BUSINESS & FINANCE

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Πολιτικό αδιέξοδο και ακυβερνησία για τους επόμενους 12 μήνες είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο για τη Γαλλία, εκτιμά η Eurasia Group έπειτα από τον χθεσινό, πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί του οίκου γεωπολιτικών αναλύσεων, το ακροδεξιό κόμμα (RN) της Μαρίν Λεπέν δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, καθώς το σενάριο αυτό συγκεντρώνει πιθανότητες 35%. Το πιθανότερο σενάριο (65%) είναι αυτό του πολιτικού αδιεξόδου, όπου κανένα στρατόπεδο δεν θα μπορεί να σχηματίσει μια κυβερνητική πλειοψηφία.

Σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, ο Μακρόν πιθανότατα θα προσπαθήσει να σχηματίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση ή μια προσωρινή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με επικεφαλής έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό έξω από  την κομματική πολιτική σκηνή.

Καθώς στη Γαλλία δεν μπορούν να προκηρυχθούν νέες εκλογές για τους επόμενους 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική μιας μακράς περιόδου που θα χαρακτηρίζεται από έναν εξασθενημένο πρόεδρο, χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση. Όπως τονίζει η Eurasia Group, αυτό θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τη σταθερότητα της χώρας, τον ρόλο της εντός της ΕΕ, τις υποσχέσεις της να μειώσει το έλλειμμα από τα σημερινά επίπεδα του 5,1% του ΑΕΠ και την υποστήριξή της στην Ουκρανία στον πόλεμο της με τη Ρωσία.

Η νέα Εθνοσυνέλευση θα είναι γεμάτη εντάσεις και ένα «σχεδόν ακυβέρνητο μέρος», όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Το RN της Λεπέν θα είναι το πρώτο κόμμα για πρώτη φορά και θα έχει μεγάλη δύναμη να προκαλέσει διαταραχή, εάν επιλέξει να την χρησιμοποιήσει.

Όπως εξηγεί η Eurasia, η άκρα δεξιά μπορεί να μην θριάμβευσε στις εκλογές, αλλά έχει σημειώσει μια εκλογική επιτυχία με το υψηλότερο μέχρι στιγμής ποσοστό της, κάτι από το οποίο δεν θα αναγκαστεί εύκολα να υποχωρήσει.

Ο δεύτερος γύρος

Καθώς η προεκλογική καμπάνια για τον δεύτερο γύρο ξεκινά, η Eurasia σημειώνει ότι τα πάντα θα εξαρτηθούν από την προσπάθεια της αριστερής συμμαχίας και του ηττημένου κέντρου του προέδρου Μακρόν να κάνουν εθνικές και τοπικές συμφωνίες ώστε να αποτρέψουν πιθανές κατά τόπους νίκες του RN την επόμενη Κυριακή.

Οι εκλογικές περιφέρειες όπου θα υπάρξουν στον δεύτερο γύρο αναμετρήσεις τριών αντιπάλων είναι 275 –περισσότερες από ποτέ- και αυτό ευνοεί τη δημιουργία των λεγόμενων «Ρεπουμπλικανικών μετώπων», προκειμένου να ηττηθούν οι υποψήφιοι της άκρας δεξιάς.

Ακυβερνησία για ένα χρόνο

Με τους ψηφοφόρους να γυρίζουν συντριπτικά την πλάτη στον Μακρόν, μόλις δύο χρόνια αφότου εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η φήμη του Γάλλου προέδρου και το επταετές σχέδιό του να προετοιμάσει τη Γαλλία και την ΕΕ για τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις του 21ου αιώνα, είναι πια συντρίμμια, σημειώνει η Eurasia.

Η άνοδος μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης στην εξουσία στη Γαλλία, για πρώτη φορά μετά το 1940-44, μπορεί απλώς να έχει καθυστερήσει. Εάν δεν καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά επόμενη Κυριακή, η Λεπέν και ο Μπαρντέλα θα θεωρήσουν τους εαυτούς τους φαβορί για να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σχεδόν σίγουρα σε 12 μήνες από τώρα.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία -μια χώρα του G7, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βασικό μέλος της ΕΕ και ηγετική δύναμη στο φιλοουκρανικό στρατόπεδο- θα είναι σε μεγάλο βαθμό ακυβέρνητη για ένα χρόνο, τονίζουν οι αναλυτές.

Η Γαλλία έχει προεδρικό σύστημα μόνο εάν ο πρόεδρος διαθέτει πλειοψηφία (ή πλειοψηφία εργασίας) στο κοινοβούλιο. Εάν μια άλλη πολιτική δύναμη κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος είναι λίγο-πολύ υποχρεωμένος να διορίσει έναν πρωθυπουργό από αυτό το στρατόπεδο και, στην πραγματικότητα, να παραδώσει το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας του. Αυτό έχει συμβεί τρεις φορές στο παρελθόν το 1986-88, το 1993-95 και το 1997-2002.

Ωστόσο, κανένας προηγούμενος πρόεδρος της Πέμπτης Δημοκρατίας από το 1958 δεν έχει αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Θα παραιτηθεί ο Μακρόν;

Ο Μακρόν θα δεχθεί έντονες πιέσεις το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσει το τοπίο, παραιτούμενος και επιτρέποντας πρόωρες προεδρικές εκλογές. Προς το παρόν, λέει ότι αυτό θα ήταν «παράλογο» και ότι θα ολοκληρώσει την θητεία του έως το 2027. Η Eurasia πιστεύει ότι θα προσπαθήσει να ξεπεράσει την καταιγίδα, έως ότου μπορέσουν να προκηρυχθούν νέες βουλευτικές εκλογές, τον Ιούνιο του επόμενου έτους.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News