Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 15:20
BUSINESS & FINANCE

Η Samsung λανσάρει το «έξυπνο» δαχτυλίδι

Η Samsung λανσάρει το «έξυπνο» δαχτυλίδι

Στοχεύοντας στους λάτρεις της τεχνολογίας, της φυσικής κατάστασης και της υγείας, η Samsung φέρνει στην αγορά τη νεότερη φορητή συσκευή της, το Galaxy Ring.

Η νέα προσθήκη στην γκάμα έξυπνων συσκευών του τεχνολογικού κολοσσού, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση Galaxy Unpacked χθες Τετάρτη, όπου και αναφέρθηκε ότι «υπερφορτώνει» με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τα έξυπνα δαχτυλίδια, τα οποία χρησιμοποιούν μικροσκοπικούς αισθητήρες για να παρακολουθούν διάφορες μετρήσεις υγείας, αποτελούσε μέχρι τώρα ένα εξειδικευμένο προϊόν αν και η πρόσφατη χρήση τους από την ανδρική ποδοσφαιρική ομάδα της Αγγλίας έγινε είδηση.

Φαίνεται ότι η Samsung προσπαθεί να το αλλάξει αυτό, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας που έχει εισέλθει στην αγορά των έξυπνων δαχτυλιδιών.

Ο Ben Wood, αναλυτής της CCS Insight, λέει ότι η επιλογή του προϊόντος αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τη Samsung, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μια συνολική παγκόσμια αγορά περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων έξυπνων δαχτυλιδιών το 2025.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Samsung μπορεί να βοηθήσει να γίνουν τα έξυπνα δαχτυλίδια πιο mainstream. «Για τους περισσότερους καταναλωτές, το έξυπνο δαχτυλίδι της Samsung θα είναι η πρώτη επαφή που θα έχουν με το προϊόν, και αυτή η κορυφαία ευαισθητοποίηση κάνει τεράστια διαφορά μακροπρόθεσμα», λέει ο Francisco Jeronimo, αναλυτής της εταιρείας ερευνών αγοράς IDC.

Ο James Kitto, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος κινητής τηλεφωνίας της Samsung στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, χαρακτήρισε την κυκλοφορία του δαχτυλιδιού ως «τεράστια στιγμή» για την εταιρεία.

Τι είναι τα έξυπνα δαχτυλίδια;

Τα έξυπνα δαχτυλίδια μπορούν να παρακολουθούν δείκτες υγείας, όπως ο καρδιακός ρυθμός, ο ύπνος και ο εμμηνορροϊκός κύκλος. Στην αγορά κυριαρχεί επί του παρόντος η φινλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας, Oura.

Τα τελευταία χρόνια τα δαχτυλίδια αυτά έχουν γίνει ένα βασικό στοιχείο μόδας της τεχνολογίας γυμναστικής για διασημότητες όπως η Kim Kardashian.

Με το μικρό τους μέγεθος και την πιο κομψή τους εμφάνιση, οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσαν να γίνουν ο διάδοχος των έξυπνων ρολογιών όπως το Apple Watch και το Google Pixel Watch.

Τα έξυπνα ρολόγια διαθέτουν συνήθως περισσότερους αισθητήρες από τα έξυπνα δαχτυλίδια, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση και να παρέχουν ένα ευρύτερο φάσμα δεδομένων υγείας.

Αλλά τα λιγότερο ενοχλητικά έξυπνα δαχτυλίδια μπορούν να παρέχουν μια βολική, άνετη και κομψή εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να φορούν ένα ογκώδες έξυπνο ρολόι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας για να παρακολουθούν τα πρότυπα του ύπνου τους.

Σύμφωνα με τη Samsung, η συσκευή θα λειτουργεί με τηλέφωνα Android που λειτουργούν με Android 11 ή νεότερο, με την προϋπόθεση ότι έχετε την εφαρμογή Samsung Health. Ορισμένες λειτουργίες Galaxy AI, όπως η λήψη ενός Energy Score και εξατομικευμένων προτάσεων με βάση τα δεδομένα σας, είναι διαθέσιμες μόνο σε μια συσκευή Galaxy.

Η Δρ Ευπραξία Ζαμάνη, αναπληρώτρια καθηγήτρια πληροφοριακών συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Durham, δήλωσε στο BBC ότι το Galaxy Ring της Samsung μπορεί να είναι μια ελκυστική προσφορά για πολλούς καταναλωτές.

Προειδοποίησε όμως ότι οι χρήστες των προϊόντων που έχουν πρόσβαση και παρακολουθούν δεδομένα υγείας θα πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί σχετικά με το ποια δεδομένα συλλέγονται, πώς και πού μοιράζονται.

«Όντας μέρος ενός οικοσυστήματος, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορούν να συλλέγονται από το δαχτυλίδι, από το ρολόι, από το τηλέφωνο, και στη συνέχεια, όταν τα βάλουμε μαζί, αυτό μπορεί να έχει ακόμη περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις παράλληλα με τις θετικές», είπε.

Η συλλογή δεδομένων που αφορούν τον εμμηνορροϊκό κύκλο έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη στο παρελθόν. Πέρυσι, το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών της Βρετανίας ξεκίνησε μια επανεξέταση των εφαρμογών παρακολούθησης της περιόδου και της γονιμότητας λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Όχι πια smartphones: Κάποιοι θέλουν «χαζά» τηλέφωνα – Αλλά ποιος θα τα φτιάξει;

Samsung: Αύξηση πάνω από 900% στα κέρδη – Ώθηση από τα τσιπ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News