Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 13:54
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Η Fed εξετάζει αλλαγές σε κανόνες – Όφελος δισ. δολαρίων για τις μεγάλες τράπεζες

Reuters: Η Fed εξετάζει αλλαγές σε κανόνες – Όφελος δισ. δολαρίων για τις μεγάλες τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζει μια αλλαγή στους κανόνες της, η οποία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, σε μια πιθανή πολυπόθητη νίκη για τον κλάδο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το ζήτημα είναι ο τρόπος που η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ένα επιπλέον «στρώμα» κεφαλαίου που επιβάλλει στις αμερικανικές τράπεζες παγκόσμιας συστημικής σημασίας (GSIB), γνωστό ως «προσαύξηση GSIB», το οποίο εισήγαγε το 2015 για να ενισχύσει την ασφάλεια και την ευρωστία τους.

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει τα στοιχεία που χρησιμοποιεί στον υπολογισμό της προσαύξησης, τον οποίο καθόρισε το 2015. Συγκεκριμένα, θέλει τα στοιχεία αυτά να είναι προσαρμοσμένα στην οικονομική ανάπτυξη και άρα να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το μέγεθος των τραπεζών σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία, ανέφεραν οι πηγές.

Η επικαιροποίηση αυτών των στοιχείων ή συντελεστών θα μείωνε τη συστημική βαθμολογία των τραπεζών και την επακόλουθη κεφαλαιακή τους επιβάρυνση, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Οι διαβουλεύσεις της Fed, τις οποίες αποκαλύπτει για πρώτη φορά το Reuters, βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ωστόσο η προθυμία της κεντρικής τράπεζας να επανεξετάσει το θέμα αποτελεί σημαντική πρόοδο στην πολυετή εκστρατεία των GSIBs για τη μείωση της προσαύξησης, η οποία δεν είχε ιδιαίτερα αποτελέσματα μέχρι πρόσφατα. Δείχνει επίσης πώς η ευρύτερη μάχη για τους κεφαλαιακούς κανόνες δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις τράπεζες να πιέσουν για άλλες παραχωρήσεις τις οποίες επιζητούσαν εδώ και καιρό από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η πιθανή εξοικονόμηση κεφαλαίων για τις οκτώ τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι JPMorgan, Citigroup και Bank of America, θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

Μαζί, οι αμερικανικές GSIBs κατείχαν περίπου 230 δισ. δολάρια κεφαλαίων λόγω της προσαύξησης το πρώτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed, γεγονός που υποδηλώνει ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση για ορισμένες από τις τράπεζες.

Μια προσαύξηση 0,5%, για παράδειγμα, ισοδυναμεί με περισσότερα από 8 δισ. δολάρια η καθεμία για την JPMorgan και την Bank of America, σύμφωνα με υπολογισμό του Reuters. Αυτά είναι μετρητά που οι τράπεζες λένε ότι θα μπορούσαν να διοχετεύσουν πίσω στην οικονομία μέσω δανεισμού.

Εκπρόσωποι των GSIBs, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY Mellon και State Street, αρνήθηκαν να σχολιάσουν ή δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Η πρόσθετη επιβάρυνση εισήχθη ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2009 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημικά σημαντικών τραπεζών, δεδομένης της απειλής που αποτελούν για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Κατά την υιοθέτηση του κανόνα, η Fed δήλωσε ότι καθόρισε τους συντελεστές, οι οποίοι σχετίζονται με το μέγεθος, τη διασύνδεση, την πολυπλοκότητα και τη διασυνοριακή δραστηριότητα μιας τράπεζας, χρησιμοποιώντας στοιχεία της περιόδου 2012-2013.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η προσέγγιση αυτή θα βελτιώσει την προβλεψιμότητα των βαθμολογιών και θα διευκολύνει τον προγραμματισμό των τραπεζών, αλλά ότι θα επανεξετάζει περιοδικά το πλαίσιο.

Οι GSIB λένε ότι η αναθεώρηση αυτή έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό. Επειδή οι τράπεζες τείνουν να αναπτύσσονται σύμφωνα με την οικονομία, η χρήση μιας ξεπερασμένης μεθοδολογίας τις κάνει να φαίνονται μεγαλύτερες σε σχέση με την παγκόσμια οικονομία από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, έχουν υποστηρίξει.

«Οι αμερικανικές GSIBs κατέχουν πάνω από 59 δισ. δολάρια σε κεφαλαιακά αποθέματα που αποδίδονται αποκλειστικά στη γενική οικονομική ανάπτυξη», έγραψε η JPMorgan σε δημόσια επιστολή προς τη Fed τον Ιανουάριο.

Η Fed εξετάζει το ενδεχόμενο να επικαιροποιήσει τους συντελεστές για να λάβει υπόψη της την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών, ανέφεραν οι πηγές, αν και το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει πώς ακριβώς θα μπορούσε να το κάνει αυτό.

«Τέλος Βασιλείας»

Οι αξιωματούχοι της Fed ήταν επί μακρόν απρόθυμοι να επανεξετάσουν τους συντελεστές, φοβούμενοι μήπως θεωρηθεί ότι δίνουν ελεημοσύνη σε μια χούφτα γιγαντιαίων τραπεζών, σύμφωνα με τις πηγές και άλλους αξιωματούχους του κλάδου.

Αλλά η κεντρική τράπεζα πυροδότησε πέρυσι μια συζήτηση όταν παρουσίασε, μαζί με δύο άλλες ρυθμιστικές αρχές, την πρόταση «Τέλος Βασιλείας», η οποία θα αύξανε τα κεφάλαια για τις GSIB και άλλες μεγάλες τράπεζες. Οι αξιωματούχοι της Fed υποστήριξαν ότι το σχέδιο θα μετρούσε με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο τραπεζικών ζημιών.

Ταυτόχρονα, η Fed πρότεινε να γίνει η προσαύξηση των GSIB πιο ευαίσθητη στους κινδύνους των τραπεζών, μια αλλαγή που μπορεί να κάνει η ίδια. 

Η Fed εργάζεται για την αναθεώρηση της πρότασης, αλλά οι όποιες παραχωρήσεις πρέπει να συμφωνηθούν από τις άλλες ρυθμιστικές αρχές που είναι λιγότερο δεκτικές, ανέφερε το Reuters.

Η επικαιροποίηση των συντελεστών προσαύξησης είναι ένας τρόπος με τον οποίο η Fed θα μπορούσε να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των αυξήσεων της Βασιλείας για τις μεγάλες τράπεζες, υποστήριξαν ορισμένοι αξιωματούχοι του κλάδου σε ιδιωτικές συναντήσεις με τη Fed.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Χάρτνετ της BofA: Μείωση επιτοκίων θα σήμαινε πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία

Κουκ (Fed): Οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν έχουν πλήξει τις αντοχές των τραπεζών

Fed: Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ευάλωτο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News