Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη και φαρμακευτικών εταιρειών
Τη δυνατότητα πρόσβασης σε πιο λεπτομερή στοιχεία πωλήσεων φαρμάκων τα οποία καταγράφει η πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, θα έχουν πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες, ώστε να γνωρίζουν σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του κλάδου. Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα σχετικά με την πορεία της δαπάνης φαρμάκου για το τρέχον έτος, το Ταμείο Καινοτομίας και τις μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της δαπάνης. Παράλληλα ενώ αναμένονταν κάποια ενημέρωση για το clawback του 2023, δεν υπήρξε σχετική αναφορά.
Ειδικότερα, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 27/6 στις 12 στο Υπουργείο Υγείας, συμμετείχαν οι διοικήσεις του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhARMA Innovation Forum Greece (PIF), και από πλευράς της Πολιτείας o Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής. Επίσης η Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου, ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΙΦΕΤ Ελευθερία Τοκατλίδου, ο πρόεδρος της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας Άρης Αποστόλου κ.α.
Σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά το πρώτο δίμηνο η αγορά φαρμάκου κινούνταν με ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό αύξησης που ξεπερνούσε το 14,9% για να καμφθεί αυτός ο ρυθμός στη συνέχεια κλείνοντας στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του 2024 στο περίπου +9,6%. Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με αύξηση της τάξης του 7%.
Σχετικά με την υπέρβαση της δαπάνης και την πορεία του 2023, δεν ανακοινώθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία και δεν δόθηκαν πληροφορίες για το πότε οι εταιρείες θα λάβουν τελικά τα σημειώματα για τις επιβαρύνσεις (clawback και rebate) της προηγούμενης χρονιάς.
Στο σημείο αυτό και για να έχουν οι εταιρείες καλύτερη γνώση για το πως κινείται η αγορά αλλά κυρίως για το τι και γιατί συνταγογραφείται και πωλείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της κοινότητας, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι από αύριο κιόλας, θα δοθεί η δυνατότητα για μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία που διαθέτει η πλατφόρμα (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ.
Να επισημάνουμε εδώ ότι οι εταιρείες είχαν πρόσβαση σε στοιχεία αλλά σε μια περιορισμένη βάση. Πλέον θα μπορούν να βλέπουν περισσότερες κατηγορίες πληροφοριών, αλλά όχι σε πεδία όπου υπάρχουν μοναδικά σκευάσματα και τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
Σχετικά δε με το Ταμείο Καινοτομίας, αναφέρθηκε ότι αυτό θα δημιουργηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά, χωρίς όμως να δοθεί καμία περαιτέρω πληροφορία για τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται αλλά και για τη χρηματοδότησή του.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
«Ήταν μια ιστορική ημέρα για το Υπουργείο Υγείας καθόσον για πρώτη φορά παρούσης όλης της φαρμακοβιομηχανίας παρουσιάσαμε συνολικά τα αποτελέσματα της δαπάνης του πρώτου πενταμήνου, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, τις προβλέψεις για την εξέλιξη του 2024 συμβάλλοντας δραστικά στο να πειστούν οι εταιρίες να συμβάλουν και εκείνες για την ομαλή τροφοδοσία της φαρμακευτικής αγοράς ώστε οι ασθενείς να βρίσκουν τα φάρμακά τους και να μην έχουμε διαρκείς ελλείψεις. Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα κάναμε αυτό το πεντάμηνο διότι αναγνωρίστηκε από όλους η πολύ μεγάλη πρόοδος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα από εδώ και μπρος θα βελτιώνεται διαρκώς. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι ο εξής: ο κάθε ασθενής στην Ελλάδα να βρίσκει το φάρμακό του. Εάν δεν πάρουμε όλα αυτά τα μέτρα τα οποία παίρνουμε, σε λίγο καιρό δεν θα βρίσκει κανένας το φάρμακό του, διότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Με τα μέτρα που λαμβάνουμε και αυτό αναγνωρίζεται πλέον από όλους, θα εξασφαλίσουμε σε μακροχρόνια βάση ο κάθε ασθενής να μπορεί να βρει το φάρμακο που χρειάζεται».
Διαβάστε επίσης:
Κρίσιμη συνάντηση φαρμακευτικών με τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΕΟΠΥΥ: Επιπλέον ενίσχυση με 550 εκατ. ευρώ για να καλύψει έξοδα 8,3 δισ. ευρώ
ΕΟΦ: Αυξήσεις έως 360% σε 461 φάρμακα για να παραμείνουν στην αγορά
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News