Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Τζ. Πάουελ: H Fed χρειάζεται περισσότερα θετικά στοιχεία για να μειώσει τα επιτόκια

Ο Powell ανέφερε ότι η Fed πλησιάζει προς την απόφαση για μείωση των επιτοκίων, ενώ επέμεινε επίσης ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να δηλώσει ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί.

Τζ. Πάουελ: H Fed χρειάζεται περισσότερα θετικά στοιχεία για να μειώσει τα επιτόκια

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει αποφάσεις για τα επιτόκια όταν και όπως χρειάζεται, αντιδρώντας στην πρόταση ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πολιτική πράξη ενόψει των προεδρικών εκλογών του φθινοπώρου.

“Η δέσμευσή μας είναι να λαμβάνουμε αποφάσεις όταν και όπως χρειάζεται, με βάση τα δεδομένα, τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων, και όχι λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, και αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολιτικούς παράγοντες”, δήλωσε ο Powell σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. “Έχουμε μακρά ιστορία στο να το κάνουμε αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εκλογικών ετών… Οτιδήποτε κάνουμε θα είναι πολύ καλά θεμελιωμένο. Απλώς δεν είναι σκόπιμο για εμάς να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτόμαστε καθόλου τους εκλογικούς κύκλους, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο”.

Ο Powell απαντούσε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή από τον Αμερικανό αντιπρόσωπο Mike Lawler, Ρεπουμπλικάνο της Νέας Υόρκης, σχετικά με το κατά πόσον μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, για την οποία οι επενδυτές δίνουν σήμερα πιθανότητα περίπου 70%, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προσπαθεί να γείρει το πεδίο ανταγωνισμού ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου.

Η κατάσταση της οικονομίας, και ιδίως η εκτίναξη του κόστους στέγασης, των τροφίμων και άλλων δαπανών τα τελευταία χρόνια, αποτελεί ισχυρό θέμα για τους Ρεπουμπλικάνους, δεδομένου ότι το δημόσιο αίσθημα παραμένει ξινό λόγω των υψηλών τιμών πολλών ειδών, ακόμη και όταν ο ίδιος ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί. Οι μειώσεις των επιτοκίων που αναμένονταν αρχικά στις αρχές του έτους αναβλήθηκαν αφού ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο κολλώδης από ό,τι αναμενόταν, με τη συζήτηση της νομισματικής πολιτικής της Fed να είναι πλέον ευθυγραμμισμένη με την προεκλογική εκστρατεία του φθινοπώρου.

“Δεδομένου ότι αναφερθήκατε στην ανεξαρτησία της Fed, και ξέρω ότι υπερηφανεύεστε για αυτή την ανεξαρτησία, αναγνωρίζετε ή αναγνωρίζουν τα μέλη της (Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς) ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική μόλις 30 έως 60 ημέρες πριν από τις εκλογές;” ρώτησε ο Lawler.

Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο εξαμηνιαίος γύρος ακροάσεων του Powell στο Κογκρέσο, φαινομενικά για να συζητήσει την οικονομία και τη νομισματική πολιτική, διανθίστηκε με λεπτομερείς συζητήσεις για την ανεξαρτησία της Fed – μια έννοια που ο Powell συχνά κηρύττει, κάτι που τα μέλη και των δύο κομμάτων και στα δύο σώματα του Κογκρέσου λένε ότι υποστηρίζουν, αλλά που εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό σημείο συζήτησης καθώς η Fed πλησιάζει σε μια απόφαση μείωσης των επιτοκίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώθηκαν στις συνθήκες που θα δικαιολογούσαν χαμηλότερα επιτόκια και ενθάρρυναν τον Powell να μην κινηθεί μέχρι να νικηθεί ο πληθωρισμός- οι Δημοκρατικοί προσπάθησαν να τον παρασύρουν σε θέματα όπως οι προτάσεις μιας ομάδας που πρόσκειται στους Ρεπουμπλικάνους, με την ονομασία Project 2025, για την αναθεώρηση και πιθανή αποδυνάμωση της Fed, και αναφέρθηκαν στις ανησυχίες τους για την αύξηση της ανεργίας.

