BUSINESS & FINANCE

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων

Όλος ο κόσμος γίνεται προοδευτικά πλουσιότερος, αλλά ο πλούτος των Ελλήνων όχι μόνο δεν έχει ανακάμψει από τη μεγάλη μείωση της κρίσης, αλλά και μένει στάσιμος, σε μία περίοδο που στον υπόλοιπο πλανήτη καταγράφεται θετική τάση.

 Τα στοιχεία από το φετινό Wealth Report της UBS δείχνουν ότι οι Έλληνες είδαν τον πλούτο τους να συρρικνώνεται περίπου 11% τα τελευταία 15 χρόνια, δηλαδή στην περίοδο που ξεκινά από το 2008 με την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή κρίση χρέους που έπληξε την Ελλάδα χειρότερα από όλες τις οικονομίες και στη συνέχεια την πανδημία.

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-1

Έτσι, ενώ τα στοιχεία της UBS δείχνουν ότι οι Έλληνες διπλασίασαν τον πλούτο τους (αύξηση 103%) κατά τη δεκαετία 2000-2010, έγιναν κατά 20% φτωχότεροι την περίοδο 2010-2023. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση ανάμεσα σε όλες τις χώρες που εξέτασε η UBS, πλην της Ιαπωνίας (όπου την περίοδο 2010-2023 καταγράφεται μείωση του πλούτου κατά 23%).

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-2

Σύμφωνα με την έρευνα της UBS, ο παγκόσμιος πλούτος ανέκαμψε πέρυσι, καθώς αυξήθηκε κατά 4,2% σε δολαριακή βάση, αντισταθμίζοντας και με το παραπάνω τη μείωση του 3% που είχε σημειώσει το 2022, όταν ομόλογα και μετοχές υποχώρησαν σε όλες τις μεγάλες αγορές, πλήττοντας τον πλούτο των νοικοκυριών. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο πλούτος παρέμεινε στάσιμος το 2023.UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-3

Σε βάθος χρόνου, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο πλούτος αυξάνεται σε όλο τον πλανήτη, αν και με διαφορετικούς ρυθμούς – με πολύ λίγες εξαιρέσεις. Το μερίδιο των ανθρώπων που βρίσκονται στην χαμηλότερη κατηγορία πλούτου έχει συρρικνωθεί από το 2008, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε όλες τις άλλες κατηγορίες  έχει αυξηθεί.

Ειδικότερα, το ποσοστό των ενηλίκων με πλούτο χαμηλότερο των 10.000 δολαρίων έχει σχεδόν μειωθεί στο μισό από το 2000 έως το 2023. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα έχουν κινηθεί προς τα πάνω, στην κατηγορία των 10.000-100.000 δολαρίων (η οποία υπερδιπλασιάστηκε). Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι εκατομμυριούχοι, σημειώνουν οι αναλυτές της UBS.

Οι προβλέψεις για τους εκατομμυριούχους της Ελλάδας 

Με βάση τις προβλέψεις του ελβετικού επενδυτικού οίκου, έως το 2028,  ο αριθμός των ενηλίκων με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων θα έχει αυξηθεί στις 52 από τις 56 χώρες που εξετάστηκαν.

UBS: Όλος ο κόσμος πλουτίζει εκτός από τους Έλληνες – Τι δείχνουν τα στοιχεία 15 χρόνων-4

Όμως, στην Ελλάδα ο αριθμός των εκατομμυριούχων αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμος (από τα 80.655 άτομα σήμερα, στα 80.295 άτομα το 2028).

Τι συνέβη στις άλλες χώρες της κρίσης

Η έρευνα δείχνει ότι η Ελλάδα ακολούθησε πολύ διαφορετική πορεία από άλλες χώρες της κρίσης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Συγκεκριμένα, ο πλούτος στην Πορτογαλία εμφανίζει αύξηση πάνω από 80% από το 2008, ενώ στην Ισπανία κινείται κατά 12% υψηλότερα.  

Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές ανισότητες, η UBS υπολογίζει ότι είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και στις τρεις χώρες. Από το 2008, έχουν αυξηθεί πάνω από 17% στην Ελλάδα και σχεδόν κατά 20% στην Ισπανία, αλλά λιγότερο από 2% στην Πορτογαλία.

Διαβάστε επίσης: 

Ο χάρτης των εισοδημάτων στην Ελλάδα – Ποιες περιφέρειες ανεβαίνουν, ποιες έγιναν φτωχότερες

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Centi-millionaires: Πόσοι είναι και πού βρίσκονται οι υπερ-πλούσιοι της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News