Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Πάουελ: Θα δεχθεί κριτική στο Κογκρέσο για τα επιτόκια και τους τραπεζικούς κανόνες

Πάουελ: Θα δεχθεί κριτική στο Κογκρέσο για τα επιτόκια και τους τραπεζικούς κανόνες

Πιέσεις θα δεχθεί ο Τζερόμ Πάουελ αυτή την εβδομάδα από τους Γερουσιαστές που γίνονται ολοένα και πιο ανυπόμονοι απέναντι στην Φέντεραλ Ριζέρβ για το πότε θα μειώσει τα επιτόκιά της, ενώ έχουν δυσαρεστηθεί από το σχέδιό του να ενισχύσει τις κεφαλαιουχικές απαιτήσεις των πιστωτικών ομίλων της Wall Street. 

O πρόεδρος της Fed θα καταθέσει στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας περισσότερο από δύο χρόνια από τότε που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό. 

Η ακροαματική αυτή διαδικασία είναι η τελευταία που θα κάνει στο Κογκρέσο πριν από τις προεδρικές εκλογές και στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την πολιτική της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα του αναμενομένου επίπεδα. 

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για το πόσες φορές θα μειώσουν φέτος το κόστος δανεισμού, δίδοντας σήμα ότι θα χρειαστεί να παραμείνουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%. Ο Πάουελ επανέλαβε το μήνυμα αυτό την προηγούμενη εβδομάδα και αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

 
 

Φωνές για μείωση

Οι Δημοκρατικοί που πιέζουν για επιτοκιακές μειώσεις υποστηριζουν ότι το κόστος δανεισμού πλήττει τους καταναλωτές που έχουν ήδη γονατίσει από τις υψηλές τιμές. Το ερώτημα το εάν και το πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, κάτι που γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό εν όψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. 

Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν ενδεχομένως να πιέσει τον Πάουελ για μειώσεις, με την επιστολή που έστειλε η ίδια και άλλοι Δημοκρατικοί ζητώντας από την Fed να ακολουθήσει την ΕΚΤ και να μειώσει τα επιτόκια. 

Και άλλοι Δημοκρατικοί ακολουθούν μία πολύ προσεκτική γραμμή προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι αναμειγνύονται στην ανεξαρτησία της Fed. 

Fed’s Preferred Inflation Gauge Inched Closer to Target in May

Officials say more data needed to have confidence in inflation’s path

Source: Bureau of Economic Analysis

Note: Personal consumption expenditures price index, minus food and energy, YoY

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι οι εκκλήσεις τους για μείωση των επιτοκίων στηρίζονται περισσότερο στην οικονομία παρά στην πολιτική. 

«Αναφέρουμε αυτά τα επιχειρήματα βάσει των στοιχείων που έχουμε», αναφέρει ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από την Πενσιλβάνια Μπρένταν Μπόιλι. Παρά την ισχύ της οικονομίας, η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι η οικονομική επιβράδυνση αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από το να μην εξασφαλίσουμε ακριβώς το στόχο του 2%», ανέφερε. 

Ο Γερουσιαστής εξέφρασε ανησυχίες και για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε επίπεδα διπλάσια από τα προ της πανδημίας και καθιστούν απρόσιτη την αγορά κατοικίας. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 
 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News