BUSINESS & FINANCE

BofA: Ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο; Μόνο αν όλα πάνε στραβά

BofA: Ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο; Μόνο αν όλα πάνε στραβά

Η εξασθένηση του ευρώ το τελευταίο διάστημα έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια και τις αναλύσεις γύρω από το ενδεχόμενο της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1 του ευρώ με το δολάριο. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Bank of America, Αθανάσιος Βαμβακίδης, το 1 προς 1 δεν είναι αδύνατο, αλλά είναι κάτι σπάνιο και ακόμα και όταν συμβαίνει, δεν διαρκεί πολύ.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής σε τελευταία έκθεσή του, για να δούμε το ευρώ στο 1 δολάριο, θα πρέπει, ουσιαστικά, τα πάντα να πάνε στραβά.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, το ευρώ έπεσε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία μόνο κατά τη διάρκεια του 2000-2002 και τον Αύγουστο-Οκτώβριο του 2022.

BofA: Ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο; Μόνο αν όλα πάνε στραβά-1

Η πρώτη περίοδος, που είναι και η μεγαλύτερη, ήταν κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot-com και του σκασίματός της. Η δεύτερη περίοδος ήταν εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας αρνητικών σοκ για την  Ευρώπη, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να πυροδοτεί μια απότομη επιδείνωση των όρων εμπορίου μέσω ενός ενεργειακού σοκ. Στο ίδιο διάστημα, υπήρξε και απόκλιση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ της Fed και της ΕΚΤ, με την πρώτη να ανεβάζει τα επιτόκια και τη δεύτερη να βρίσκεται σε άρνηση για τον πληθωρισμό και να καθυστερεί τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της.

Όμως, το ευρώ βρέθηκε ξανά πάνω από την απόλυτη ισοτιμία έως τον Νοέμβριο του 2022, καθώς αυτά τα σοκ μετριάστηκαν και η ΕΚΤ άρχισε να ακολουθεί τον δρόμο της Fed.

BofA: Ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο; Μόνο αν όλα πάνε στραβά-2

Σε άλλα σοβαρά σοκ, το ευρώ έχει υποχωρήσει, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τα επίπεδα του 1 δολαρίου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η BofA, ήταν πολύ πάνω από το 1 προς 1 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Επίσης, υποχώρησε σημαντικά, αλλά παρέμεινε πάνω από το 1 προς 1 και κατά την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων της ΕΚΤ, μετά το 2014.

Αντίστοιχα, παρέμεινε πολύ πάνω από την απόλυτη ισοτιμία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Trump αλλά και την περίοδο της πανδημίας.

Τι θα γίνει τώρα

Σύμφωνα με την BofA, δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα παραμείνει στα χαμηλότερα επίπεδά της μετά το 2014 ή εάν θα ανακάμψει στα προηγούμενα υψηλά.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία ανάμεσα στα μη βιώσιμα χρέη και τον «αμερικανικό εξαιρετισμό» (US exceptionalism), καθώς και από τον βαθμό στον οποίο η Ευρώπη θα ενωθεί περισσότερο για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της.

Ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος μετά τις αμερικανικές εκλογές θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει περαιτέρω το ευρώ, αναγνωρίζει η BofA.

Όμως,  καταλήγει ότι η απόλυτη ισοτιμία στο 1 προς 1 με το δολάριο είναι μόνο εφικτή σε κάποιο απρόβλεπτο αρνητικό σενάριο (tail risk), ενώ ακόμα και τότε, δεν αναμένεται να κρατήσει για πολύ.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Επιταχύνουν τα κόκκινα δάνεια στην Ευρωζώνη – Πόσο αυξήθηκαν στην Ελλάδα

Γαλλία: Τι λένε 6 οίκοι για την επόμενη μέρα – Τα 2 σενάρια, οι απειλές και το οικονομικό κόστος

Scope: Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα των χρεών στις μεγαλύτερες οικονομίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News