Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Το δίλημμα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας

Το δίλημμα πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας

Τουλάχιστον οι traders γνωρίζουν πολύ καλά σε ποιό σημείο βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας. Τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να παρεμβαίνει στις αγορές βραχυπρόθεσμου χρέους, μία εβδομάδα αφότου αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να δανειστεί και να πωλήσει πιο μακροπρόθεσμου ορίζοντα κρατικά ομόλογα. Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί μία από τις βασικές εντολές της κεντρικής τράπεζας, που είναι η διατήρηση της σταθερότητας του νομίσματος. Όμως, είναι σε βάρος άλλων βασικών εντολών, όπως η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Για να μπορέσει να τονωθεί η ανάπτυξη, ο ιδανικός τρόπος θα ήταν η μείωση των επιτοκίων. Αυτό θα είχε διπλό αντίκτυπο. Πρώτον, θα καθιστούσε το κρατικό χρέος λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες αναζητούν ασφαλές ενεργητικό και δεύτερον θα ωθούσε τους αγοραστές να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε πιο παραγωγική χρήση.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα μπορούσε να σημάνει ότι ενδίδει στους traders που έχουν αγοράσει μαζικά κρατικά ομόλογα, στοιχηματίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει άλλη επιλογή από το να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Θα μπορούσε επίσης να βάλει στην άκρη τα δύο βασικά σημεία που ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ είχε θέσει στην αρχή του έτους λέγοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να αγωνιστεί για “χρηματοοικονομική δύναμη”, για ένα ισχυρό νόμισμα και μία ισχυρή κεντρική τράπεζα.

Το γιουάν βρίσκεται σε μία δύσκολη πορεία το τελευταίο διάστημα. Έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου από το Μάρτιο του 2022, όταν η Φέντεραλ Ριζέρβ άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια. Αυτό έχει οδηγήσει το γιουάν έναντι του δολαρίου πολύ κοντά στα χαμηλά που είχαν καταγραφεί το 2007.

Τα νέα μέτρα της κινεζικής κεντρικής τράπεζας θα μπορούσαν να βοηθήσουν, μεταξύ των οποίων επαναγορά ομολόγων – προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Είναι η πρώτη φορά σε διάρκεια μίας περίπου δεκαετίας που η κινεζική κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τέτοιου είδους εργαλεία. Δίδουν ωστόσο και ένα σημαντικό μήνυμα στις αγορές, ότι οι επιτοκιακές μειώσεις δεν βρίσκονται στην ατζέντα.

 
moneyreview.gr από τη στήλη breakingviews του Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News