BUSINESS & FINANCE

Πολυτέλεια η μία εβδομάδα διακοπών για 4 στους 10 Ελληνες

Πολυτέλεια η μία εβδομάδα διακοπών για 4 στους 10 Ελληνες

Πάνω από τέσσερις στους δέκα Έλληνες αδυνατούν να «σηκώσουν» μια εβδομάδα διακοπών εκτός σπιτιού, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μέτρηση αυτή λειτουργεί πανευρωπαϊκά ως δείκτης υλικής στέρησης, ενώ συγκεκριμένα για τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν κυρίως τις καλοκαιρινές διακοπές λίγο-πολύ στο DNA τους, μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αποτυπώνεται ξεκάθαρη και σχετικά μεγάλη πτώση του ποσοστού των Ελλήνων που πιέζονται οικονομικά να κάνουν μια εβδομάδα διακοπών τα τελευταία χρόνια (43,1%). Ωστόσο, τα νούμερα για το 2023 δείχνουν ότι το ελληνικό ποσοστό είναι το τέταρτο υψηλότερο στην E.E. μετά τους Ρουμάνους (59,5%), τους Βούλγαρους (44,2%) και τους Ούγγρους (43,3%).

1 στους 2 Έλληνες θα κάνει διακοπές φέτος

Δυστυχές είναι ότι οι πρώιμες μετρήσεις για το φετινό καλοκαίρι αποτυπώνουν περίπου αντίστοιχη κατάσταση. Από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δημοσιεύτηκε χθες προέκυψε ότι 1 στους 2 ερωτηθέντες δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ 1 στους 3 θα κάνει μεν διακοπές, αλλά πιο περιορισμένες απ’ ό,τι συνήθως. 

Στο ίδιο θέμα των διακοπών, οι 6 στους δέκα καταναλωτές δήλωσαν πως οι δαπάνες τους θα είναι φέτος μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι. Μάλιστα, οι 4 στους δέκα που δήλωσαν ότι θα πάνε διακοπές εκτίμησαν πως τα έξοδά τους θα είναι μειωμένα κατά τουλάχιστον 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Τα νέα αυτά όρια που τίθενται αποδόθηκαν αφενός στο μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα ως αποτέλεσμα των ανατιμήσεων, αφετέρου -και κατά κύριο λόγο- στα αυξημένα κόστη των εισιτηρίων και της διαμονής. 

Ακρίβυνε το πακέτο διακοπών

Τις μεγάλες ανατιμήσεις στις αποδράσεις στη χώρα επιβεβαίωσαν άλλωστε και τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιούνιο. Αν και ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή φαίνεται να σταθεροποιείται κοντά στα επιθυμητά επίπεδα (2,3%), ορισμένες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων των διακοπών, καταγράφουν ράλι. Ενδεικτικά, οι μεταφορές με αεροπλάνο ακρίβυναν κατά 19,7% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, τα ξενοδοχεία, μοτέλ, πανδοχεία κατά 12%, ενώ συνολικά το πακέτο διακοπών κατά 12,7%.

Βέβαια, έρευνα της Klarna που επίσης δημοσιεύθηκε χθες δείχνει ότι μόλις το 6% των Ελλήνων δεν σκοπεύει να ταξιδέψει καθόλου αυτό το καλοκαίρι. Πάντως, ακόμη και στο πλαίσιο αυτό, ένα 53% των ερωτηθέντων δήλωσε πως επιλέγει πιο προσιτά καταλύματα για αυτό το καλοκαίρι, ενώ το 39,7% αναζητά πιο προσιτές επιλογές μεταφοράς. Επιπλέον, το 29,7% σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιεί και το 25,3% επιλέγει να συντομεύσει τη διάρκεια των διακοπών του.

Βελτιωμένη εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια

Το μόνο θετικό που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat είναι ότι από το 2020 μέχρι το 2023, το ποσοστό των Ελλήνων που αδυνατούν να πληρώσουν για μία εβδομάδα διακοπών εκτός σπιτιού μειώνεται. Ειδικότερα, το 2020 το μερίδιο αυτό υπολογιζόταν σε 53,1%, σε 48,6% το 2021, σε 48,8% το 2022, και τελικά στο 43,1% πέρυσι.

Βέβαια, εξακολουθεί να απέχει πάρα πολύ από τον μέσο όρο του 28,5% στην Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρότερα ποσοστά οικονομικής αδυναμίας για διακοπές παρατηρήθηκαν στη Σουηδία (11,2%), στην Ολλανδία (12,6%) και στη Φινλανδία (12,9%) το 2023.

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΛΚΑ: Τι κόβουν οι Έλληνες λόγω πληθωρισμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο – Ανατιμήσεις 2,1% στα τρόφιμα – «Ράλι» στο κόστος των διακοπών

Μόνο το 6% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές – Από πού κόβουν, πόσα ξοδεύουν και πού τα δίνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News