BUSINESS & FINANCE

Γαλλία: Τι λένε 6 οίκοι για την επόμενη μέρα – Τα 2 σενάρια, οι απειλές και το οικονομικό κόστος

Γαλλία: Τι λένε 6 οίκοι για την επόμενη μέρα – Τα 2 σενάρια, οι απειλές και το οικονομικό κόστος

Η Γαλλία απέφυγε τα δύο χειρότερα σενάρια, μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης είτε του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Marine Le Pen ή της αριστερής συμμαχίας με τα πανάκριβα σχέδια δαπανών της. Όμως, η επόμενη ημέρα βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα και δημοσιονομικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε σήμερα η S&P Global Ratings, στην οποία οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης εκτιμούν ότι το νέο κοινοβουλευτικό περιβάλλον στη Γαλλία θα περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων πολιτικής. «Κατά την άποψή μας, η σημερινή έλλειψη ορατότητας γύρω από τη φύση  της επόμενης κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τις λεπτομέρειες της οικονομικής και δημοσιονομικής της στρατηγικής», ανέφεραν οι αναλυτές, οι οποίοι είχαν υποβαθμίσει την αξιολόγηση της Γαλλίας σε ΑΑ- από ΑΑ, στα τέλη Μαΐου.

Αν και η S&P περιμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2025, έως τις αρχές Οκτωβρίου, εντούτοις  τονίζει ότι η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα πολιτικής και θα αντιμετωπίζει έναν επίμονο κίνδυνο ψήφου δυσπιστίας.

Μια νέα υποβάθμιση θα μπορούσε να έρθει εάν η ανάπτυξη της Γαλλίας αποδειχθεί χαμηλότερη των προσδοκιών ή εάν η χώρα δεν μπορέσει να μειώσει το έλλειμμά της, καταλήγουν οι αναλυτές.

Berenberg Bank: Το τέλος των μεταρρυθμίσεων

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding, το λιγότερο αρνητικό αποτέλεσμα θα ήταν μια σταθερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της μετριοπαθούς αριστεράς, με τη στήριξη των κεντρώων και πιθανώς των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό, καθώς η επιτυχία της συμμαχίας του Νέου Λαϊκού Μετώπου καθιστά δύσκολο το σχίσμα μετριοπαθών  αριστερών και ακροαριστερών και την εγκατάλειψη των πιο δαπανηρών σημείων του προγράμματός τους.

Η Berenberg δεν αποκλείει μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό έναν κεντρώο-αριστερό πρωθυπουργό,  ο οποίος να είναι αποδεκτός για τους κεντρώους.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο γερμανικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των εκλογών σημαίνει το τέλος των θετικών για την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεων του Macron, καθώς οι κεντρώοι θα αναγκαστούν να δεχθούν κάποια αντιστροφή των αλλαγών (όπως τη κρίσιμης αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού) και πιθανώς προοδευτικές αυξήσεις φόρων για να περάσει ο προϋπολογισμός.

Μακροπρόθεσμα, σε συνδυασμό με το πλήγμα στο επενδυτικό προφίλ της Γαλλίας, οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε μείωση της δυνητικής ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού. Σε συνδυασμό με πιθανές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, το κόστος δανεισμού θα αυξηθεί και τα δημοσιονομικά προβλήματα θα ενταθούν.

ING: Συνεργασία ή πολιτική αστάθεια τα μοναδικά σενάρια για τη Γαλλία

Σύμφωνα με την ING, δύο είναι πλέον τα πιθανότερα σενάρια για τη Γαλλία. Το πρώτο είναι εκείνο μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, αφού τα κόμματα εμμένουν στις θέσεις τους και εμφανίζονται απρόθυμα να κάνουν παραχωρήσεις για να εισέλθουν σε έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική αστάθεια στη Γαλλία θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2025, όταν και ο πρόεδρος θα  μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές.  Βέβαια, μια τέτοια πολιτική αστάθεια θα σημαίνει και οικονομική αστάθεια.

