Business & Finance Παρασκευή 28/06/2024, 12:56
BUSINESS & FINANCE

Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος – Βλέπει 2,2% για το 2025

Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος –  Βλέπει 2,2% για το 2025

Ανάπτυξη 1,6% περιμένει η Morningstar DBRS για την ελληνική οικονομία φέτος, έχοντας προχωρήσει σε οριακή αναβάθμιση των προβλέψεών της (κατά 0,1%). Για το 2025, ο οίκος αξιολόγησης θέτει τον πήχυ στο 2,2% (0,2% χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Μαρτίου). Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι προοπτικές για τις περισσότερες μεγάλες οικονομίες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς τους τελευταίους μήνες και παράγοντες κινδύνου, όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εκλογικές αναμετρήσεις, δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την ευνοϊκή εικόνα.

Ειδικότερα, η Morningstar DBRS σημειώνει ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη των ΗΠΑ για το 2024 έχουν αναβαθμιστεί στο 2,4%. Στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, ο οίκος εντοπίζει αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης, αλλά σημειώνει ότι οι προβλέψεις για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία έχουν αναβαθμιστεί σε σχέση με τον Μάρτιο.

Morningstar DBRS: Ανεβάζει στο 1,6% τον πήχυ της ανάπτυξης φέτος –  Βλέπει 2,2% για το 2025-1

Οι προβλέψεις για την Κίνα έχουν επίσης βελτιωθεί κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 5%, ενώ οι προβλέψεις ανάπτυξης για την Ιαπωνία έχουν υποβαθμιστεί κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,4%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2025 παραμένουν σχετικά θετικές, με την ανάπτυξη να αναμένεται να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά να επιταχυνθεί στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η εκλογική αβεβαιότητα σε μεγάλες οικονομίες και οι κίνδυνοι από τα εμπορικά ακίνητα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω επιδείνωση των προοπτικών καθώς μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημειώνουν οι αναλυτές της Morningstar DBRS.

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τα επιτόκια και άλλες είναι έτοιμες να το κάνουν εάν χρειαστεί. Ωστόσο, περιορισμοί στο μέτωπο της προσφοράς, ιδίως στο κόστος στέγασης, ενδεχομένως να δώσουν συνέχεια στη δυναμική του πληθωρισμού.

«Βλέπουμε συνεχιζόμενους κινδύνους περαιτέρω γεωπολιτικών, εκλογικών ή πολιτικών εκπλήξεων, αλλά αυτοί φαίνεται απίθανο να εκτροχιάσουν τις ευνοϊκές προοπτικές», τονίζουν οι αναλυτές του οίκου.

Διαβάστε επίσης: 

Καμπανάκι S&P για την αύξηση των χρεών στην Ευρώπη – Στις εξαιρέσεις η Ελλάδα

Moody’s: Απολογισμός στα μισά του Ταμείου Ανάκαμψης – Θετική εξαίρεση η Ελλάδα

Fitch Solutions: Ανεβάζει τον πήχυ για την Ελλάδα στο 2,4% – Οι παράγοντες

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News