Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 22:43
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Στα 1,27 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έλλειμμα

ΗΠΑ: Στα 1,27 τρισ. δολ. το δημοσιονομικό έλλειμμα

Οι πληρωμές τόκων για το ανεξόφλητο χρέος των ΗΠΑ συνέχισαν να οδηγούν το δημοσιονομικό έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο έφτασε τα 1,27 τρισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος μέχρι τον Ιούνιο.

Το έλλειμμα τον Ιούνιο ήταν 66 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι οι εισπράξεις σημείωσαν ρεκόρ για τον ίδιο μήνα στα 466 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Προσαρμοσμένο για ημερολογιακές διαφορές, το έλλειμμα του μήνα ήταν κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια μικρότερο από ό,τι τον Ιούνιο του 2023. Το έλλειμμα από την αρχή του έτους υπολείπεται επίσης ελαφρώς από την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι τόκοι για το δημόσιο χρέος τον Ιούνιο έφτασαν τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια και ανήλθαν συνολικά στα 868 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους – 33% υψηλότερα από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η επιθετική πολιτική της Federal Reserve για την αύξηση των επιτοκίων -με στόχο την καταστολή του υψηλού πληθωρισμού- έχει κάνει το χρέος πιο ακριβό. Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο του συνολικού εμπορεύσιμου κρατικού χρέους των ΗΠΑ ήταν 3,3% στα τέλη Ιουνίου -το υψηλότερο από το 2008 και περίπου 60 μονάδες βάσης υψηλότερο από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Οι φορολογικές εισπράξεις παρέμειναν ισχυρές σε σύγκριση με πέρυσι, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση. Αλλά οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν ότι μεγάλο μέρος των ετήσιων κερδών θα μπορούσε να αποδοθεί στην αναβολή των φορολογικών προθεσμιών από το οικονομικό έτος 2023 σε αυτό το έτος σε πολιτείες που υπέστησαν φυσικές καταστροφές. Στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο μέρος της Καλιφόρνιας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News