Business & Finance Δευτέρα 1/07/2024, 12:20
BUSINESS & FINANCE

Παράταση για οικόπεδα και IRIS – Για τις φορολογικές δηλώσεις;

Παράταση για οικόπεδα και IRIS – Για τις φορολογικές δηλώσεις;

Η κυβέρνηση έχει δείξει ένα πιο… χαλαρό προφίλ όσον αφορά στην εκπλήρωση υποχρεώσεων μετά τις ευρωεκλογές και ήδη σε δύο βασικές διαδικασίες -την υποβολή της δήλωσης για τον καθαρισμό των οικοπέδων αλλά και την δημιουργία λογαριασμού IRIS από τους επαγγελματίες- ανακοίνωσε παρατάσεις (μέχρι τις 15 Ιουλίου στην πρώτη περίπτωση και μέχρι την 31η Αυγούστου στη 2η).

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με την 3η και πιο «επώδυνη» υποχρέωση του καλοκαιριού, που είναι φυσικά η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η αντίστροφη μέτρηση που έχει εγκαταστήσει στην ιστοσελίδα της η ΑΑΔΕ δείχνει ότι υπολείπονται περίπου 25 ημέρες και κάτι ώρες μέχρι να λήξει η προθεσμία ενώ για να φτάσουμε στον στόχο της υποβολής των 3,3 εκατομμυρίων δηλώσεων που υπολείπονται θα πρέπει να υποβάλλονται πάνω από 140.000 δηλώσεις την ημέρα αν λάβουμε υπόψη μας ότι τα λογιστικά γραφεία δεν λειτουργούν το Σαββατοκύριακο.

Θα καταγραφεί ξαφνική άνοδος σήμερα που θα εκκαθαριστούν αυτόματα οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις; Ακόμη και έτσι ο αριθμός των δηλώσεων που υπολείπονται είναι πολύ μεγάλος. Παρουσιάζεται υστέρηση άνω των 700.000 δηλώσεων σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, έτη κατά τα οποία η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώθηκε στο τέλος Αυγούστου. Ο λόγος για τον οποίο φέτος θα πατήσουν ξαφνικά όλοι γκάζι μέσα στον Ιούλιο δεν είναι αυτονόητος αυτή τη στιγμή αλλά το σίγουρο είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ανακοινώσει ακόμη την πολυπόθητη (και από τους λογιστές και από τους πελάτες τους) παράταση μέχρι να δει πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Εν τω μεταξύ, όσο αυξάνεται ο αριθμός των δηλώσεων που υποβάλλονται, τόσο περισσότερο ανεβαίνει και ο μέσος χρεωστικός φόρος, δείγμα ότι αυτοί που έχουν αφήσει τη δήλωση για τις τελευταίες ημέρες είναι και αυτοί που πρέπει να πληρώσουν. Εκεί που στο ένα τέταρτο της διαδρομής ο μέσος φόρος ανά χρεωστικό εκκαθαριστικό έφτανε στα 1.100 ευρώ, τώρα που έχουμε φτάσει στα μισά του δρόμου, διαμορφώνεται περίπου στα 1.294 ευρώ.

Τα χρεωστικά με τον λίγο φόρο ουσιαστικά έχουν εκδοθεί. Ακόμη και αυτά που θα εκδοθούν αυτόματα, δεν θα βγάζουν βαρύ λογαριασμό καθώς αφορούν σε αυτούς που έχουν μόνο μια πηγή εισοδήματος από μισθό ή σύνταξη άρα ο περισσότερος φόρος που αναλογεί έχει ήδη παρακρατηθεί. Οδεύουμε ολοταχώς προς νέο υψηλό καθώς με το τέλος της εκκαθάρισης είναι πολύ πιθανό ότι ο μέσος φόρος θα ανέβει πάνω από τα 1.585 ευρώ που ήταν το περυσινό ρεκόρ ενώ, συνολικά, το δημόσιο αναμένεται ότι θα βάλει στο ταμείο του πάνω από 4 δισ. ευρώ. 

Διαβάστε επίσης: 

Μνήμη ελέφαντα 100 ετών αποκτά με το νέο Taxis η εφορία

Μόλις 154.256 φυσικά πρόσωπα δηλώνουν πάνω 42.000 ευρώ

Αυτοαπασχολούμενοι: Οι τρεις αλλαγές στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που έρχονται το 2025

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News