Το δεύτερο σενάριο μιλά για συνεργασία των κομμάτων, αφού όπως εξηγεί η ING, εάν εξαιρεθούν οι 80 βουλευτές της άκρας αριστεράς και οι 146 της άκρας δεξιάς υπάρχουν πάνω από 350 βουλευτές που  θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό, έτοιμο να κάνει μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία.

Ασφαλώς, κανένα κόμμα δεν θέλει να φανεί πολύ πρόθυμο να μπει αμέσως σε τέτοιες συζητήσεις, καθώς θα φαινόταν σαν να προδίδει τους ψηφοφόρους του. «Όμως τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν όταν η σκόνη των εκλογών κατακαθίσει», σημειώνουν οι αναλυτές της ING.

Eurasia Group: 2 σενάρια και στο βάθος η Marine Le Pen  

Σύμφωνα με την Eurasia Group, θα χρειαστούν ενδεχομένως πολλές εβδομάδες για να ξεδιαλύνει το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία. Ο οίκος γεωπολιτικών αναλύσεων δίνει 55% πιθανότητες στον σχηματισμό ενός ευρύ κυβερνητικού συνασπισμού από τις μετριοπαθείς δυνάμεις του κοινοβουλίου και 45% σε μία υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα αναλάβει μέχρι τις επόμενες εκλογές, σε 12 μήνες από τώρα.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει τώρα μία περίοδο βαθιάς πολιτικής σύγχυσης, την οποία η Marine Le Pen μπορεί να εκμεταλλευτεί. Καθώς οι άλλες δυνάμεις της δεξιάς, της αριστεράς και του κέντρου τσακώνονται,  θα δυσκολευτούν να συμφωνήσουν πάνω στα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους (μεταναστευτικό, κόστος ζωής, δημόσιες υπηρεσίες, εκτίναξη του ελλείμματος).

UBS: Η ακυβερνησία είναι το καλύτερο σενάριο

Σαν την καλύτερη πιθανή λύση για τους επενδυτές χαρακτηρίζει η UBS το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος θεωρεί ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, καθώς κάποιος βαθμός risk premium θα παραμείνει.

Οι αναλυτές του ελβετικού οίκου θεωρούν πιθανό ένα σενάριο «συγκατοίκησης», με τον πρωθυπουργό να προέρχεται από άλλο κόμμα σε σχέση με τον πρόεδρο.

Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία για την όποια επόμενη κυβέρνηση θα είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, που θα πρέπει να λάβει υπόψη τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. Με το γαλλικό έλλειμμα να ξεπερνά το 5,5% του ΑΕΠ το 2023 και την Κομισιόν να εκτιμά ότι θα μειωθεί μόνο στο 5,3% φέτος, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να μπει σε τεχνικό διάλογο με την Επιτροπή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα αλλά η δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη 

Για τους επενδυτές, το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα-έκπληξη του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών σημαίνει ότι τα χειρότερα πιθανά σενάρια αποφεύχθηκαν στη Γαλλία, εκτιμά η  Capital Economics. Βέβαια, ένας κίνδυνος θα ήταν ο διορισμός του ακρο-αριστερού Jean-Luc Mélenchon ως πρωθυπουργού. Όμως, ακόμα εάν αυτό δεν συμβεί, η ακυβερνησία θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται στη Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πιθανό ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα μπορούσε να κυβερνήσει εάν μετριάσει το πρόγραμμά του. Ή θα μπορούσε να υπάρξει ένας συνασπισμός αριστερών, κεντρώων και δεξιών κομμάτων, εξαιρουμένου του RN της Marine Le Pen και ίσως ακόμη και του LFI του Mélenchon.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Macron θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία του κράτους μέχρι να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Πάντως, το σύνταγμα δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να ζητήσει άλλες εκλογές για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για την όποια επόμενη κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που απαιτούνται ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και να βάλει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά.

Διαβάστε επίσης: 

Γαλλία: Ποιος είναι και τι θέλει ο Jean-Luc Melenchon;

Εκκληση Τρισέ για επικράτηση μετριοπαθών δυνάμεων – Δημοσιονομικός κίνδυνος

Capital Economics: Η Γαλλία απέφυγε τα χειρότερα – Ο κίνδυνος Μελανσόν και η επόμενη μέρα της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News