Business & Finance Τρίτη 9/07/2024, 12:14
BUSINESS & FINANCE

EY: Η Ελλάδα 2η πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο για επενδύσεις ΑΠΕ σε σχέση με το ΑΕΠ της

EY: Η Ελλάδα 2η πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο για επενδύσεις ΑΠΕ σε σχέση με το ΑΕΠ της

Ένα βήμα πιο κοντά στην κορυφή για τη χώρα μας ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κατατάσσει την Ελλάδα, η τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Η χώρα μας βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε στη από την 3η θέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16η θέση του γενικού δείκτη, από την 18η θέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.

EY: Η Ελλάδα 2η πιο ελκυστική χώρα στον κόσμο για επενδύσεις ΑΠΕ σε σχέση με το ΑΕΠ της-1

Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους, έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ. 

Η έκθεση σημειώνει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας. 

Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), με τη χώρα να σκαρφαλώνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειας που αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης».  

Οι εξελίξεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως 

Παρά την περσινή αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, που έφτασαν τα 1,8 τρισ. δολ., περιλαμβανομένων 660 δισ. δολ. για ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υπολείπονται αυτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της COP28, για τριπλασιασμό της χωρητικότητας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, έως το 2030. Η συμφόρηση στα δίκτυα και το υψηλό κόστος κεφαλαίου, δυσχεραίνουν, επίσης, την πρόοδο, τη στιγμή που απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων. 

Η αποθήκευση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS), μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας δικτύου, η οποία έχει πλέον λάβει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές ώριμες αγορές. Καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ ενισχύεται και η ηλεκτροδότηση αυξάνεται, τα συστήματα BESS θα είναι κομβικά σε ένα δυναμικό ενεργειακό σύστημα, εξομαλύνοντας τις απότομες αυξήσεις προσφοράς και ζήτησης, και συμβάλλοντας στη μετατόπιση του κόστους επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου προς το μέλλον. 

Στη νέα κατάταξη της EY για τις ελκυστικότερες αγορές για επενδύσεις BESS, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν. Για την περίοδο 2023-2030, η ανάπτυξη των BESS παγκοσμίως προβλέπεται να τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 572 GW/1.848 GWh.

Οι ώριμες αγορές ψηλά στον γενικό δείκτη RECAI

Στην τελευταία έκδοση του γενικού δείκτη RECAI, τις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία, προσελκύοντας επενδυτές, τόσο λόγω της σταθερής ζήτησης για ΑΠΕ, όσο και της προδιαγεγραμμένης αξίας των έργων. Η Ισπανία υποχώρησε στη 12η θέση του γενικού δείκτη εξαιτίας των περιορισμών του δικτύου, ενώ στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται πλέον ο Καναδάς (9η θέση) και η Ιαπωνία (10η θέση), λόγω της σαφούς τους πρόθεσης να μεγιστοποιήσουν τη χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. 

Ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για τους επενδυτές από τις μικρότερες οικονομίες 

Στον προσαρμοσμένο ως προς το ΑΕΠ δείκτη, εκτός από την Ελλάδα, που ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση, πίσω από την 1η Δανία, την κατάταξή τους βελτίωσαν η Χιλή (+2) και η Φινλανδία (+3), με τη βοήθεια των φιλόδοξων σχεδίων ενεργειακής μετάβασης και των ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

Για να δείτε την πλήρη κατάταξη των κορυφαίων 40 οικονομιών του γενικού δείκτη RECAI, τον προσαρμοσμένο ως προς το ΑΕΠ δείκτη RECAI και τον δείκτη για τις PPAs, καθώς και την ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο, επισκεφθείτε το ey.com/recai. 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΔΜΗΕ: Άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο

Αιολικά: Επενδύσεις 110 εκατ. το α’ εξάμηνο – Συνδέθηκαν 33 νέες ανεμογεννήτριες

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ – Ο «πράσινος» δρόμος προς την ενέργεια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News