Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 17:41
BUSINESS & FINANCE

Φάρμακα: Νέο τρόπο τιμολόγησης και αλλαγές στον προϋπολογισμό σκέφτεται το Υπ. Υγείας για το 2025

Φάρμακα: Νέο τρόπο τιμολόγησης και αλλαγές στον προϋπολογισμό σκέφτεται το Υπ. Υγείας για το 2025

Σχετικά φειδωλή σε σημαντικές αποκαλύψεις για τον επικείμενο σχεδιασμό της όσον αφορά στην φαρμακευτικής πολιτική που θα ακολουθήσει, ήταν η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπου των φαρμακευτικών εταιρειών (ΠΕΦ, ΣΦΕΕ, PIF και ΣΑΦΕΕ).

Παρ΄ όλα αυτά από την πλευρά του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, αναφέρθηκαν κάποιες σκέψεις οι οποίες βρίσκονται υπό συζήτηση για πιθανή εφαρμογή τους μέσα στο 2025. Αυτές αφορούν στην τιμολόγηση των γενοσήμων αλλά και στο μοίρασμα του προϋπολογισμού για την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων από τον ΕΟΠΥΥ.  

Συγκεκριμένα, μία ρύθμιση την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο είναι να μειωθεί περαιτέρω η τιμή των γενοσήμων. Ειδικότερα, ένα γενοσήμο φάρμακο, όταν κυκλοφορεί στην αγορά λαμβάνει τιμή η οποία αντιστοιχεί στο 65% του αντίστοιχου φαρμάκου του οποίου έληξε η περίοδος προστασίας (off patent). Η πρόταση την οποία θα ήθελε να συζητήσει το υπουργείο είναι η τιμή αυτή να υποχωρεί στο 50% του αντίστοιχου off patent για τα νέα γενόσημα που θα κυκλοφορήσουν μετά το 2025. 

Να αναφέρουμε ότι αυτό είναι μια πρόταση που έχει ξαναπέσει στο τραπέζι και στην οποία ακόμη και οι παραγωγοί γενοσήμων θα ήταν σύμφωνοι, αν βέβαια εξασφαλίζονταν αύξηση του μεριδίου τους, με μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά, καθώς σήμερα στα ιδιωτικά φαρμακεία το μερίδιο των γενοσήμων παραμένει στο μόλις 33-34% από πλευράς διακινούμενων όγκων.      

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι απόλυτη, καθώς θα μπορούν κάποια φάρμακα να αιτούνται αυξημένη τιμή εφόσον τεκμηριώνουν το λόγω του αιτήματός τους. 

Μια άλλη πρόταση που επίσης συζητείται είναι να υπάρχει διαχωρισμός στον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ που αφορά στην αποζημίωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που κυκλοφορούν στα ιδιωτικά φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχει ο διαχωρισμός του συνολικού προϋπολογισμού για τα φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ σε δύο μέρη: ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα σκευάσματα που διακινούνται από τα ειδικά φαρμακεία του οργανισμού και είναι κυρίως Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) όπου ο πολίτης δεν πληρώνει συμμετοχή και ένας ακόμη προϋπολογισμός για τα υπόλοιπα σκευάσματα τα οποία κυκλοφορούν από τα ιδιωτικά φαρμακεία. 

Αυτός λοιπόν δεύτερος προϋπολογισμός συζητείται να διασπαστεί σε δύο νέους «υποπροϋπολογισμούς». Ο ένας θα αφορά σε φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς προστασίας πατέντας και ο άλλος για τα προϊόντα χωρίς προστασία (οff patent και γενόσημα). 

Η λογική σύμφωνα με πληροφορίες είναι να πληρώνει κάθε κατηγορία το ποσοστό του clawback που αναλογεί με βάση την υπέρβαση του κλειστού υποπροϋπολογισμού που ανήκει και να μη συμμετέχει στην κατανομή του συνολικότερου clawback που αφορά όλες τις κατηγορίες φαρμάκων.  
Όλα αυτά βέβαια σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς μπορούν εύκολα να λυθούν με απλούστερες διαδικασίες και δεν χρειάζεται να δημιουργείται ένα τέτοιο σύνθετο καθεστώς, όπου πολλές φορές αμφισβητείται η διαφάνεια για το τι καταναλώνεται ή αν υπάρχουν τρόποι μη δίκαιης κατανομής του clawback. 

Στο πλαίσιο λοιπόν της διαφάνειας για το πως προκαλείται η υπέρβαση και το τι αναλογεί στην κάθε εταιρεία, θα λειτουργεί η διαδικασία της ενισχυμένης διασύνδεσης των εταιρειών με την πλατφόρμα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ (ΚΜΕΣ). Όπως ανακοινώθηκε χθες στη συνάντηση, η πλατφόρμα αυτή η οποία ήδη υπάρχει και φυσικά δεν είναι κάποια νέα όπως ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, περιέχει λεπτομερή στοιχεία σημαντικό μέρος των οποίων από σήμερα Παρασκευή 28/6/2024 θα μπορούν να «βλέπουν» οι εταιρείες, ειδικά για τα φαρμακεία της κοινότητας. 

Όπως αναφέρεται από κύκλους της αγοράς, το βήμα αυτό είναι πολύ θετικό καθώς προσφέρει πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με αυτό που ήταν διαθέσιμα μέχρι σήμερα, ενώ υπάρχει η δέσμευση για σχετικά γρήγορη ενημέρωση (κάθε 15 του μήνα θα διατίθενται στοιχεία για την πορεία του προηγούμενου). Το μόνο αρνητικό για την ώρα ζήτημα, είναι ότι η άντληση στοιχείων φτάνει μέχρι την 1/1/2024 και όχι παλιότερα στοιχεία. 

Για τα δεδομένα πριν το 2024 παραμένει η κατάσταση ως έχει δηλαδή πιο χοντρικά νούμερα και όχι λεπτομερή.

Τέλος να αναφέρουμε ότι σχετικά με την πορεία του 2023, ενώ δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αναφορά χθες στη συνάντηση, ήδη ξεκίνησε η αποστολή των σημειωμάτων για τις επιβαρύνσεις των εταιρειών λόγω της υπέρβασης της δαπάνης για το Α’ εξάμηνο του 2023 από τον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία αυτή έγινε εφικτή με καθυστέρηση μετά και την δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης για την επιπλέον επιστροφή (rebate 3%) στα ΦΥΚ για το 2023. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συνολικές επιβαρύνσεις αγγίζουν το 60% περίπου των συνολικών πωλήσεων.    

Διαβάστε επίσης:

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη και φαρμακευτικών εταιρειών

Κρίσιμη συνάντηση φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη

ΕΟΠΥΥ: Επιπλέον ενίσχυση με 550 εκατ. ευρώ για να καλύψει έξοδα 8,3 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News