Business & Finance Σάββατο 13/07/2024, 16:02
BUSINESS & FINANCE

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι επιστρέφουν στο real estate

Οι κατασκευαστικοί όμιλοι επιστρέφουν στο real estate

Ενισχυμένος παρουσιάζεται ξανά ο ρόλος του real estate στη δραστηριότητα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Επειτα από σειρά ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων απείχαν από την αγορά ακινήτων, οι εταιρείες έχουν αρχίσει να επενδύουν και πάλι στον κλάδο, αναγνωρίζοντας τις υπεραξίες που μπορούν να αποκομίσουν. Αλλωστε ανέκαθεν τα ακίνητα θεωρούνταν ένας τομέας συμπληρωματικός με την κατασκευή και μάλιστα είχε αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα χαρτοφυλάκια των τεχνικών εταιρειών.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα έχει υπό εξέλιξη ο όμιλος Ελλάκτωρ, που πλέον μετασχηματίζεται σε εταιρεία ακινήτων και παραχωρήσεων, έχοντας αποεπενδύσει τόσο από τον τομέα των έργων όσο και από εκείνους της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων. Το επενδυτικό πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 400 εκατ. ευρώ και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τον όμιλο. Στο επίκεντρο βρίσκονται τρία έργα, η αξιοποίηση των πρώην κτημάτων Καμπά στην Κάντζα, η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου και η ανάπτυξη της έκτασης της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης.

Για το έργο στην Κάντζα, αυτό το διάστημα ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών να προσδιορίζεται στα τέλη του 2024. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 50.000 τ.μ. πράσινων κτιρίων γραφείων, 25.000 τ.μ. χώρων πολιτισμού και 16.500 τ.μ. εμπορικών χώρων και καταστημάτων εστίασης, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια άνω των 170 εκατ. ευρώ.

Στην Κρήτη προβλέπεται η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος μεικτής χρήσης και επιφάνειας 59.000 τ.μ. Θα αφορά ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, που θα περιλαμβάνει καζίνο, εμπορικά κέντρα, μαρίνα κι ένα συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο. Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται στα 150 εκατ. ευρώ.

Αλλα 80 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν και για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Αλίμου. Πριν από μερικές ημέρες εκδόθηκε η ΚΥΑ για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων της μαρίνας, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Το έργο αφορά τη διαμόρφωση μιας χερσαίας έκτασης 210 στρεμμάτων, στην οποία προβλέπεται κτιριακή ανάπτυξη 18.500 τ.μ., όπου θα φιλοξενούνται χρήσεις τουριστικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές.

Την πρώτη της μεγάλη επένδυση στην ανάπτυξη ακινήτων πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής (έχοντας αναλάβει και το κατασκευαστικό αντικείμενο) στην ανάπτυξη ενός πράσινου κτιρίου γραφείων σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΤΕΕ, στην περιοχή δίπλα από το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, στον κόμβο της Αττικής Οδού. Πρόκειται για μια σύμπραξη ανάμεσα σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Dimand Real Estate, τον όμιλο του Ιατρικού και το ΤΕΕ, που θα λάβει ως αντάλλαγμα, μέσω αντιπαροχής, ένα πράσινο κτίριο γραφείων επιφάνειας 4.000 τ.μ. Συνολικά προβλέπεται να κατασκευαστούν δύο ξεχωριστά κτίρια. Πέραν του κτιρίου που θα στεγάσει το ΤΕΕ, θα δημιουργηθεί κι ένα ακόμη ακίνητο επιφάνειας 7.500 τ.μ. ανωδομής, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη εξασφαλίσει μισθωτή. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 43 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ήδη από το 2022 ο όμιλος είχε προβεί σε επενδύσεις ύψους 26 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για κινήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα, καθώς κατά κύριο λόγο αποκτήθηκαν οικόπεδα και αγροτεμάχια που κρίνονται κατάλληλα για μελλοντική ανάπτυξη και αξιοποίηση, είτε με τη μορφή της ενοικίασης είτε με τη μορφή της απευθείας πώλησης.

Σημαντική κινητικότητα επιδεικνύει στην αγορά ακινήτων και ο όμιλος Intrakat. Η εισηγμένη εστιάζει σε τουριστικά ακίνητα, κατοικίες, αλλά και γραφεία. Πρόσφατα μάλιστα επικράτησε σε διαγωνισμό της ΕΚΥΟ, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και πρόκειται να αναπτύξει μέσω αντιπαροχής ένα οικόπεδο επί της οδού Ομήρου στη Νέα Σμύρνη, του ιδρύματος «Μαρία Κόκκορη». Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί οικιστικό κτίριο επιφάνειας 1.600 τ.μ. που θα περιλαμβάνει επτά διαμερίσματα και δύο ισόγεια καταστήματα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει και την κατασκευή κατοικιών προσωπικού 95 δωματίων και 248 κλινών, επιφάνειας 3.500 τ.μ. στην Ανω Μερά της Μυκόνου. Για το έργο αυτό εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ, ενώ πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2025.

Η Intrakat έχει επενδύσει και σε ξενοδοχειακά ακίνητα, καθώς διαχειρίζεται το Xenodocheio Milos στην Αθήνα, δυναμικότητας 42 δωματίων και 86 κλινών, ενώ έχει αποκτήσει και ξενοδοχείο 17 δωματίων στη Χώρα της Μυκόνου, το οποίο σχεδιάζει να μετατρέψει σε μπουτίκ ξενοδοχείο πολυτελείας.

Επενδύσεις σε κατοικίες

Στο επίκεντρο του ομίλου Αβαξ θα βρεθεί η ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών υψηλών προδιαγραφών, κυρίως σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, ενώ θα αξιοποιηθεί το βιομηχανικό ακίνητο της πρώην ΒΕΛΚΑ στην περιοχή του Φαλήρου.

Η Τεχνική Ολυμπιακή προωθεί την ανάπτυξη τεσσάρων νέων συγκροτημάτων σε Βουλιαγμένη, Βούλα και Κηφισιά. Η μεγαλύτερη επένδυση, ύψους 22-24 εκατ. ευρώ, δρομολογείται στην περιοχή «Πηγαδάκια» στη Βούλα και αφορά συγκρότημα πολυτελών κατοικιών επιφάνειας 8.700 τ.μ. Εκτός από το παραπάνω ακίνητο, προχωράει και η αδειοδοτική διαδικασία για την ανάπτυξη τριών συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών για λογαριασμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνολικά πρόκειται να κατασκευαστούν, μέσω αντιπαροχής, 16 πολυτελείς κατοικίες, εκ των οποίων οι οκτώ στην Κηφισιά και οι άλλες οκτώ στην περιοχή της Βουλιαγμένης, όπου θα αναπτυχθούν δύο ξεχωριστά συγκροτήματα.

Επίσης, το προσεχές διάστημα αναμένεται και η υπογραφή ενός ομολογιακού δανείου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συγχρηματοδοτήσει την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 186 ακινήτων από την Intrum, το οποίο έχει εξασφαλίσει η Τεχνική Ολυμπιακή, προσφέροντας συνολικό τίμημα ύψους 19,8 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: 

Αύξηση τζίρου κατασκευαστών από τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές των οικοπέδων στην Αττική

Περιορίζονται τα ποσοστά για αντιπαροχές οικοπέδων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News