Business & Finance Τετάρτη 3/07/2024, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Ο Χρ. Σταϊκούρας καταδικάζει το επεισόδιο με τον Λ. Αυγενάκη στο αεροδρόμιο

Ο Χρ. Σταϊκούρας καταδικάζει το επεισόδιο με τον Λ. Αυγενάκη στο αεροδρόμιο

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, καταδίκασε απόλυτα, από το βήμα της Βουλής, την επίθεση του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη κατά υπαλλήλου του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης αρμοδιότητας του κ. Σταϊκούρα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στο επεισόδιο χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο και προκλητικό, καλώντας τον υπουργό να πάρει θέση.

«Με την αρμοδιότητα την οποία έχω καταδικάζω με απόλυτο τρόπο οποιαδήποτε εκδήλωση βίας σωματικής ή και λεκτικής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ήδη τοποθετηθεί δημόσια για το συμβάν», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, για τον νέο οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι, τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πτητικού έργου στα αεροδρόμια και το νέο δίκτυο ύδρευσης στους νομούς Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας.

Πτητικό έργο στα αεροδρόμια 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του πτητικού έργου, ως προς τις απολαβές των εργαζομένων, ενημέρωσε ότι υπάρχει γραπτή συμφωνία – εκ προοιμίου – με τους εργαζόμενους επί αυτών, η οποία εγκρίθηκε και σε επίπεδο Γενικής Συνέλευσης.

Στο θέμα της στελέχωσης των αεροδρομίων με προσωπικό της ΥΠΑ, όπου υφίσταται πεδίο αρμοδιότητος της Υπηρεσίας, ιδίως με υπαλλήλους του κλάδου Τηλεπικοινωνιακών και ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, μετά την ολοκλήρωση διεξαγωγής εξετάσεων προκήρυξης από το ΑΣΕΠ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, της 8ης Απριλίου 2024, σχετικός πίνακας διοριστέων, που αφορά στον διορισμό 51 υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων. Συγκεκριμένα, σημείωσε, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού 30 ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, 9 ΤΕ Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, 7 ΤΕ Ηλεκτρονικών, 3 ΠE Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, 1 ΤΕ Μηχανικών και 1 ΠΕ Διοικητικών Οικονομικών. Παράλληλα, η ΥΠΑ έχει προωθήσει αιτήματα διαγωνιστικών διαδικασιών για περαιτέρω προσλήψεις.

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των Αερολιμενικών, διευκρίνισε ότι δεν γίνονται πλέον διορισμοί, καθώς, σύμφωνα με Π.Δ. του 2018, με την αποχώρηση του συνόλου των υπαλλήλων, ο κλάδος ΠΕ Αερολιμενικών καταργείται.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι, για την αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών κατόπιν των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού της ΥΠΑ, διενεργήθηκαν – κατά παρέκκλιση – μετατάξεις από άλλους φορείς στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Περιφερειακοί Αερολιμένες Σύρου, Κάσου, Μήλου, Αστυπάλαιας και Λέρου.

Η ίδια διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να στελεχωθούν με πληρότητα οι Κρατικοί Αερολιμένες Καρπάθου, Σύρου, Ικαρίας και Καστελόριζου.
Περαιτέρω, εξελίσσεται διαδικασία διενέργειας εσωτερικών μετατάξεων από άλλους κλάδους στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων.

Για την ενίσχυση της στελέχωσης με πυροσβέστες των μη παραχωρηθέντων Αερολιμένων, η ΥΠΑ έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων υπαλλήλων του Κλάδου Οδηγών, με ειδικότητα πυροσβεστών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους με αυξημένη επιβατική κίνηση. 

Σχετικά με τα μέτρα εποπτείας επί των αερομεταφορών έχει συσταθεί η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, η οπία έχει ως σκοπό, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση καθηκόντων πιστοποίησης, εποπτείας και επιβολής στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αερολιμένων ενώ αντίστοιχο νομικό πλαίσιο ισχύει και για την εποπτεία του παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, τη συμμόρφωση του οποίου παρακολουθεί η Αρχή μέσω μιας σειράς επιθεωρήσεων που διενεργούνται από πιστοποιημένους επιθεωρητές, σύμφωνα με το ετήσιο Πρόγραμμα Επιθεωρήσεων της Αρχής. 

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της συνεχούς ενίσχυσης της ασφάλειας αερομεταφορών, αεροναυτιλίας και αερολιμένων είναι εξαιρετικά σημαντικό, υπογράμμισε ο υπουργός.

Στην κατεύθυνση αυτή είπε:

⦁ Υλοποιούμε προγράμματα εκσυγχρονισμού των συστημάτων διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας, των συστημάτων επικοινωνιών, πλοήγησης και επιτήρησης, προϋπολογισμού 210 εκατ. ευρώ. 
⦁ Ολοκληρώνουμε, πριν από το τέλος του χρόνου, το πρόγραμμα πιστοποίησης των αεροδρομίων κατά EASA, με συστηματική αναβάθμιση των υποδομών, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ.
⦁ Διαμορφώνουμε την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ, σε ένα αποτελεσματικό και λιτό διοικητικό μοντέλο.
⦁ Προωθούμε τον Εθνικό Κανονισμό Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας.
⦁ Εγκρίναμε τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας της ΑΠΑ. 

«Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών μας αποτυπώθηκαν και στις επιθεωρήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), όπου καταγράφηκε αύξηση στα επίπεδα αποτελεσματικής εφαρμογής των διεθνών προτύπων ασφαλείας από το 69,1% στο 74,9%, πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που είναι στο 69,3%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οδικός άξονας Λαμία – Καρπενήσι

Αναφορικά με τον οδικό άξονα Λαμία – Καρπενήσι (τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού), ο υπουργός υπογράμμισε ότι το έργο, στο σύνολο σχεδόν του μήκους του, με εξαίρεση μικρά τμήματα στα άκρα του, ακολουθεί νέα χάραξη.

Η υπό ανάθεση σύμβαση του έργου θα έχει ως αντικείμενο συγχρόνως τη μελέτη και την κατασκευή του και η διάρκειά της έχει οριστεί στους 54 μήνες από την υπογραφή της.

Στην παρούσα φάση έχει δημοσιευτεί η Διακήρυξη – Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αίτησης συμμετοχής για προεπιλογή.

Η Αναθέτουσα Αρχή θα προχωρήσει στο Β’ στάδιο του διαγωνισμού, κατά το οποίο οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλουν την προσφορά τους, μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων των μελετών.

Παράλληλα, όπως πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας, έχουν εκκινήσει, τον Μάρτιο του 2024, οι διαδικασίες για τη μελετητική ωρίμανση του οδικού τμήματος Σταυρός – Καστρί.

Για το νέο δίκτυο ύδρευσης σε Άρτα, Πρέβεζα και Λευκάδα

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή για τις ανάγκες περισσότερων από 150.000 κατοίκους. Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού 104 χιλιομέτρων, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου μέχρι τη Λευκάδα, μέσω του οποίου, προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης οικισμών στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. 

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα.

Όπως είπε, το έργο έχει δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκεκριμένα, με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εγκρίθηκε η ένταξη και η δέσμευση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2024. Έχει εγκριθεί η κατακύρωσή του και έχει ολοκληρωθεί ο προ-συμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τόνισε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μεθαύριο, Παρασκευή, στη Λευκάδα.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά τη βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη, δηλαδή, της δοκιμαστικής περιόδου, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης

Ενταση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με πρωταγωνιστή τον Λ. Αυγενάκη – «Ζητώ συγνώμη» δηλώνει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News