BUSINESS & FINANCE

Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια

Scope: Πώς η Ελλάδα θα ρίξει το χρέος της στο 130% του ΑΕΠ σε 5 χρόνια

Υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα επιτρέψουν τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από τα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την ελληνική κρίση αλλά και κάτω από τα επίπεδα της Ιταλίας, περιμένει για τα επόμενα χρόνια η Scope. Η μείωση του χρέους, σε συνδυασμό με την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από τη χθεσινή απόφαση του οίκου να αναβαθμίσει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης ΒΒΒ- σε θετικές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να επιτύχει εάν όχι να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ.

Κατά τα επόμενα χρόνια,  ο οίκος περιμένει πλεονάσματα της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ για την περίοδο 2025-2027, δηλαδή στο υπόλοιπο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων που μιλούσαν για πλεόνασμα μόνο 1%.

Σε συνδυασμό με τις προβλέψεις που μιλούν για ανάπτυξη 2% φέτος, 1,8% το 2025 και 1,4% κατά μέσο όρο από το 2026 έως το 2029, το κεντρικό σενάριο του οίκου μιλά για σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους.

Ειδικότερα, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 151,9% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024 και θα πέσει στο 130,7% έως το 2029. Εφόσον οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα έχει ρίξει το χρέος της στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης της (το πρώτο τρίμηνο του 2010) και κάτω από τα επίπεδα του χρέους της Ιταλίας, έως το 2026.

Σε ο,τι αφορά τους κινδύνους για το σενάριο αυτό, η Scope τους εντοπίζει στα εξής:

–          Μια απότομη οικονομική ύφεση. 

–          Μια απροσδόκητη επιστροφή σε χαμηλό πληθωρισμό.

–          Μια νέα σοβαρή άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

–          Μια απροσδόκητη και ουσιαστική αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης.

Για παράδειγμα, σε ένα δυσμενές οικονομικό σενάριο όπου η ελληνική οικονομία θα αντιμετωπίσει δύο συνεχόμενα χρόνια ύφεσης κατά την περίοδο 2024-25, το χρέος μπορεί να φτάσει το 172% του ΑΕΠ έως το 2025, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές 

Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος – Βλέπει 2,2% για το 2025

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News