Scope: Αναβαθμίζει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές
Την αξιολόγηση BBB- της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος Scope, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές σε θετικές.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, η αναβάθμιση των προοπτικών είναι αποτέλεσμα της μείωσης του χρέους, της βελτίωσης στην ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος και του ευνοϊκού momentum στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Βαρίδι» για την αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένουν το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και οι συνεχιζόμενες δομικές αδυναμίες της οικονομίας, επισημαίνεται.
Η Scope εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους ο οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα τον περασμένο Αύγουστο.
Επιπλέον, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την πλήρη ιδιωτικοποίηση των συστημικών τραπεζών, στηρίζουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Και την ίδια ώρα, η υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που διευκολύνονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενισχύουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας και τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη της Scope ότι μια αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης είναι πιο πιθανή τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.
Για να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος θέλει να δει ένα ή περισσότερα από τα εξής:
- Η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση να οδηγούν το χρέος σε μια ισχυρή και διαρκή πτωτική πορεία μεσοπρόθεσμα.
- Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα να περιορίζονται περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης των κεφαλαίων, της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή/και του περιορισμού των δεσμών μεταξύ κράτους και τραπεζών.
- Οι διαρθρωτικές-οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες να μειώνονται, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.
Πώς θα μειωθεί το χρέος
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 151,9% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2024 και θα πέσει στο 130,7% έως το 2029. Εφόσον οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα έχει ρίξει το χρέος της στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης της (το πρώτο τρίμηνο του 2010) και κάτω από τα επίπεδα του χρέους της Ιταλίας, έως το 2026.
Μάλιστα, οι αναλυτές σημειώνουν ότι οι προβλέψεις τους για το ελληνικό χρέος έχουν ενδυναμωθεί εξαιτίας της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, καθώς η κυβέρνηση αναμένεται να επιτύχει εάν όχι να ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024.
Η Scope αναθεωρεί τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για το πρωτογενές ισοζύγιο και πλέον περιμένει πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2025-2027, για το υπόλοιπο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, έναντι των προηγούμενων εκτιμήσεων που μιλούσαν για πλεόνασμα μόνο 1%.
Οι προβλέψεις της Scope μιλούν επίσης για ανάπτυξη 2% φέτος, 1,8% το 2025 και 1,4% κατά μέσο όρο από το 2026 έως το 2029. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις, που δεν περιλαμβάνουν μια ύφεση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Κ. Χατζηδάκης: Η αναβάθμιση της Scope απόδειξη των θετικών προοπτικών της οικονομίας μας
«Η σημερινή αναβάθμιση της προοπτικής του αξιόχρεου του Ελληνικού Δημοσίου από σταθερή σε θετική, από τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings, σε συνέχεια της αντίστοιχης αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s τον περασμένο Απρίλιο, επιβεβαιώνει με εμφατικό τρόπο την επιτυχία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής και τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από την ανακοίνωση του οίκου.
«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την αποεπένδυση από τις συστημικές τράπεζες και την υιοθέτηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Η σημερινή αξιολόγηση συνιστά συνεπώς μήνυμα συνέχισης και επιτάχυνσης της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Προχωρούμε λοιπόν με δημοσιονομική σοβαρότητα, έχοντας ως στόχους την περαιτέρω προσέλκυση επενδύσεων, τη σύγκλιση με την ΕΕ και την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Διαβάστε επίσης:
Scope: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των χρεών στις μεγαλύτερες οικονομίες
Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος – Βλέπει 2,2% για το 2025
Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News