Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 21:07
BUSINESS & FINANCE

M. Daly, Fed: Τα τελευταία δεδομένα είναι πιθανό να δικαιολογούν μια προσαρμογή του επιτοκίου

M. Daly, Fed: Τα τελευταία δεδομένα είναι πιθανό να δικαιολογούν μια προσαρμογή του επιτοκίου

Η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε ότι, δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, κάποια προσαρμογή των επιτοκίων θα είναι πιθανότατα δικαιολογημένη -αν και δεν έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

“Σε αυτό το σημείο, είναι σαφές ότι ο κίνδυνος για τους επιβαλλόμενους στόχους της σταθερότητας των τιμών και της πλήρους απασχόλησης έχει έρθει σε καλύτερη ισορροπία και ότι η νομισματική πολιτική λειτουργεί”, δήλωσε η Daly στους δημοσιογράφους την Πέμπτη σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των στοιχείων του Ιουνίου για τις τιμές καταναλωτή.

“Με τις πληροφορίες που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για την απασχόληση, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ και τις προοπτικές της οικονομίας, θεωρώ πιθανό ότι θα δικαιολογηθεί κάποια προσαρμογή της πολιτικής”, είπε.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια και ο βασικός δείκτης χωρίς τρόφιμα και ενέργεια σημείωσε μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση λόγω της πολυαναμενόμενης επιβράδυνσης του πληθωρισμού των ενοικίων.

Οι αριθμοί αυτοί ακολούθησαν τη μηνιαία έκθεση για την απασχόληση που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου, η οποία έδειξε ότι η ανεργία αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 4,1%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι επενδυτές προεξοφλούν σχεδόν πλήρως τις μειώσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο στον απόηχο της ανακοίνωσης του ΔΤΚ και τοποθετούν καλύτερες από ίσες πιθανότητες για μείωση και τον Νοέμβριο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News