Business & Finance Παρασκευή 5/07/2024, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους

Από τους ναούς της Ιαπωνίας και τα θερμικά λουτρά της Ουγγαρίας, μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων, οι Αμερικανοί τουρίστες είναι παντού. Με το δολάριο να ανεβαίνει, η αξία των χρημάτων που έχουν στην τσέπη τους, τους πηγαίνει, όπως φαίνεται, ακόμα πιο μακριά.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, που είναι υψηλότεροι σε σχέση με την Ευρώπη και όχι μόνο, προσελκύουν επενδύσεις στις ΗΠΑ. Οι εισροές αυτές οδηγούν το δολάριο στα υψηλότερα επίπεδά του για το έτος, με το αμερικανικό νόμισμα να έχει ενισχυθεί κατά 15% έναντι του γεν και κατά 2,3% έναντι του ευρώ από τα τέλη του 2023. Σε χώρες όπως η Αργεντινή και το Βιετνάμ, η αγοραστική δύναμη του δολαρίου δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο ισχυρή, σημειώνει η Wall Street Journal.

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους-1

Με υψηλότερους μισθούς στις τσέπες τους και εισόδημα-ρεκόρ από τις επενδύσεις τους, οι Αμερικανοί επιβιβάζονται μαζικά σε αεροπλάνα προς κάθε γωνιά του πλανήτη, ενισχύοντας τις οικονομίες του εξωτερικού αλλά και φέρνοντας τα πάνω-κάτω στις αγορές ακινήτων στην Ευρώπη και αλλού.

Σχεδόν 3 εκατ. ταξιδιώτες πέρασαν από τους ελέγχους ασφαλείας της Transportation Security Administration στις 23 Ιουνίου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους-2

Και σε αυτά τα ταξίδια τους στο εξωτερικό, οι Αμερικανοί δεν φείδονται χρημάτων: Μένουν για περισσότερες μέρες, κλείνουν ακριβές εκδρομές και φέρνουν μαζί τους έξτρα βαλίτσες, τις οποίες γεμίζουν με σουβενίρ και άλλα ψώνια.

Ο Kyle Kawakami, ένας σεφ από τη Χαβάη, αγόρασε μαχαίρια και ξύλα κοπής τον Ιούνιο, στις διακοπές του στην Ιαπωνία. «Δεν μπορούσα να κρατηθώ», λέει, έπειτα από το ταξίδι του στο Τόκιο, όπου η οικογένειά του έφαγε αχινούς σε μια φημισμένη ψαραγορά της πόλης αλλά και ένα γεύμα 15 πιάτων σε ένα ακριβό εστιατόριο. «Όταν πληρώσεις φτάνεις στην πόρτα και κοιτάς πόσο κόστισε σε δολάρια και λες ‘ουάου’», είπε ο Kawakami στη Wall Street Journal.

Ειδικά στην Ιαπωνία, τα χρήματα των Αμερικανών πιάνουν ακόμα περισσότερο «τόπο», καθώς το γεν έπεσε πρόσφατα στα χαμηλότερα επίπεδα 38 ετών έναντι του δολαρίου.

Πάντως, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Mastercard, οι πιο ανερχόμενοι προορισμοί για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες φέτος το καλοκαίρι είναι το Κανκούν του Μεξικό, η Αρούμπα και το Λονδίνο.

Οι Αμερικανοί είναι παντού και φέρνουν μαζί το ισχυρό δολάριό τους-3

Το Τόκιο επίσης βρίσκεται στο top10, όπως και η Αθήνα.

Σύμφωνα με το Axios, η Αλβανία επίσης ανεβαίνει στις προτιμήσεις των Αμερικανών ταξιδιωτών, καθώς οι τιμές στη χώρα είναι ακόμα πολύ χαμηλότερες από τους πιο καθιερωμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Σε άνοδο βρίσκεται και η Ρουμανία, εν μέρει γιατί πρόσφατα εισήλθε στη Ζώνη Σένγκεν, διευκολύνοντας τα ταξίδια.

Στην Ελλάδα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι  οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο 4μηνο Ιανουαρίου-Απριλίου κατά 62,1%, σε 267,5 χιλ. ταξιδιώτες. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τους Αμερικανούς ταξιδιώτες σημείωσαν αύξηση κατά 35,7% και διαμορφώθηκαν στα 204,6 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

ΤτΕ: Άλμα 22% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις στο τετράμηνο

Πόσο κοστίζει το ταξίδι στα νησιά

Business Insider: Γιατί χαίρονται οι εύποροι τουρίστες σε Μύκονο και Σαντορίνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News