ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MR

«Αν φύγουμε όλοι τι θα γίνει εδώ;» – Πώς ανακάμπτει το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα

«Αν φύγουμε όλοι τι θα γίνει εδώ;» – Πώς ανακάμπτει το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα

Βήματα προόδου στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα, το οποίο έχει τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης, αναγνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Brian Karey. Έχοντας όμως ο ίδιος ανακάμψει από τις σκληρές εποχές της κρίσης, εντοπίζει σοβαρές και επαναλαμβανόμενες αγκυλώσεις, που υψώνουν εμπόδια στις αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της αλυσίδας Simply Burgers, ο οποίος διατελεί πρόεδρος του Enterpreneurs Organisation της Ελλάδας (EO Greece), τόνισε στο MR πως αυτή τη στιγμή οι βασικές προκλήσεις για τις νέες ελληνικές επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ είναι μεταξύ άλλων οι συνεχείς αλλαγές στην αγορά εξαιτίας των νέων τεχνολογιών και του έντονου ανταγωνισμού. Αυτά τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ασταθούς νομικού και φορολογικού πλαισίου με την υψηλή γραφειοκρατία και τις συχνές αλλαγές στους κανονισμούς.

Μιλώντας μάλιστα για αυτή την έλλειψη συνοχής, υποστήριξε πως για τον μέσο επιχειρηματία ο κρατικός μηχανισμός γίνεται συχνά ένα βάρος, ένα ακόμα εμπόδιο. Επίσης, δήλωσε, η αργή λειτουργία του δικαστικού συστήματος εντείνει αυτά τα προβλήματα. Και τέλος, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με καλούς όρους παραμένει δύσκολη και ακριβή.

«Αν φύγουμε όλοι τι θα γίνει εδώ;» – Πώς ανακάμπτει το επιχειρηματικό οικοσύστημα στην Ελλάδα-1
Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Brian Karey

Οι ευκαιρίες που ανοίγονται

Ωστόσο, φέροντας μακρά εμπειρία στο ελληνικό επιχειρείν και έχοντας περάσει από σοβαρές προκλήσεις εν μέσω της κρίσης, ο κ. Karey εμφανίζεται αισιόδοξος. Μιλώντας στο MR στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του EO Greece την περασμένη εβδομάδα,  επεσήμανε πως υπάρχουν τομείς της οικονομίας όπου οι υπηρεσίες συχνά παρέχονται από πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφήνοντας περιθώρια βελτίωσης. Επιχειρηματικά πλάνα που στοχεύουν είτε στη βελτίωση υφιστάμενων υπηρεσιών είτε στην επίλυση προβλημάτων των καταναλωτών, αξιοποιώντας την τεχνολογία και αποτελεσματικές διοικητικές πρακτικές, μπορούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Αυτό με τη σειρά του, υποστηρίζει, μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις για περαιτέρω ανάπτυξη.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο EO και στον ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της ταυτότητάς του ως επιχειρηματία, ο κ. Karey είπε πως τα μέλη του αλληλοβοηθιούνται μέσα από οργανωμένους μηχανισμούς και διαδικασίες ανταλλαγής εμπειριών, ενώ τα learning events -με ομιλίες, αλληλοϋποστήριξη σε τεχνικά θέματα και workshops μεταξύ άλλων- εξοπλίζουν τους επιχειρηματίες με σημαντικά εφόδια προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτές τις προσκλήσεις. Ειδικότερα, το EO Greece είναι μέλος ενός παγκόσμιου δικτύου με 18.000 επιχειρηματίες, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης των δυνατοτήτων των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί το EO Accelerator, ένα πρόγραμμα για επιχειρηματίες με μικρότερες ή νεότερες εταιρείες που θέλουν να φτάσουν σε ετήσια έσοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις αρχές της εμπιστοσύνης και του σεβασμού, ο κ. Karey τονίζει ότι όποιος γίνεται μέρος της ομάδας του ΕΟ, που τώρα ξεπερνά τα 100 μέλη, θα μιλήσει για το επιχειρηματικό του πρόβλημά και οι υπόλοιποι θα κάνουν ένα braistorming. «Είναι σαν να έχω ένα διοικητικό συμβούλιο, την ομάδα μου», τόνισε.

«Τρομακτικός χώρος» για ανάπτυξη

Συγκρίνοντας με την κατάσταση που επικρατούσε στο ελληνικό επιχειρείν το 2014, όταν δημιουργήθηκε το ΕΟ Greece, ο κ. Karey βλέπει πρόοδο, αλλά και διάθεση να επιστρέψουν ταλέντα στη χώρα. «Όλοι εδώ είχαν αρχίσει να φεύγουν…κι εμείς λέγαμε “κάτσε, αν φύγουμε όλοι τι θα γίνει εδώ;”», τονίζει λέγοντας για τα χειρότερα χρόνια της κρίσης. 

Τώρα, εντοπίζει σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει ακόμα χώρος για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τονίζει. Ενδεικτικά, η τάση της εξ αποστάσεως εργασίας επιτρέπει στη χώρα να προσελκύσει ταλέντα προσφέροντας υψηλή ποιότητα ζωής, ενώ πολλοί Έλληνες του εξωτερικού έχουν ήδη επιστρέψει.

Επίσης, σημειώνει, την τελευταία δεκαετία το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων έχει δημιουργήσει πολλές επιτυχίες, χτίζοντας μια κρίσιμη μάζα ειδικών με γνώσεις, κεφάλαια και δομές που μπορούν να στηρίξουν νέα επιχειρηματικά σχέδια. Ως παράδειγμα φέρνει και το ΕΟ Greece που βοηθά στη βελτίωση των επιχειρήσεων μέσω συνεργασίας και υποστήριξης στο επιχειρηματικό οικοσύστημα προς όφελος της χώρας, τονίζει.

«Υπάρχει τρομακτικός χώρος» για καινοτομία, αμέτρητες ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα, υπάρχουν μυαλά, δημιουργικοί άνθρωποι και τώρα υπάρχουν κι άνθρωποι που έχουν περάσει από σχήματα επιτυχημένα και έχουν αποκτήσεις γνώσεις, σημειώνει. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, ο κ. Karey τονίζει επίσης πως πρέπει να ξεπεράσουμε μόνο αυτή «τη βαθιά, συντηρητική ανάγκη που έχουμε (σ.σ. ως κοινωνία) να μείνουμε ίδιοι, να μη χαλάσει το βόλεμά μας».

Διαβάστε επίσης:

Παπαθανάσης: Σύσταση νέου Επενδυτικού Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών

Φθηνό χρήμα για μικρές επιχειρήσεις – Δάνεια με επιτόκιο ακόμα και κάτω του 3%

Κόντρα στο στερεότυπο: Ίδρυσε την πιο σημαντική εταιρεία του κόσμου στα 55 του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News