Business & Finance Σάββατο 6/07/2024, 10:01
BUSINESS & FINANCE

Στάρμερ: Θα βρει στήριγμα από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα;

Στάρμερ: Θα βρει στήριγμα από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα;

Η Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να μειώσει τα επιτόκια ήδη από τον επόμενο μήνα, αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν ότι η νέα κυβέρνηση των Εργατικών του πρωθυπουργού Kιρ Στάρμερ κινδυνεύει να επιβραδύνει την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από το υψηλότερο κόστος δανεισμού των τελευταίων 16 ετών.

Οι επενδυτές δίδουν πιθανότητα πάνω από 60% ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει κίνηση στην επόμενη συνεδρίασή της την 1η Αυγούστου. Θα ήταν η πρώτη μείωση από την έναρξη της πανδημίας και θα προσφέρει ανάσα στους ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν δει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων τους να αυξάνονται από την αρχή του έτους.

Mortgage Rates Remain Painfully High for Many Britons

Source: Moneyfacts

Οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές που θα υιοθετήσει η υπουργός Οικονομικών του Στάρμερ Ρέιτσελ Ριβς, δεδομένης της κλίμακας της νίκης των Εργατικών που δίνει στη νέα κυβέρνηση τεράστια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η Ριβς χθες το βράδυ ήταν ασαφής σχετικά με τα σχέδιά της, λέγοντας ότι «θα καθοδηγήσει την οικονομία σε αβέβαιους καιρούς» και «θα χτίσει ευημερία που αντλεί από τα ταλέντα των εργαζομένων», προσθέτοντας ότι «η κεντρική αποστολή αυτής της νέας κυβέρνησης θα είναι να αποκαταστήσει την οικονομική ανάπτυξη».

Η χαλάρωση των πιέσεων και η δέσμευση για αύξηση των μισθών θα μπορούσαν να τονώσουν τον πληθωρισμό τη στιγμή που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας προσπαθούν να αποτρέψουν τις αυξήσεις των τιμών, περιορίζοντας ενδεχομένως το περιθώριο για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων. Άλλοι βλέπουν ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί συγκρατούν τις φιλοδοξίες της Ριβς, αφήνοντας στην κεντρική τράπεζα το περιθώριο για να στηρίξει αυτό που πρόσφατα θεωρείτο ριψοκίνδυνη ανάκαμψη από την ύφεση του περασμένου έτους.

Αφού άφησαν πίσω την χειρότερη περίοδο πληθωρισμού των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, οι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας με επικεφαλής τον διοικητή Άντριου Μπέιλι σηματοδοτούν την έναρξη ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων. Με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει στο στόχο του 2% για πρώτη φορά σε σχεδόν τρία χρόνια, είναι πρόθυμοι να μειώσουν τον ρυθμό με τον οποίο μειώνουν τη ζήτηση στην οικονομία για να αποτρέψουν μια σπείρα μισθών-τιμών.

Ο Μπέιλι και τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής θα παρακολουθούν στενά τον προϋπολογισμό και την αναθεώρηση των δαπανών του υπουργείου Οικονομικών το φθινόπωρο για να δουν την κλίμακα της φορολογίας και των δαπανών του Εργατικού Κόμματος. Ο Στάρμερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής στη λιτότητα και οι τρέχουσες προβλέψεις από την υπηρεσία δημοσιονομικών υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους ή να αυξήσει τον δανεισμό για να το επιτύχει αυτό, εκτός εάν μπορέσει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

«Ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος θα αποτρέψει μια σημαντική αλλαγή στη συνολική δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και με την αλλαγή στην κυβέρνηση», ανέφεραν οικονομολόγοι της BNP Paribas. «Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα έχει μικρή επίπτωση στις προοπτικές της νομισματικής πολιτικής».

Ταχύτητα Δράσης

Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να ενεργήσει η Τράπεζα της Αγγλίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg τον περασμένο μήνα περίμεναν μείωση τον Αύγουστο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας δεν έχουν δώσει δείγμα γραφής από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας πριν από έξι εβδομάδες, μια περίοδο κατά την οποία ο πληθωρισμός επέστρεψε στο στόχο, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, παραμένουν πολύ υψηλές για άνεση.

Ορισμένοι βλέπουν περιθώρια για πιο έντονες μειώσεις επιτοκίων εάν οι Εργατικοί κινηθούν γρήγορα για να καλύψουν την «τρύπα» στα δημοσιονομικά. Οι κυβερνήσεις προχωρούν συχνά σε επώδυνες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων νωρίς στη θητεία τους, πολύ πριν χρειαστεί να επιστρέψουν στους ψηφοφόρους για μια νέα θητεία.

