Business & Finance Σάββατο 13/07/2024, 16:20
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Εμπορίου ερευνά τις DaVita, Fresenius Medical για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

ΗΠΑ: Η Επιτροπή Εμπορίου ερευνά τις DaVita, Fresenius Medical για αντιμονοπωλιακές πρακτικές

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) ερευνά τους δύο μεγαλύτερους παρόχους αιμοκάθαρσης της χώρας, DaVita και Fresenius Medical Care, κατόπιν ισχυρισμών ότι εμποδίζουν παράνομα τους μικρότερους ανταγωνιστές, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που έχουν γνώση της έρευνας, ανέφερε το Politico το Σάββατο, επικαλούμενο τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η έρευνα επικεντρώνεται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες καθιστούν δύσκολο για τους γιατρούς που εργάζονται στις κλινικές τους να φύγουν σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις η να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, δήλωσαν οι τρεις άνθρωποι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η υπηρεσία ερευνά κατά πόσον οι συμφωνίες μη ανταγωνισμού που οι εταιρείες απαιτούν από τους γιατρούς να υπογράψουν εμποδίζουν τις προσπάθειες των ανταγωνιστών που θέλουν να διευκολύνουν τους ασθενείς με αιμοκάθαρση να υποβάλλονται σε θεραπεία στο σπίτι.

Η έρευνα ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, δήλωσαν οι άνθρωποι, και εξετάζει τα επιχειρηματικά μοντέλα των δύο εταιρειών, οι οποίες κυριαρχούν στην αγορά αιμοκάθαρσης των ΗΠΑ, ελέγχοντας τουλάχιστον το 70% των εξωτερικών ιατρείων. Αν και καμία από τις δύο εταιρείες δεν είναι γνωστή, οι κλινικές τους βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα προαστίων, στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και σε αγροτικές κοινότητες των ΗΠΑ.

Τόσο η Fresenius όσο και η DaVita -οι οποίες εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασθενών σε κλινικές- υπογράφουν συμβόλαια με γιατρούς για να λειτουργούν ως ιατρικοί διευθυντές στις κλινικές τους. Τα εν λόγω συμβόλαια περιλαμβάνουν συνήθως διατάξεις απαγόρευσης ανταγωνισμού κατά τη διάρκεια και για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη τους. Αυτές περιλαμβάνουν απαγορεύσεις στους γιατρούς να υπηρετούν ως ιατρικοί διευθυντές σε οποιοδήποτε ανταγωνιστικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού ενός ασθενούς, στην ίδια γεωγραφική αγορά.

Η συγκέντρωση της αγοράς στον τομέα έχει από καιρό προσελκύσει τον έλεγχο της FTC. Το 2019, η Fresenius αγόρασε τον κατασκευαστή εξοπλισμού οικιακής αιμοκάθαρσης NxStage, αφού συμφώνησε να πουλήσει επικαλυπτόμενα περιουσιακά στοιχεία. Οι δύο Δημοκρατικοί Επίτροποι της FTC εκείνη την εποχή -συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Επιτρόπου Rebecca Kelly Slaughter- επέκριναν τον διακανονισμό λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει τον ανταγωνισμό στην αγορά των θεραπειών κατ’ οίκον. Και το 2021, η DaVita πούλησε αρκετές κλινικές στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με την FTC για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας στη Γιούτα. Νωρίτερα φέτος, η Fresenius πούλησε κλινικές αιμοκάθαρσης σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής στην Davita.

Η σχέση μεταξύ των γιατρών και των κλινικών είναι περίπλοκη. Οι θέσεις ιατρικών διευθυντών, οι οποίες συνήθως συμπληρώνουν την κύρια πρακτική ενός νεφρολόγου, είναι “πολύ προσοδοφόρες”, είπε. “Αποτελούν μια εγγυημένη πηγή εισοδήματος που δεν κάμπτεται προς τα πάνω ή προς τα κάτω”, όπως το υπόλοιπο ιατρείο τους, γεγονός που τους επιτρέπει να λειτουργούν μια πιο σταθερή επιχείρηση.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News