Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 21:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι καλύτερες επενδύσεις σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων

ΗΠΑ: Ποιες είναι οι καλύτερες επενδύσεις σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων

Τώρα που όλοι παίζουν στην αγορά, τα σημερινά υψηλά επιτόκια είναι θέμα καθημερινής συζήτησης με απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια, η Φέντεραλ Ριζέρβ αύξησε τα επιτόκιά της από σχεδόν μηδενικό επίπεδο στο σημερινό εύρος 5,25%-5,5%. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή από μόνη της, αλλά αντιπροσωπεύει επίσης μια αλλαγή σχεδόν γενεών. Η τελευταία φορά που αυτό το ποσοστό ήταν πάνω από 5% ήταν το 2007, την ίδια χρονιά που παρουσιάστηκε το iPhone. Κανείς κάτω των 35 ετών δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τα οικονομικά του με τόσο υψηλά ποσοστά στις ΗΠΑ στην ενήλικη ζωή του.

Κάποια από τα αποτελέσματα ήταν προβλέψιμα. Η διατήρηση υπολοίπου σε μια πιστωτική κάρτα είναι πιο επώδυνη σήμερα και οι επίδοξοι αγοραστές κατοικιών ανακαλύπτουν ότι πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερα σπίτια ή μεγαλύτερες μετακινήσεις – ή ενοικίαση – καθώς το κόστος των στεγαστικών δανείων εκτινάσσεται στα ύψη. Από την άλλη πλευρά, οι αποταμιευτές συλλέγουν τώρα αποδόσεις που ξεπερνούν τον πληθωρισμό. Αλλά υπάρχει επίσης μια παράξενη έλλειψη αντίδρασης σε τομείς όπου κανονικά θα περίμενε κανείς μεγάλο, αρνητικό αντίκτυπο, όπως το χρηματιστήριο και οι τιμές των κατοικιών.

Για να σκεφτεί κάποιος τι κρύβεται πίσω από αυτές τις ιδιαιτερότητες, καθώς και τι σημαίνουν υψηλότερα επιτόκια για τους καταναλωτές και τους επενδυτές, το Bloomberg Businessweek ζήτησε από τους χρηματοοικονομικούς διαχειριστές και τους ειδικούς της αγοράς τις συμβουλές τους.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Και πόσο καιρό πρέπει να μείνουμε;

Το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων είναι αυτό που χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη για να δανείζουν χρήματα από τη μια μέρα στην άλλη (overnight), και το κόστος άλλων δανείων βασίζεται σε αυτό. Το λεγόμενο βασικό επιτόκιο ή το βασικό επιτόκιο για πιστωτικές κάρτες και άλλα καταναλωτικά δάνεια, ανέρχεται σε 8,5% από 3,25% στο τέλος του 2021. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων 30ετούς διάρκειας αυξήθηκε σε περίπου 7% από περίπου 3%. Οι εταιρείες, εν τω μεταξύ, πληρώνουν περίπου 5,3% για να δανειστούν όταν εκδίδουν χρέος επενδυτικής βαθμίδας, από 2,3%.

Η Fed αλλάζει τα επιτόκια δανεισμού για να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και πληθωρισμού. Ξεκινώντας το 2008, βρισκόταν ως επί το πλείστον σε κατάσταση ανάπτυξης, διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά για να τονωθεί ο δανεισμός και οι δαπάνες στον απόηχο, πρώτα, της οικονομικής κρίσης και μετά της πανδημίας Covid-19. Αυτό άλλαξε δραματικά το 2022 αφού η οικονομία άνοιξε ξανά και η Fed βρέθηκε να παλεύει με την ταχύτερη έκρηξη πληθωρισμού από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο πληθωρισμός υποχωρεί τώρα στο 3,3%, αλλά εξακολουθεί να απέχει από το μακροπρόθεσμο στόχο του 2% της Fed.

Αναλυτές και traders αναμένουν ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται σύντομα, αν και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναζητά περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται. Οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν τουλάχιστον μία μείωση επιτοκίων φέτος, σύμφωνα με τον Rob Williams, διευθύνοντα σύμβουλο για τον οικονομικό προγραμματισμό, το συνταξιοδοτικό εισόδημα και τη διαχείριση περιουσίας στη Charles Schwab.

Είναι μια καλή στιγμή να δανειστείτε λιγότερα και να δανείσετε περισσότερα

Χάρη εν μέρει στα κυβερνητικά προγράμματα της εποχής της πανδημίας που στήριξαν τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και τώρα τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, οι καταναλωτές άντεξαν στα υψηλότερα επιτόκια δανείων. Όμως τα σημάδια της καταπόνησης αρχίζουν να φαίνονται. Ο ρυθμός των δανείων πιστωτικών καρτών και αυτοκινήτων που δεν αποπληρώνονται στην ημερομηνία τους -που σημαίνει ότι οι πληρωμές έχουν καθυστερήσει κατά 90 ημέρες ή περισσότερο- αυξήθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σύμφωνα με έκθεση της Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Οι καθυστερήσεις πιστωτικών καρτών είναι υψηλότερες από τις ημέρες πριν από την πανδημία.