Tax Increases Often Come Early in a New Parliament

Source: Office for Budget Responsibility

Ο Μπεν Ναμπάρο, επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, αναμένει μια «σχετικά αυστηρή δημοσιονομική προσέγγιση εκ των προτέρων», δημιουργώντας περισσότερη δύναμη πυρός δαπανών για αργότερα κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου και βοηθώντας την Τράπεζα της Αγγλίας στη μάχη της να διατηρήσει τον πληθωρισμό χαμηλά.

Ωστόσο, ορισμένοι υποψιάζονται ότι η συγκρατημένη προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών κρύβει μία τάση για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία μπορεί να καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο Τζόρτζ Μπάκλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στη Nomura, είπε ότι το μέγεθος της νίκης των Εργατικών «θα μπορούσε τελικά να ενθαρρύνει πιο τολμηρή χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής στην κυβέρνηση από ό,τι υποσχόταν το μανιφέστο».

Starmer Is Under Pressure to Spare Departments Further Cuts

Source: Bloomberg Economics, OBR

Η Άνα Μποάτα, επικεφαλής οικονομικής έρευνας στην Allianz Trade, εκτιμά ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών είναι πιθανό να είναι «συντηρητική από δημοσιονομική άποψη», ιδιαίτερα μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές υπό την πρώην πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Ωστόσο, έχει 20% πιθανότητες στη νέα κυβέρνηση να είναι πολύ πιο φιλόδοξη εάν δεχθεί πίεση.

«Αν πάμε σε αυτό το φιλόδοξο κυβερνητικό σενάριο, τότε πιθανότατα θα αντιμετωπίσουμε κάποιες πληθωριστικές πιέσεις», είπε. «Ορισμένα από τα μέτρα θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, όπως οι αμυντικές δαπάνες, οι πράσινες επενδύσεις, τα μέτρα στέγασης».

Αγορά εργασίας

Μια άλλη μεγάλη μεταβλητή είναι εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προσπαθεί να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο αυξάνοντας τους μισθούς. Ενώ η ανεργία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των μισθών παρέμεινε ισχυρότερη από ό,τι θα ήθελε η Τράπεζα της Αγγλίας, απειλώντας να διατηρήσει τις πληθωριστικές δυνάμεις.

UK Unemployment Increased to the Highest Since 2021

Source: ONS

Το μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος πρότεινε πολιτικές που ενδέχεται να παρατείνουν τις ανοδικές πιέσεις στους μισθούς, δεσμευόμενοι να «διασφαλίσουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι ένας πραγματικός μισθός διαβίωσης». Αυτό ακολουθεί μια αύξηση σχεδόν 10% τον Απρίλιο για το κατώτερο όριο αμοιβής.

Η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο – η μόνη της επικοινωνία με τους επενδυτές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας – ότι η άνοδος του Εθνικού Μισθού Διαβίωσης τον Απρίλιο «θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο», καθώς επίσης επηρεάζει έμμεσα τις αμοιβές στην μισθολογική κλίμακα. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις μπορεί να μετακυλίσουν το κόστος της υψηλότερης αμοιβής στους καταναλωτές ή ακόμη και στο προσωπικό εάν οι λογαριασμοί μισθών γίνουν πολύ επώδυνοι.

A 9.8% Minimum Wage Hike in April Was the Second-Largest Ever

Source: Low Pay Commission, Office for Budget Responsibility

«Η δέσμευση του Εργατικού Κόμματος να εισαγάγει έναν «πραγματικό μισθό διαβίωσης» υποδηλώνει την πιθανότητα ισχυρότερης αύξησης των μισθών και κάποιο κίνδυνο βραδύτερης μείωσης των επιτοκίων, αλλά το μέγεθος της αλλαγής παραμένει αβέβαιο», εκτιμούν οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Η νέα κυβέρνηση θα βρίσκεται επίσης υπό πίεση να τηρήσει την υπόσχεσή της για μείωση της μετανάστευσης, αν και ήταν ασαφές για το πόσο απότομη θα είναι η μείωση των αφίξεων. Λήψη πιο σκληρών μέτρων κινδυνεύει να σφίξει μια αγορά εργασίας που έχει ελλείψεις προσωπικού μετά την πανδημία, τροφοδοτώντας περαιτέρω την αύξηση των μισθών.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Βρετανία: Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης του Κιρ Στάρμερ

Berenberg Bank για Βρετανία: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Βρετανία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – «Η αλλαγή αρχίζει τώρα»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News