Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 22:20
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Προειδοποιεί τους κατασκευαστές τσιπ ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα

ΕΕ: Προειδοποιεί τους κατασκευαστές τσιπ ότι θα χάσουν μερίδιο αγοράς στην Κίνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες ότι οι κατασκευαστές τσιπ της κινδυνεύουν να χάσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Κίνα, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τις επενδύσεις στη βιομηχανία ημιαγωγών και προσπαθεί να επιτύχει αυτάρκεια σε κρίσιμες τεχνολογίες.

Η NXP Semiconductors με έδρα την Ολλανδία, η Infineon Technologies της Γερμανίας και η ιαπωνική εταιρεία κατασκευής τσιπ Renesas Electronics θα μπορούσαν όλες να πληγούν από τις προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τους εγχώριους παίκτες της, σύμφωνα με πηγές αλλά και έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδε το Bloomberg. Αν και οι εταιρείες δεν κατασκευάζουν τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς του κλάδου, όπως τον επεξεργαστή που χρησιμοποιείται στο iPhone της Apple, κάνουν μικροεπεξεργαστές και άλλα τσιπ απαραίτητα για βασικούς τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των βιομηχανικών εφαρμογών και των ηλεκτρονικών.

«Τα πρότυπα που εισάγουν διακρίσεις, οι απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου και άλλοι μη δασμολογικοί φραγμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν (και χρησιμοποιούνται ήδη) για να δώσουν κίνητρο στην ανάπτυξη των εγχώριων εταιρειών στην Κίνα, που μπορούν να αξιοποιήσουν την τεράστια αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της σε βάρος της Ευρώπης και της Ιαπωνίας», έγραψαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην έκθεση που ετοιμάστηκε για μια συνάντηση μεταξύ τους και των ομολόγων τους από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα.

Οι μικροελεγκτές ή MCU, είναι ουσιαστικά μικροί υπολογιστές σε ένα μόνο τσιπ που συνήθως ελέγχουν μια μεμονωμένη λειτουργία σε ένα τμήμα ηλεκτρονικών, για παράδειγμα την ενεργοποίηση ενός αερόσακου σε ένα αυτοκίνητο ή τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού σε ένα πλυντήριο. Η Κίνα αντιπροσωπεύει ήδη το 30% της παγκόσμιας ζήτησης MCU, αναφέρει η έκθεση.

Η κινεζική κυβέρνηση ζήτησε σιωπηλά από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, από την BYD ως την Geely Automobile Holdings να αυξήσουν σημαντικά τις αγορές τους από τοπικούς κατασκευαστές τσιπ αυτοκινήτων, στο πλαίσιο εκστρατείας για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές της Δύσης και την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών της Κίνας.

Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές τσιπ θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν τον αντίκτυπο από τις μεγάλες επενδύσεις της Κίνας σε εξαρτήματα όπως αναλογικοί, διακριτοί ημιαγωγοί μεικτού σήματος και ισχύος, σύμφωνα με την ανάλυση.

Η Κίνα βρίσκεται σε καλό δρόμο να δαπανήσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων τσιπ για την κατασκευή ημιαγωγών που απαιτούνται για τα πάντα, από οικιακές συσκευές μέχρι smartphone. Το Πεκίνο αύξησε απότομα τις δαπάνες για να αυξήσει την παραγωγή του, αφού οι ΗΠΑ επέβαλαν ελέγχους στην ικανότητα των κινεζικών εταιρειών να αγοράζουν τσιπ υψηλών προδιαγραφών και τον εξοπλισμό για την κατασκευή τους. Η χώρα επικεντρώνεται σε παλαιού τύπου τσιπ, τα οποία είναι λιγότερο προηγμένα και δεν υπόκεινται σε περιορισμούς των ΗΠΑ, αλλά όπου η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω των αυξανόμενων αγορών ηλεκτρικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News