Business & Finance Παρασκευή 12/07/2024, 09:54
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Απότομη μείωση των εισαγωγών τον Ιούνιο – Άνω του αναμενόμενου οι εξαγωγές

Κίνα: Απότομη μείωση των εισαγωγών τον Ιούνιο – Άνω του αναμενόμενου οι εξαγωγές

Οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για μικρή αύξηση, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Παρασκευή.

Ειδικότερα οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 2,3% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σε όρους δολαρίου ΗΠΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόβλεψη για αύξηση 2,8%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι εξαγωγές σε δολάρια ΗΠΑ για τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 8% όπως προβλεπόταν.

Τα στοιχεία αυτά αύξησαν τις εισαγωγές από έτος σε έτος κατά 2% και τις εξαγωγές κατά 3,6% τους πρώτους έξι μήνες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα.

Το εμπόριο της Κίνας με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας αυξήθηκε κατά 7,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους, εδραιώνοντας τη θέση της Ένωσης ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της χώρας ανά περιοχή, ακολουθούμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το εμπόριο της ΕΕ με την Κίνα μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές να μειώνονται.

Το εμπόριο της Κίνας με τις ΗΠΑ μειώθηκε ελαφρώς σε όρους δολαρίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,9%, αν και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%.

Το εμπόριο με τη Βραζιλία αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς το πρώτο εξάμηνο, με τις κινεζικές εξαγωγές προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να αυξάνονται κατά 24,4% και τις εισαγωγές να σκαρφαλώνουν κατά 8,3% σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών μειώνονται

Οι εισαγωγές σπάνιων γαιών, κρέατος, καλλυντικών προϊόντων και εργαλειομηχανών στην Κίνα μειώθηκαν απότομα το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία. Ωστόσο, οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος και πετρελαίου αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εν μέσω της βραδύτερης εγχώριας ανάπτυξης, το Πεκίνο προσπάθησε να ενισχύσει τις δικές του προμήθειες τροφίμων και κρίσιμων ορυκτών σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εθνική ασφάλεια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι κινεζικές εξαγωγές επίπλων, οικιακών συσκευών, πλοίων και αυτοκινήτων αυξήθηκαν. Οι εξαγωγές σπάνιων γαιών μειώθηκαν σε όρους αξίας, αλλά αυξήθηκαν σε όγκο, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας αυξήθηκαν κατά 18% σε όγκο τον περασμένο μήνα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπως έδειξαν τα τελωνειακά στοιχεία.

Άλλες αναφερόμενες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων λιανικής πώλησης έδειξαν ότι ο όγκος των βαλιτσών που εξήγαγε η Κίνα τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο αριθμός των υποδημάτων που εξήχθησαν σκαρφάλωσε κατά 3,7% τον Ιούνιο στα 840 εκατομμύρια ζευγάρια.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,6% τον Μάιο σε σχέση με πέρυσι σε όρους δολαρίου ΗΠΑ, αλλά οι εισαγωγές είχαν αυξηθεί κατά μόλις 1,8% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η εγχώρια ζήτηση παρέμεινε υποτονική. Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούνιο, σε ετήσια βάση, χάνοντας τις προσδοκίες, ενώ οι τιμές παραγωγού ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας την Τετάρτη.

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος αφαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, ελαφρώς βραδύτερα από την αύξηση 0,7% τους πρώτους έξι μήνες του έτους.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας αναμένεται να δημοσιεύσει τη Δευτέρα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου και τους οικονομικούς δείκτες για τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News