Business & Finance Τετάρτη 10/07/2024, 14:31
BUSINESS & FINANCE

Τρόφιμα, στέγη, μεταφορές: Πόσο κοντά με την Ε.Ε. είναι οι τιμές στην Ελλάδα;

Τρόφιμα, στέγη, μεταφορές: Πόσο κοντά με την Ε.Ε. είναι οι τιμές στην Ελλάδα;

Με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκλίνουν οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται το κόστος των μεταφορών και πολύ φθηνότερο είναι το κόστος της στέγασης, του νερού, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων. Όμως, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα  διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από την Ευρώπη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές στη συνολική κατανάλωση των Ελλήνων ήταν σχεδόν 16% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. το 2023.

Ωστόσο, στην κατηγορία τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών, οι τιμές στην Ελλάδα ήταν ελαφρώς υψηλότερες, συγκεκριμένα κατά 5,7%, περίπου στα ίδια επίπεδα με τη Σουηδία (5,3%), το Βέλγιο (5,6%) και την Αυστρία (5,7%). Σημειώνεται ότι τη μεγαλύτερη απόκλιση προς τα κάτω εμφάνισε η Ρουμανία, με τις τιμές το 2023 να είναι περίπου 26% χαμηλότερα από την Ευρώπη, και προς τα επάνω το Λουξεμβούργο με 19% υψηλότερες τιμές.

Απεναντίας, πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο διαμορφώθηκαν οι τιμές της στέγασης, του ηλεκτρισμού και των καυσίμων στην Ελλάδα, οι οποίες ήταν σχεδόν 29% κάτω από την Ευρώπη, ανάμεσα στα επίπεδα της Μάλτας (34% χαμηλότερες από την Ε.Ε) και της Λετονίας (26% χαμηλότερες). Σημειώνεται πως το 2023, οι υψηλότερες τιμές στην κατηγορία καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (101% πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.) και οι χαμηλότερες στη Βουλγαρία (71% κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.)

Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Eurostat, το κόστος των μεταφορών στην Ελλάδα είναι περίπου 10% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε αντίστοιχα επίπεδα με την Πορτογαλία (11% χαμηλότερα από την Ε.Ε.) και την Ισπανία (12% χαμηλότερα). Τουλάχιστον, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι αποκλίσεις στο συγκεκριμένο πεδίο είναι πιο περιορισμένες, με τις χαμηλότερες τιμές (28% κάτω από την Ε.Ε.) να καταγράφονται στη Βουλγαρία και τις υψηλότερες (25% πάνω από την Ε.Ε.) στη Δανία.

Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να αξιολογούνται και βάσει της αγοραστικής δύναμης: σύμφωνα με τη Eurostat, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων διαμορφώθηκε το 2023 33% χαμηλότερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Αν και στα νούμερα αυτά δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν το τεράστιο «κενό» της φοροδιαφυγής στη χώρα, εξακολουθούν να απέχουν σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα άλλωστε με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, οι Έλληνες έχουν τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε., ξεπερνώντας σε επίδοση μόνο τους Βούλγαρους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές τιμές με βαλκανική αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα

Η ακρίβεια διευρύνει τις ανισότητες – Πιέσεις και στα μεσαία εισοδήματα

Γ. Στουρνάρας: 80% εισαγόμενη η ακρίβεια – Να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News