Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 17:10
BUSINESS & FINANCE

Βρετανία: Η νέα κυβέρνηση θέτει το Ταμείο Πλούτου στο επίκεντρο των επενδύσεων

Βρετανία: Η νέα κυβέρνηση θέτει το Ταμείο Πλούτου στο επίκεντρο των επενδύσεων

Η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας έκανε σήμερα Τρίτη ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την ενίσχυση της οικονομίας, βάζοντας ένα Εθνικό Ταμείο Πλούτου στην κορυφή, πάνω από την υπάρχουσα κρατική British Business Bank και την UK Infrastructure Bank.

Ο πρωθυπουργός Keir Starmer και η υπουργός Οικονομικών Rachel Reeves στοχεύουν στο να προσελκύσουν επενδύσεις σε νέους και αναπτυσσόμενους κλάδους στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να επιταχύνουν την οικονομία της Βρετανίας και να ανταποκριθούν στην πρόκληση των μηδενικών εκπομπών ρύπων.

«Η Βρετανία είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις – και το έργο της αλλαγής έχει αρχίσει», δήλωσε η Reeves, καθώς παρουσίασε τη νέα δομή των κρατικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την αύξηση των επενδύσεων.

Ο Starmer απέρριψε την επί μακρόν κρατούσα εικόνα των Εργατικών ως κόμμα που «φορολογεί και ξοδεύει» και δεσμεύτηκε να διοχετεύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις για να διορθώσει τα προβλήματα της βρετανικής οικονομίας.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις στη χώρα είναι αδύναμες μετά την ψηφοφορία του 2016 για το Brexit, η οποία προκάλεσε πολυετή πολιτική αστάθεια, ενώ μεγάλο μέρος της χώρας υστερεί σε παραγωγικότητα σε σχέση με το Λονδίνο.

Οι Εργατικοί σκοπεύουν να διαθέσουν επιπλέον 7,3 δισ. λίρες (8,64 δισ. ευρώ) δημόσιου χρήματος μέσω της υφιστάμενης Τράπεζας Υποδομών του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε οι επενδύσεις να ξεκινήσουν άμεσα.

Η κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει τριπλάσιο ποσό από ιδιωτικά κεφάλαια για επενδύσεις σε τομείς όπως τα λιμάνια, το υδρογόνο, τα αυτοκίνητα και ο χάλυβας.
Οι αξιωματούχοι λένε ότι το νέο ταμείο θα χρησιμεύσει ως ένα κρατικά υποστηριζόμενο πράσινο καταλυτικό ταμείο και δεν θα μοιάζει με τα κρατικά επενδυτικά ταμεία που διαχειρίζονται χώρες πλούσιες σε φυσικούς πόρους, όπως η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση θα προωθήσει νέα νομοθεσία για την εδραίωση του ταμείου στο καταστατικό, καθιστώντας το μόνιμο θεσμό, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Eργατικών

Βρετανία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – «Η αλλαγή αρχίζει τώρα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News