Ένα είδος χρέους που χρήζει προσοχής είναι ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός «αγοράστε τώρα, πληρώστε αργότερα» που προσφέρεται μέσω ομίλων λιανεμπορίου και εφαρμογών τηλεφώνου. Αυτά τα προγράμματα πολλαπλασιάστηκαν κατά την εποχή του σχεδόν μηδενικού συντελεστή, προσφέροντας εύκολους όρους, αρκεί να πληρώνονταν στην ώρα τους. Ωστόσο, το κόστος μπορεί να αυξηθεί εάν χάσει κάποιος τις πληρωμές και ορισμένοι δανειολήπτες φαίνεται να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους σε πολλά προγράμματα BNPL.

Το θέμα είναι πόσα περισσότερα μπορεί να κερδίσει μόνο από την αποθήκευση χρημάτων στην τράπεζα. Πολλοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης μέσω Διαδικτύου, καθώς και πολλά πιστοποιητικά καταθέσεων πληρώνουν 4% έως 5%, με τις καταθέσεις εγγυημένες από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλισης Καταθέσεων, ενώ ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων πληρώνουν περισσότερο από 5%.

Όσοι είναι πρόθυμοι να αναλάβουν λίγο περισσότερο ρίσκο μπορούν να εξετάσουν τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα ομολογιακά αμοιβαία. Όταν τα επιτόκια ήταν εξαιρετικά χαμηλά, οι επενδυτές δίσταζαν να βάλουν χρήματα σε περιουσιακά στοιχεία με τόσο χαμηλές αποδόσεις και δυνατότητες απόδοσης. «Οι επενδυτές ένιωθαν ότι, όταν επιλέγουν μεταξύ μετοχών και ομολόγων, έπρεπε να επενδύσουν σε μετοχές», λέει ο Noah Damsky, διευθυντής της Marina Wealth Advisors.

Οι μετοχές είναι λίγο περίεργες τώρα

Το γεγονός ότι ο S&P 500 συνεχίζει καταρρίπτει νέα υψηλά φέτος δεν συνάδει με το τυπικό οικονομικό σενάριο για υψηλότερα επιτόκια. Κανονικά θα μπορούσε κανείς να αναμένει ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Και οι αποδόσεις χαμηλού κινδύνου που μπορούν να έχουν οι επενδυτές αγοράζοντας ομόλογα τώρα θα πρέπει να τους καταστήσουν πιο δύσπιστους όσον αφορά την πληρωμή υψηλών τιμών για μετοχές με αβέβαια κέρδη στο μακρινό μέλλον.

Αλλά οι επενδυτές έχουν ένα πολύ μεγάλο όραμα για το μέλλον στο μυαλό τους – και αυτό υπερισχύει των καθημερινών ανησυχιών σχετικά με τα επιτόκια. Με την τεχνητή νοημοσύνη να υπόσχεται τεράστιες αλλαγές στην οικονομία, οι μετοχές της τεχνολογίας βρίσκονται σε συνεχή άνοδο. Ακόμη και μετά από μια πρόσφατη πτώση της τιμής, ο γίγαντας των ημιαγωγών και η αγαπημένη εταιρεία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia ευθύνεται για περισσότερο από το 32% των κερδών του S&P 500.

Εάν όμως η εμπιστοσύνη στην τεχνητή νοημοσύνη κλονιστεί, οι μετοχές με πλούσια αξία είναι επίσης πιθανό. Για το λόγο αυτό, τα υψηλότερα επιτόκια στην αγορά σταθερού εισοδήματος είναι η καλύτερη λύση για την εξισορρόπηση ενός χαρτοφυλακίου που έχει αυξηθεί σε εκτιμώμενες μετοχές. «Για έναν επενδυτή που θέλει να εξισορροπήσει εκ νέου, έχοντας πολλά κέρδη από μετοχές και ειδικότερα από μετοχές τεχνολογίας, δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος από τον παρόντα για να εξασφαλίσει αποδόσεις χωρίς κίνδυνο σε μετρητά άνω του 5%,» λέει ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής στο Bankrate.com.

Η στέγαση είναι ακόμα πιο περίεργη

Με το σημερινό μέσο επιτόκιο, η μηνιαία πληρωμή για ένα νέο στεγαστικό δάνειο 500.000 δολαρίων είναι 1.200 δολάρια υψηλότερη από ό,τι σε ένα στεγαστικό δάνειο που λήφθηκε το 2021. Μπορεί να πιστεύετε ότι οι τιμές των κατοικιών θα ήταν φθηνότερες για να προσαρμοστούν σε αυτήν την οικονομική πίεση, αλλά δεν συνέβη. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών με στεγαστικά δάνεια 3% δεν θέλουν να εγκαταλείψουν αυτά τα επιτόκια, επομένως είναι απρόθυμοι να πωλήσουν τα σπίτια τους, συμπιέζοντας την προσφορά.

Μια έρευνα της Fed της Νέας Υόρκης νωρίτερα αυτό το έτος βρήκε τους ενοικιαστές να λένε ότι υπάρχει 60% πιθανότητα ότι δεν θα αποκτήσουν ποτέ ένα σπίτι – το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα πριν από μια δεκαετία. Η ενοικίαση είναι πλέον φθηνότερη από την ιδιοκτησία ενός τυπικού σπιτιού σε όλες εκτός από μία από τις 35 μεγάλες περιοχές του μετρό στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της μεσιτείας ακινήτων Zillow Group Inc. Τα στοιχεία για τον Απρίλιο έδειξαν ότι οι ιδιοκτήτες πληρώνουν το 35% του εισοδήματος για τη στέγαση, έναντι 29% για ενοικιαστές.

 

 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News