BUSINESS & FINANCE

BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Τα ορόσημα του 2024

BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Τα ορόσημα του 2024

Η ελληνική οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ευρώπη, διαπιστώνει η BNP Paribas, καθώς προβλέπει ότι για μία ακόμα φορά, η Ελλάδα θα εμφανίσει ανάπτυξη υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης, το 2024.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2% το 2023 και κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, με ώθηση από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Οι πληθωριστικές πιέσεις –πέραν του real estate- έχουν αποκλιμακωθεί και έχουν οδηγήσει σε αύξηση της αγοραστικής δύναμης, κάτι που σε συνδυασμό με την αύξηση της απασχόλησης στηρίζει την ιδιωτική κατανάλωση.

BNP Paribas: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία – Τα ορόσημα του 2024-1

Βέβαια, η BNP Paribas σημειώνει ότι λόγω του μεγέθους και της εξάρτησής της από την εξωτερική αγορά, η Ελλάδα παραμένει πολύ εκτεθειμένη στις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς και στην αγορά ενέργειας (και ειδικά στο πετρέλαιο).

Όπως σημειώνει ο γαλλικός επενδυτικός οίκος, το 2024 θα είναι μια χρονιά-ορόσημο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, από πολλές απόψεις. Η BNP Paribas αναφέρεται στην επιστροφή των μερισμάτων των τραπεζών, έπειτα από 16 χρόνια και στην αγορά ακινήτων που θα ξεπεράσει τα υψηλά του 2008 έως το τέλος του έτους.

Σημειώνει επίσης ότι η απασχόληση αυξήθηκε στα 4,3 εκατ. άτομα τον Απρίλιο,  για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2009, με την ανεργία να πέφτει στο 10,8%.

Οι παράγοντες που στηρίζουν την οικονομία παραμένουν σημαντικοί, τονίζουν οι αναλυτές, αναφερόμενοι στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δημοσιονομική σοβαρότητα

Την ίδια στιγμή, η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών προσφέρει περιθώρια ελιγμών, με τον στόχο της κυβέρνησης να είναι η μείωση του χρέους της χώρας.

Η BNP Paribas χαρακτηρίζει εφικτό τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024 και 2025, ενώ εκτιμά ότι το χρέος θα σημειώσει σημαντική περαιτέρω μείωση φέτος, έπειτα από την υποχώρησή του κατά 9 μονάδες του ΑΕΠ, στο 161,9% το 2023.

Αναφερόμενη στις πολιτικές εξελίξεις, η BNP Paribas σημειώνει ότι ενώ η δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας έχει μειωθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2023, εντούτοις το κόμμα κέρδισε τις ευρωεκλογές, με 28,3%, έναντι 14,9% του ΣΥΡΙΖΑ και 12,8% του ΠΑΣΟΚ. Τα αποτελέσματα αυτά, που ήταν χειρότερα από ό,τι περίμενε το κόμμα, οδήγησαν σε ανασχηματισμό.

Διαβάστε επίσης: 

Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος – Βλέπει 2,2% για το 2025

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Moody’s: Απολογισμός στα μισά του Ταμείου Ανάκαμψης – Θετική εξαίρεση η Ελλάδα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News