Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 16:26
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: 3 σενάρια για τη Γαλλία – Το καλό, το πιθανό και η κρίση

Capital Economics: 3 σενάρια για τη Γαλλία – Το καλό, το πιθανό και η κρίση

Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μικρή αύξηση των ποσοστών του κόμματος της Marine Le Pen, η Capital Economics περιγράφει τα τρία πιθανά σενάρια που θα βγάλουν οι κάλπες: Από το… καλό σενάριο έως το σενάριο της κρίσης.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου, το RN της Le Pen αναμένεται να εξασφαλίσει ποσοστό 34%, όμως  εκτός και εάν κάποιο κόμμα τα πάει πολύ καλύτερα από ό,τι προβλέπεται στον πρώτο γύρο, η τελική σύνθεση του κοινοβουλίου θα είναι ακόμα αβέβαιη το βράδυ της Κυριακής.

Το πρώτο και πιο ευνοϊκό σενάριο είναι εκείνο μιας κεντρώας και/ή τεχνοκρατικής κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτό, οι χειρότεροι φόβοι των επενδυτών για το ακροδεξιό RN ή το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) δεν θα επιβεβαιωθούν. Όμως, η Capital Economics εκτιμά ότι ακόμα και σε αυτό το σενάριο –που σίγουρα δεν είναι το πιο πιθανό- το δημοσιονομικό έλλειμμα θα σημειώσει μόνο σταδιακή πτώση.

Το δεύτερο και επικρατέστερο σενάριο είναι μια κυβέρνηση είτε υπό το RN ή το NFP, η οποία θα εφαρμόσει μόνο μερικές από τις προεκλογικές δημοσιονομικές υποσχέσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του RN, Jordan Bardella, προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καθησυχάσει τους επενδυτές σχετικά με τη δημοσιονομική αξιοπιστία του κόμματός του. Έχει επικρίνει τον Macron για τα μεγάλα ελλείμματα της Γαλλίας, έχει μιλήσει για «πραγματισμό» στα δημόσια οικονομικά και έχει αναφερθεί σε έναν στόχο για μείωση του ελλείμματος από το 5,5% του ΑΕΠ στο 3% έως το 2027.  

Το κόμμα του θα εξετάσει τα δημόσια οικονομικά πριν να καταρτίσει έναν νέο προϋπολογισμό, επομένως δεν προβλέπονται άμεσες δημοσιονομικές παροχές. Όμως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα του RN να συγκεντρώσει αρκετά έσοδα για να χρηματοδοτήσει τα σχέδιά του. Και η πρόθεσή του να διαπραγματευτεί επιστροφή χρημάτων από την συνεισφορά της Γαλλίας στον κοινοτικό προϋπολογισμό, θα μπορούσε να προκαλέσει μπελάδες στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το NFP θα πάρει ποσοστό 28%, επομένως εάν ανέβαινε στην εξουσία θα ήταν κατά πάσα πιθανότητα ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα δυσκολευόταν να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της.

Το τρίτο σενάριο είναι αυτό της κρίσης, το οποίο η Capital Economics χαρακτηρίζει δυνατό, αλλά για την ώρα απίθανο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, βραχυπρόθεσμα, θα ήταν αυτός μια κυβέρνησης πλειοψηφίας του NFP, με δεδομένο ότι το μανιφέστο της αριστερής συμμαχίας μιλά για σημαντικά μέτρα μέσα στις πρώτες 15 ημέρες εξουσίας. Βέβαια, οι αναλυτές δεν αποκλείουν μεγάλες δημοσιονομικές ανακοινώσεις και από το RN, εάν το κόμμα ενθαρρυνθεί από κάποια καλύτερη των προβλέψεων επίδοσή της στις εκλογές.  

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής θα μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις πιθανότητες αυτών των σεναρίων, αλλά μάλλον δεν θα είναι οριστικό. Επομένως, η αβεβαιότητα θα παραμείνει για το πολιτικό, οικονομικό και δημοσιονομικό μέλλον της Γαλλίας», καταλήγει η Capital Economics.

Διαβάστε επίσης: 

Allianz: Οι επενδυτές φοβούνται νέα κρίση χρέους λόγω της Γαλλίας

Capital Economics: Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η περιφέρεια από τις εξελίξεις στη Γαλλία 

UBS: Τα 4 σενάρια για τη Γαλλία – Έρχονται υποβαθμίσεις αλλά όχι Frexit

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News