Business & Finance Δευτέρα 8/07/2024, 18:03
BUSINESS & FINANCE

Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα

Moody’s: Αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα

Μετά τη Eurobank και την Alpha, η Moody’s αναβάθμισε και την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής σε «Baa2/P-2» από «Baa3/P-3», ενώ οι προοπτικές αλλάζουν σε σταθερές από θετικές.

H αναβάθμιση της βασικής πιστοληπτικής αξιολόγησης αντανακλά τους ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες, τονίζει η Moody’s, επισημαίνοντας ότι η Εθνική Τράπεζα διαθέτει το μεγαλύτερο μαξιλάρι απορρόφησης ζημιών μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. 

O οίκος αξιολόγησης σημειώνει ακόμα τη σημαντική βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού της Εθνικής Τράπεζας, τη βελτίωση της κερδοφορίας και τη μείωση του λόγου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 3,7% από 5,2% τον Μάρτιο του 2023. 

Οι αναλυτές της Moody’s θεωρούν ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης μεταξύ αυτών. Όπως υπογραμμίζουν η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη γραμμή χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) στο 249%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Παράθυρο αναβάθμισης της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο

Alpha Bank: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα με θετικές προοπτικές από την Moody’s

Η Moody’s αναβάθμισε την Eurobank – Η εκτίμηση για την Ελληνική Τράπεζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News