Business & Finance Πέμπτη 11/07/2024, 14:47
BUSINESS & FINANCE

ΕΖΑ: Επανακάμπτει με σημαντική κερδοφορία – Εξαγορά σήματος Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας

ΕΖΑ: Επανακάμπτει με σημαντική κερδοφορία – Εξαγορά σήματος Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, σε συνέχεια των επενδύσεων ύψους 31,9 εκατ. ευρώ και την αποτελεσματική υλοποίηση της νέας στρατηγικής, καταγράφουν οι οικονομικοί δείκτες της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) για το 2023.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 31,5 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 30,5 εκατ. το 2022, ενώ τα μεικτά κέρδη σε 11,2 εκατ. ευρώ (έναντι 8,5 εκατ. το 2022), με το περιθώριο μεικτού κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 35%, από 28% την αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν σημαντικά, φθάνοντας τα 1,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι 5,7 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.

Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 23,5 εκατ. ευρώ, από 26,8 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2022. Βελτιωμένα κατά 6% διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαια, καθώς ανήλθαν σε 9,9 εκατ. ευρώ, μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο κατά 3,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η επαναφορά των αποτελεσμάτων σε θετική τροχιά επιβεβαιώνει την ορθότητα του νέου επιχειρηματικού σχεδίου και των στρατηγικών επιλογών της εταιρείας για την αξιοποίηση των σημαντικών επενδύσεων των τελευταίων ετών, όπως της νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στην Αταλάντη, και την επικέντρωση στις συσκευασίες που παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης, δήλωσε πως «η εκτέλεση των απαιτητικών έργων ανάπτυξης, κάτω από την ομπρέλα της στρατηγικής μας, συνεχίζεται απρόσκοπτα και δημιουργεί ισχυρή αισιοδοξία για σημαντική περαιτέρω βελτίωση το 2024, όπως φαίνεται και από τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Τα τελευταία χρόνια επικεντρωθήκαμε στην αξιοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως η γραμμή παραγωγής στην Αταλάντη, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της εικόνας των εμπορικών σημάτων για τις μάρκες. Το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύεται με την προσθήκη έμπειρων στελεχών της αγοράς και την ανάδειξη των εργαζομένων με πολυετή εμπειρία μέσα στην εταιρεία. Άλλωστε οι μπύρες της ΕΖΑ είναι οι άνθρωποί της. Παράλληλα, επενδύουμε στην απόκτηση νέων εμπορικών σημάτων, όπως πολύ πρόσφατα του σήματος της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας. Μια πολλά υποσχόμενη μάρκα με σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης την επόμενη τριετία».  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News