Business & Finance Τρίτη 2/07/2024, 15:40
REUTERS

Μπάιντεν: Ανακάλεσε 8 άδειες για συναλλαγές με τη Huawei το 2024

Μπάιντεν: Ανακάλεσε 8 άδειες για συναλλαγές με τη Huawei το 2024

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ανακαλέσει φέτος οκτώ άδειες που επέτρεπαν σε ορισμένες εταιρείες να στέλνουν αγαθά στον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, καθώς επιδιώκει να ασκήσει πίεση στην αναγεννημένη εταιρεία.

Το υπουργείο Εμπορίου, το οποίο εποπτεύει την εξαγωγική πολιτική των ΗΠΑ, δήλωσε τον Μάιο ότι είχε ανακαλέσει «ορισμένες» άδειες αλλά δεν διευκρίνισε το όνομα ή τον αριθμό των προμηθευτών που επηρεάστηκαν. Οι άδειες για την Qualcomm και την Intel ήταν μεταξύ αυτών που ανακλήθηκαν.

«Από τις αρχές του 2024, (το Υπουργείο Εμπορίου) έχει ανακαλέσει επιπλέον οκτώ άδειες που αφορούν τη Huawei», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε σε απάντηση σε ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Μάικλ ΜακΚόουλ.

Οι λεπτομέρειες ρίχνουν φως στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να ανακόψει τη Huawei, καθώς η εταιρεία έχει αρχίσει να ανακάμπτει παρά τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να την παραλύσει για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Huawei έχει αρνηθεί ότι αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Έρχεται επίσης εν μέσω πιέσεων από τους σκληροπυρηνικούς Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να χτυπήσουν την εταιρεία, η οποία σόκαρε τη βιομηχανία τον περασμένο Αύγουστο με ένα νέο τηλέφωνο που τροφοδοτείται από ένα εξελιγμένο τσιπ που κατασκευάζεται από την κινεζική εταιρεία SMIC, παρά τους εξαγωγικούς περιορισμούς των ΗΠΑ στις δύο εταιρείες.

Το τηλέφωνο βοήθησε τις πωλήσεις smartphone της Huawei να εκτοξευθούν κατά 64% σε ετήσια βάση τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2024, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Counterpoint. Η επιχείρηση κατασκευής εξαρτημάτων έξυπνων αυτοκινήτων συνέβαλε επίσης στην ανάκαμψη της Huawei, με την εταιρεία να σημειώνει την ταχύτερη αύξηση των εσόδων της τα τελευταία τέσσερα χρόνια το 2023.

Η Huawei εντάχθηκε σε κατάλογο εμπορικών περιορισμών των ΗΠΑ το 2019, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύει Αμερικανούς. Η προσθήκη στον κατάλογο σημαίνει ότι οι προμηθευτές της εταιρείας πρέπει να αναζητούν ειδική, δύσκολα αποκτήσιμη άδεια πριν από την αποστολή.

Ωστόσο, οι προμηθευτές της Huawei έχουν λάβει άδειες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να πουλήσουν αγαθά και τεχνολογία της Huawei, χάρη σε μια πολιτική που εισήγαγε η διοίκηση Τραμπ και η οποία επέτρεψε τη ροή πολύ ευρύτερης γκάμας αντικειμένων προς την εταιρεία από ό,τι είναι τυπικό για μια εταιρεία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο οντοτήτων.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί στον McCaul την Τρίτη, οι εγκρίσεις αδειών για τη Huawei περιλαμβάνουν «εξοπλισμό γυμναστικής, έπιπλα γραφείου και εξαρτήματα για καταναλωτικά είδη μαζικής αγοράς, όπως αισθητήρες αφής και οθόνης αφής για ταμπλέτες», τα οποία είναι ευρέως διαθέσιμα στην Κίνα από κινεζικές και ξένες πηγές, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου.

Αναφέρεται επίσης ότι από το 2018 έως το 2023, ο οργανισμός ενέκρινε άδειες αξίας 335 δισ. δολαρίων από τις συνολικές αιτήσεις αξίας 880 δισ. δολαρίων που ζητούσαν άδεια πώλησης σε κινεζικά μέρη, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο οντοτήτων. Από αυτές τις εγκρίσεις, η αξία των 222 δισ. δολαρίων προήλθε το 2021, το πρώτο έτος της θητείας του Μπάιντεν, από τα 560 δισ. δολάρια των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνο το έτος.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News