Η Fed πλησιάζει προς την απόφαση για μείωση των επιτοκίων

Ο Powell, κατά τη διάρκεια των διήμερων σχολίων του ενώπιον των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων που εποπτεύουν την κεντρική τράπεζα, ανέφερε ότι η Fed πλησιάζει προς την απόφαση για μείωση των επιτοκίων, ενώ επέμεινε επίσης ότι δεν είναι ακόμη έτοιμος να δηλώσει ότι ο πληθωρισμός έχει νικηθεί.

Ο Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν δηλώσει ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια έως ότου αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός οδεύει πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας μετά από ένα ξέσπασμα κύματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

“Έχω κάποια σιγουριά γι’ αυτό”, δήλωσε ο Powell όταν ρωτήθηκε ευθέως αν αισθάνεται ότι ο πήχης για τη μείωση των επιτοκίων έχει ξεπεραστεί, αλλά “δεν είμαι έτοιμος να το πω αυτό ακόμη”. Τα πρόσφατα στοιχεία, ωστόσο, ήταν ενθαρρυντικά, δήλωσε ο Powell στους νομοθέτες και τόνισε ότι οι κίνδυνοι για την αγορά εργασίας βρίσκονται πλέον σε περίπου ισότιμη βάση με τους κινδύνους υψηλού πληθωρισμού – με τη Fed να έχει την πρόθεση να επιτύχει τόσο τους στόχους της για τη σταθερότητα των τιμών όσο και για την πλήρη απασχόληση.

“Υπάρχει ένας δρόμος για την επιστροφή στην πλήρη σταθερότητα των τιμών, διατηρώντας παράλληλα το ποσοστό ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα”, δήλωσε ο Powell. “Είμαστε σε αυτό το δρόμο. Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι”.

Από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη έως το ποσοστό ανεργίας 4,1% και την πτώση του πληθωρισμού, ο Powell δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν  αρκετά καλά μεγέθη.

Αφού έφτασε σε υψηλό 40 ετών το 2022, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ήταν 2,6% τον Μάιο. Ο Powell επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια προτού ο δείκτης επιστρέψει πλήρως στο 2%, αλλά μετά η υποκείμενη δυναμική φαίνεται πιθανό να τον οδηγήσει εκεί.

Η Fed συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 30-31 Ιουλίου. Ενώ οι αξιωματούχοι αναμένεται να διατηρήσουν το επιτόκιο αναφοράς στο συγκριτικά υψηλό εύρος 5,25% έως 5,5% που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2023, η περαιτέρω πρόοδος στον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασικές αλλαγές στη δήλωση πολιτικής τους που θα ανοίξουν το δρόμο για μια μείωση τον Σεπτέμβριο.

Η επόμενη έκθεση για τον πληθωρισμό θα εκδοθεί την Πέμπτη. Ο Powell έχει προγραμματίσει περισσότερες δημόσιες δηλώσεις για τη Δευτέρα στο Οικονομικό Κλαμπ της Ουάσινγκτον.

Όπως έκαναν και στην ακρόαση της Τρίτης ενώπιον της Τραπεζικής Επιτροπής της Γερουσίας, οι νομοθέτες ρώτησαν τον Πάουελ για διάφορα θέματα πέραν της νομισματικής πολιτικής. Οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις προτάσεις για τη ρύθμιση των τραπεζών που έχουν προκαλέσει την αντίδραση του κλάδου και των αξιωματούχων του GOP.

Τα υπόλοιπα σχόλιά του την Τετάρτη ακολούθησαν σε μεγάλο βαθμό την ακρόαση της Τρίτης στη Γερουσία, τα οποία οι αναλυτές θεωρούν ότι έδειξαν τόσο αυξημένη πίστη στη συνεχιζόμενη μείωση του πληθωρισμού όσο και αυξανόμενη ευαισθησία στους κινδύνους της διατήρησης της νομισματικής πολιτικής πολύ σφιχτής για πολύ καιρό και της επιβράδυνσης της οικονομίας περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Όπως έκανε και την Τρίτη, ο Powell δήλωσε στα μέλη της Βουλής ότι “περισσότερα καλά στοιχεία” θα ενισχύσουν την υπόθεση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News