“Υπήρξε κάποια πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλαπλές πληθωριστικές δυνάμεις μπροστά μας: μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, ανάγκες υποδομών, αναδιάρθρωση του εμπορίου και επαναστρατιωτικοποίηση του κόσμου”, ανέφερε ο Dimon σε δήλωσή του μαζί με τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της τράπεζας. “Ως εκ τούτου, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν υψηλότερα από ό,τι αναμένει η αγορά”.

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας που έδειξαν ότι ο μηνιαίος ρυθμός πληθωρισμού υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, γεγονός που τροφοδότησε τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια σύντομα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα ευρύ μέτρο του κόστους για αγαθά και υπηρεσίες σε ολόκληρη την αμερικανική οικονομία, μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, με αποτέλεσμα το 12μηνο ποσοστό να διαμορφωθεί στο 3%, περίπου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell εξέφρασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την ανησυχία ότι η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα για πολύ καιρό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη, πειράζοντας ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να είναι στον ορίζοντα, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίζει να παρουσιάζει πρόοδο.

Ο Dimon προσχώρησε σε πολλούς οικονομολόγους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το διογκούμενο χρέος και τα ελλείμματα των ΗΠΑ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής δαπανήσει 855 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από όσα έχει εισπράξει το οικονομικό έτος 2024. Για το δημοσιονομικό έτος 2023, οι ελλειμματικές δαπάνες της κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News