Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 16:22
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο σήμα του ΔΝΤ για «ευέλικτα» δημοσιονομικά μέτρα

Νέο σήμα του ΔΝΤ για «ευέλικτα» δημοσιονομικά μέτρα

Την ανάγκη διατήρησης των «ευέλικτων κυβερνητικών δράσεων» υπογραμμίζει, για ακόμη μία φορά, το Διεθνές Νομισματικά Ταμείο (ΔΝΤ), κάνοντας ωστόσο ειδική μνεία και στην κατάρτιση «αξιόπιστων μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών πλαισίων». 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο «Fiscal Monitor», η δημοσιονομική στήριξη του 2020, η οποία έφθασε τα 14 τρισ. δολάρια, έχει συμβάλλει στην άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας τόσο στην κατανάλωση όσο και στην παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η στήριξη -σε συνδυασμό με την οικονομική ύφεση- έχει οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου χρέους και των δημόσιων ελλειμμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι το κρατικό χρέος εκτιμάται ότι έφθασε στο 98% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 έναντι 84% στα τέλη του 2019.

Υπ’ αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ υπογραμμίζει την ανάγκη για «ευέλικτες κυβερνητικές δράσεις», προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής τόνωσης και της αποφυγής μιας νέας κρίσης χρέους.

«Η δημοσιονομική στήριξη προς ευάλωτα νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμη έως ότου η ανάκαμψη σταθεροποιηθεί» επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, στη μελέτη του «Fiscal Monitor».

Για το 2020, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των αναπτυγμένων οικονομιών προβλέπεται ότι διαμορφώθηκαν στο 13,3% του ΑΕΠ, των αναδυόμενων οικονομιών στο 10,3% του ΑΕΠ και των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο 5,7% του ΑΕΠ.

Νέο σήμα του ΔΝΤ για «ευέλικτα» δημοσιονομικά μέτρα-1

«Απαιτούνται αξιόπιστα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλαίσια, ιδίως όπου το χρέος είναι υψηλό και οι χρηματοδοτικές συνθήκες σφιχτές ή σε κίνδυνο» υποστηρίζει, στο ίδιο μήκος κύματος.

Δεν παραλείπει, τέλος, να καταστήσει απαραίτητη τη διεθνή συνεργασία για την απόκτηση ισότιμης πρόσβασης σε θεραπείες και εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ καλεί την παγκόσμια κοινότητα να διευκολύνει τη μετάβαση προς μια «πράσινη» και ψηφιακή οικονομία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News