BUSINESS & FINANCE

Συνταγή «ήπιας προσαρμογής» με το επίδομα ανεργίας

Συνταγή «ήπιας προσαρμογής» με το επίδομα ανεργίας

Την απόφαση οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας να ισχύσουν μόνο για όσους καταστούν δικαιούχοι μετά την εφαρμογή του νέου πλαισίου και όχι τους σημερινούς δικαιούχους έχει λάβει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ώστε η προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα να γίνει όσο το δυνατόν πιο ήπια.

Επίσης, παραμένει στο τραπέζι η επιλογή της «πιλοτικής» εφαρμογής με ημερομηνία έναρξης την 1η του νέου έτους. Τρίτη αλλαγή, η οποία περιορίζει τις άμεσες επιπτώσεις των επικείμενων αλλαγών, έχει να κάνει με το ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος δεν θα αφορά στα εποχικά επιδόματα ανεργίας παρά μόνο στο κύριο επιδόματα ανεργίας.

Με αυτές τις τρεις αλλαγές, στους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, οι αλλαγές θα αφορούν αντί για αρκετές δεκάδες χιλιάδες ανέργους, έναν πολύ περιορισμένο αριθμό, ο οποίος θα αυξάνεται προοδευτικά.

Με βάση τις εξαγγελίες που έχουν γίνει από το υπουργείο Εργασίας, ο στόχος είναι το επίδομα ανεργίας αντί να συνδέεται μόνο με τον κατώτατο μισθό και ουσιαστικά να είναι το ίδιο ποσό ανεξάρτητα από τις μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου που χάνει τη δουλειά του, να έχει ως «βάση» υπολογισμού τον μισθό είτε τον τελευταίο είτε τον μέσο όρο της τελευταίας διετίας.

Δεύτερη ουσιαστική αλλαγή έχει να κάνει με την κλιμακωτή καταβολή. Η επιδότηση θα είναι εμπροσθοβαρής με την έννοια ότι ο συντελεστής υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας θα είναι υψηλότερος κατά τους πρώτους τρεις μήνες καταβολής και με την πάροδο του χρόνου θα περιορίζεται μέχρι να λήξει η περίοδος επιδότησης.

Ο στόχος είναι το νέο επίδομα ανεργίας να καταβάλλεται στην πράξη σε όσο το δυνατόν λιγότερους δικαιούχους καθώς η προτεραιότητα είναι όποιος χάνει τη δουλειά του να παραμένει για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα εκτός της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό και προωθείται η καλύτερη εφαρμογή στην πράξη του μέτρου της προσπάθειας εξεύρεσης εργασίας στους δικαιούχους του προγράμματος ανεργίας (σ.σ ήδη ισχύει ο νόμος που προβλέπει ότι στις τρεις αρνήσεις εργασίας που προσφέρεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η επιδότηση ανεργίας). 

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Κατεβάζει ρυθμούς η μείωση της ανεργίας

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 10,6% αναθεωρήθηκε η ανεργία τον Μάιο

Σχέδιο αύξησης της απασχόλησης έως και κατά 398.000 άτομα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News