BUSINESS & FINANCE

Χαμηλή η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια – Παρά τις προσφορές των τραπεζών

Χαμηλή η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια – Παρά τις προσφορές των τραπεζών

Χαμηλή παραμένει η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια παρά τις προσφορές των τραπεζών για χαμηλά επιτόκια, απαλλαγή από τα έξοδα εξέτασης αιτήματος ή τα ειδικά προγράμματα με έμφαση τους νέους έως 40 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του έτους στα 550 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 380 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου». Πρόκειται για αιτήσεις που είχαν εγκριθεί ήδη από το 2023, ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις του α΄ εξαμήνου στα 930 εκατ. ευρώ. Χωρίς ωστόσο τις εκταμιεύσεις του προγράμματος «Σπίτι μου», τα νέα δάνεια που εκταμίευσαν οι τράπεζες το α΄ εξάμηνο είναι οριακά μειωμένα σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2023, όταν οι νέες εκταμιεύσεις είχαν φτάσει τα 570 εκατ. ευρώ.

Χαμηλή η ζήτηση για νέα στεγαστικά δάνεια – Παρά τις προσφορές των τραπεζών-1

Αρμόδια στελέχη αποδίδουν τη χαμηλή ζήτηση στις προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου», καθώς σημαντική μερίδα των δυνητικών νέων αγοραστών αναμένει τα χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος προκειμένου να δει εάν επωφελείται από την επιδότηση και να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Ο βασικότερος ανασχετικός παράγοντας είναι ωστόσο η άνοδος των τιμών των κατοικιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση. Η άνοδος αυτή προστίθεται στην αύξηση κατά 13,8% που καταγράφηκε το 2023, φέρνοντας τις τιμές των κατοικιών κατά μόλις 4,1% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν από τη δημοσιονομική κρίση του 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με την κατώτατη τιμή που είχε καταγραφεί το γ΄ τρίμηνο του 2017, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 66,4%.

Σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για την αγορά στέγης, οι τράπεζες προωθούν ειδικά προγράμματα για νέους έως 40 ετών ή μεγαλύτερες ηλικίες, με γρήγορες διαδικασίες προέγκρισης, προνομιακά επιτόκια και προσφορές σε σχέση με τα έξοδα δανείου. Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων με έμφαση τα σταθερά ξεκινούν από 2,50% για διάρκεια 3 ετών και φθάνουν έως και το 4,90% για μεγάλη σταθερή διάρκεια, έως και 30 χρόνια, ενσωματώνοντας την προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Τα σταθερά επιτόκια ανταγωνίζονται τα κυμαινόμενα επιτόκια, που παρότι ακολουθούν επίσης πτωτική πορεία λόγω υποχώρησης του euribor που διαμορφώνεται σήμερα στο 3,7%, επιβαρύνονται με μέσο περιθώριο spread κοντά στο 2%.

Μετά την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, οι οποίες απαλλάσσουν τον δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης φακέλου (διαμορφώνονται στα 490 ευρώ για την Εθνική) ή την εφάπαξ δαπάνη του νομικού και τεχνικού ελέγχου (διαμορφώνεται στα 750 ευρώ για τη Eurobank), ένα νέο πρόγραμμα ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς για όσους ενδιαφέρονται να χτίσουν ή να αγοράσουν πρώτη κατοικία με όριο ηλικίας τα 50 έτη. Το πρόγραμμα «Piraeus 90 Πρώτης Κατοικίας» προσφέρεται με χρηματοδότηση από την τράπεζα έως και το 90% της αξίας του ακινήτου, καλύπτοντας ποσό έως 500.000 ευρώ, χωρίς δαπάνη εξέτασης του αιτήματος. Οπως ανακοίνωσε η τράπεζα, όλοι οι πελάτες, υποβάλλοντας την αίτησή τους online ή μέσω καταστήματος, επωφελούνται από:

• Προέγκριση εντός 48 ωρών.

• ∆υνατότητα γρήγορης εκταμίευσης με την προσκόμιση του συμβολαίου αγοράς.

• Χαμηλό επιτόκιο, από 2,70% σταθερό για 3 έτη και στη συνέχεια κυμαινόμενο με βάση το euribor μηνός πλέον περιθωρίου από 1,75%.

• ∆υνατότητα συνολικής διάρκειας δανείου έως 35 έτη.

• Εξτρα ρευστότητα με το καταναλωτικό «Πρώτης Εγκατάστασης» για ποσό έως 40.000 ευρώ και χαμηλό σταθερό επιτόκιο 9,90%.

Παρόμοια χαρακτηριστικά διαθέτει και το νέο στεγαστικό δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία» της Alpha Bank, που απευθύνεται σε νέους έως 40 ετών με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, καθώς για τα πρώτα 3 χρόνια του δανείου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής χαμηλού σταθερού επιτοκίου ύψους 2,50%, ενώ δεν χρεώνονται δαπάνες εξέτασης του αιτήματος. Το «Alpha Πρώτη Κατοικία» παρέχεται με δυνατότητα για περίοδο χάριτος έως 2 χρόνια στην αρχή του δανείου, ενώ απευθύνεται σε μια διευρυμένη περίμετρο δικαιούχων, καλύπτοντας έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας. Παράλληλα, δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε σταθερό είτε κυμαινόμενο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Επιπλέον, η τράπεζα διευκολύνει τόσο τους πελάτες τού «Alpha Πρώτη Κατοικία» για νέους όσο και τους υπόλοιπους πελάτες που θα λάβουν στεγαστικό δάνειο από την Alpha Bank, παρέχοντας σε όλους τη δυνατότητα να καλύψουν προσωπικές ανάγκες που συνδέονται με την απόκτηση στέγης, όπως συμβολαιογραφικά και δικηγορικά έξοδα, μέσω προσωπικού δανείου «Alpha Μέτρον Αριστον» με σταθερό επιτόκιο 9,90% (επιπλέον της εισφοράς του ν. 128/75), χαμηλότερο από το ισχύον τιμολόγιο που διαμορφώνεται έως 14%.

Διαβάστε επίσης: 

«Πάγωσαν» οι πωλήσεις κατοικιών – Εν αναμονή του «Σπίτι Μου ΙΙ»

Ακίνητα: Ράλι 9,6% στις τιμές το β’ τρίμηνο – Οι πιο ακριβές και πιο οικονομικές περιοχές

Συνεχίζεται η άνοδος τιμών στις κατοικίες – Σε ποιες περιοχές αυξήθηκαν περισσότερο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News