Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Πρακτικά Fed: Δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

Πρακτικά Fed: Δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

Ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι όμως αρκετά γρήγορα για να μπορέσει η Φέντεραλ Ριζέρβ να μειώσει τα επιτόκια, όπως έδειξαν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. 

«Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι χρειάζονται ακόμη πιο ευνοϊκά στοιχεία για να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το στόχο του 2%», αναφέρουν τα πρακτικά. 

Παρότι τα πρακτικά υπογραμμίζουν τη διαφωνία μεταξύ των 19 κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στη συζήτηση, με ορισμένους μάλιστα να κλίνουν προς αύξηση των επιτοκίων, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, η Fed διατήρησε τα επιτόκιά της σταθερά. 

Ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το 2% από τις αρχές του 2021 και παρότι υπήρξε βελτίωση στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αξιωματούχοι της Fed θελουν περισσότερες ενδείξεις ότι αυτή η βελτίωση θα συνεχιστεί. 

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, η Fed έδωσε στη δημοσιότητα και τις νέες προβλέψεις της για την οικονομία και τον πληθωρισμό για τα επόμενα χρόνια. 

Οι νέες προβλέψεις υποδηλώνουν μία μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως τα τέλη του 2024, λιγότερες από τις τρεις που αναμένονταν το Μάρτιο. Παρότι όμως οι προβλέψεις της Fed έδειξαν μία μείωση φέτος, οι αγορές προθεσμιακών συνεχίζουν να προεξοφλούν δύο, αρχής γινομένης από το Σεπτέμβριο. 

Η Fed άφησε τις προβλέψεις για την οικονομία άθικτες, παρότι υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό φέτος. 

Στις συζητήσεις για το πώς θα προσέγγιζαν τη νομισματική πολιτική, τα πρακτικά αντανακλούν ορισμένες διαφωνίες. Κάποιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν την ανάγκη να σφίξουν τα ηνία εάν συνεχιστεί ο πληθωρισμός, ενώ άλλα υποστήριξαν ότι θα πρέπει να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε περίπτωση που η οικονομία επιβραδυνθεί ή αποδυναμωθεί η αγορά εργασίας.

«Αρκετοί αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ή αυξηθεί περαιτέρω, τότε μπορεί να χρειαστεί ακόμη και αύξηση των επιτοκίων», αναφέρουν τα πρακτικά. «Ορισμένοι αξιωματούχοι παρατήρησαν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε απροσδόκητη οικονομική εξασθένηση».

Από την τελευταία συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι έχουν κολλήσει σε μεγάλο βαθμό σε ένα προσεκτικό σενάριο που τονίζει την εξάρτηση από τα δεδομένα και όχι τις προβλέψεις. Ωστόσο, υπήρξαν ενδείξεις από πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζερόμ Πάουελ, ότι τα συνεχιζόμενα ενθαρρυντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό θα έδιναν εμπιστοσύνη ότι τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News